Турските въздушни удари в Ирак и Сирия отнеха живота на повече от 30 души

Турските въздушни удари в Ирак и Сирия отнеха живота на повече от 30 души

Най-малко 32 души са загинали при турски въздушен удар по територии в Северен Ирак и Сирия. Това съобщи Shafaq News в неделя, позовавайки се на регионалната дирекция за борба с тероризма в Иракски Кюрдистан.

По нейни данни турските военновъздушни сили са нанесли повече от 25 удара в Северен Ирак и Сирия, насочени към базите и щабовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) и групата на Силите за народна самоотбрана (гръбнакът на Демократичните сирийски сили, които контролират по-голямата част от сирийските провинции Хасаке и Ракка, както и района на Кобани на Ефрат и североизточната част на Дейр ез-Зор). При нападенията са убити най-малко 32 кюрдски поддръжници, а още няколко са ранени. Точният брой на жертвите от ударите на турските военновъздушни сили не е посочен.

По-рано в неделя кюрдската информационна агенция Firat съобщи, че трима членове на сирийските въоръжени сили са били убити при удар на турските военновъздушни сили в североизточната провинция Хасаке. Няколко души, сред които и един полицай, бяха ранени. Сирийската информационна агенция САНА потвърди, позовавайки се на източник от армията, че няколко войници са били убити при турската атака в провинциите Алепо и Хасаке, като броят им не беше уточнен.

Според Анадолската агенция турското министерство на отбраната е потвърдило, че в неделя в Северен Ирак и Сирия се провежда въздушна операция, наречена "Мечи нокът". Според агенцията военновъздушните сили провеждат операцията срещу ПКК и Силите за народна самоотбрана, които в Турция се смятат за терористични.

Турски експерти смятат, че действията на Турция в Северен Ирак и Сирия са отговор на терористичната атака в Истанбул от 13 ноември, при която загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени. Според разследването в нападението са участвали ПКК и Силите за народна самоотбрана. Самите поддръжници на ПКК многократно са отричали обвиненията. 

 

 

Коментари

  • Лалю

    20 Ное 2022 13:26ч.

    Турция е велика империя и има право да защити своето жизнено пространство и да унижтожи всички, които поставят под съмнение това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коалицията на войната

    20 Ное 2022 14:19ч.

    герб,пп,дб,бв в понеделник да внасят в НС проекторешение за изпращане на българска военна и военно-техническа помощ за Сирия и Ирак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деница

    20 Ное 2022 14:49ч.

    Много ми е интересно дали Джендерясалите ще ревнат сега срещу Турция , както фучат срещу Русия ? Нека да Видим в действие Двойния Аршин на Запада !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западната т.нар. "цивилизация" е едно голяма миризлива лъжа

    20 Ное 2022 15:09ч.

    Цивилизацията на лъжата, кланяща се на господаря на лъжите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега ще има ли

    20 Ное 2022 15:49ч.

    санкции ? А военна и всякакъв вид помощ за Сирия и Ирак ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турците удрят по протежетата на САЩ

    20 Ное 2022 16:21ч.

    Кюрдите много дълги години бяха със СССР и по-късно с Русия. Но се продадоха на САЩ. А САЩ ги използва и заряза. Сега нека сами да се оправят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С мандата на ООН

    20 Ное 2022 17:19ч.

    убийствата са по-законни от тези що са без??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи