Турският министър на отбраната: Мините в Черно море може да са пуснати умишлено

Турският министър на отбраната: Мините в Черно море може да са пуснати умишлено

Турският министър на отбраната Хулуси Акар е заявил, че съществува подозрение, че плаващите мини в Черно море може да са били пуснати умишлено в рамките на план, целящ миночистачи на НАТО да влязат в морето, съобщи в."Хюриет".

"Ние имаме подозрения за това дали мините не са били пуснати умишлено. Може би тези мини са били пуснати в рамките на план с цел миночистачи на НАТО да влязат в Черно море", е посочил Акар.

Министърът е имал изказване пред Централния изпълнителен съвет на управляващата Партия на справедливостта и развитието, в което е представил информация за отбранителната промишленост и развитията във връзка с войната в Украйна.

Министърът е посочил, че евентуалният план може би е целял да се окаже натиск върху Турция, но е подчертал, че Анкара е решена да спазва правилата на конвенцията от Монтрьо.

"Няма да пуснем военни кораби в Черно море. Няма да позволим Черно море да бъде въвлечено във войната", е изтъкнал Акар.

"Ние не знаем кой е оставил тези мини в Черно море. Те са руско производство, но въпросът за това коя страна ги е оставила, се разследва. Появяват се информации, че има около 400 мини. Ние проведохме разговори с властите в България и Румъния. Те също осъществяват мониторинг", е посочил Акар.

Той е изтъкнал също, че нормално тези мини се заключват, когато се откъснат от въжето, но при мините, унищожени от турските екипи, се е видяло, че няма такава система. "Значи дали може да са били оставени така умишлено? Ние разследваме", е заявил Акар.

 

 

 

Коментари

  • Ъпсурт!

    10 Апр 2022 19:00ч.

    Изключено е Героите на Украина да пуснат мини като провокация с цел допускането на НАТО-вски миночистачи в Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    10 Апр 2022 19:51ч.

    Най-вероятно са от сателитите на илона !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    10 Апр 2022 21:34ч.

    Само едно уточнение - на са руски, а съветски мини

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи