Турският парламент одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

Турският парламент одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

Парламентът на Турция одобри днес кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, предадоха турските медии. Кандидатурата бе одобрена при гласуване след повече от четири часа дебати. Очаква се президентът Ердоган да подпише законопроекта в идните дни.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, съюзниците на ПСР от Партията на националистическото действие (ПНД) и основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) гласуваха в подкрепа на кандидатурата. Опозиционните националистически, ислямистки и леви партии гласуваха против.

Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли. Анкара обвиняваше Стокхолм, че не приема достатъчно сериозно турските опасения за сигурността, включително борбата ѝ срещу кюрдските бойци и други групировки, които Турция смята за заплаха за сигурността си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази задоволството си от вчерашното одобрение от турския парламент на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и призова Унгария да последва примера му, предаде ДПА. "Приветствам гласуването на Великото национално събрание на Турция за ратифициране членството на Швеция в НАТО", каза снощи Столтенберг. "Разчитам и Унгария да завърши националното си ратифициране колкото е възможно по-скоро", добави генералният секретар на НАТО. "Всички съюзници от НАТО се съгласиха във Вилнюс да поканят Швеция да се присъедини към нашия алианс и Швеция изпълни ангажиментите си. Членството на Швеция прави НАТО по-силна и всички нас - по-сигурни", подчерта Столтенберг.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • forsvaret

    24 Яну 2024 8:17ч.

    Ха ха ха, сега Орбанчо остана сам в собствените говна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора сте рубладжиите

    24 Яну 2024 9:43ч.

    Какъв велик държавник беше др. Ердоган преди да бие шута на др. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи