Турски износители се оплакват, че износът на земеделски продукти страда от дългото чакане на границата с България

Турски износители се оплакват, че износът на земеделски продукти страда от дългото чакане на границата с България

Снимка: архив. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани текстове: Как Кирил и Асен злоупотребиха с “Капитан Андреево”, изпуснаха санитарния контрол и създадоха хаос на границата

Д-р Вълчанов от БАБХ пред "Гласове": Над 90% от стоките през "Капитан Андреево" отиват в ЕС. Никой не се е оплакал от занижен контрол

Дългото чакане на границата с България заради лабораторните изследвания на продукцията пречи на износа на Турция на плодове и зеленчуци към европейските държави, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Проблеми има от април, но през последните 10 дни те се задълбочиха, като камионите трябва да чакат поне три-четири дни на граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево, посочва изданието. Заради забавянето се налага турските износители да плащат обезщетения на своите клиенти в Европа, пише още "Хюриет дейли нюз".

"Проблемите в лабораторията в България се появиха за първи път през април, но тогава бяха разрешени. Те обаче възникнаха отново през август и оттогава продължават и се изостриха", заяви Юмит Ръза Чавушоглу, ръководител на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие (АИЗС).

Паркингите за камиони както от българска, така и от турска страна вече са пълни поради дългото чакане, добави той.

Според Юмит Ръза Чавушоглу основната причина за проблема е политическата ситуация в България. "През последните 20 месеца бяха проведени пет пъти избори, но не беше формирано правителство. През март може да има още едно гласуване и ако от тези избори произлезе правителство, проблемите (на границата) може да бъдат решени", каза още той.

"Губим клиенти. Фирмите са в трудна ситуация и са изправени пред глоби", оплака се председателят на АИЗС. 

Той напомни, че докато преди анализът на продуктите се е извършвал на границата, след това пробите са започнали да се изпращат за проверка в София.

Производителите от южния окръг Анталия са успели да увеличат износа с 10 процента, но сега проблемите на границата пречат на осъществяването на експорта, казва Али Бахар, ръководител на Търговско-промишлената палата на Анталия.

"Такива проблеми на границата възникваха понякога през последните години, но се разрешаваха след намесата на правителствата, макар после да започват отново. Нуждаем се от трайно решение. На ден се инспектират продуктите на едва 15-20 камиона. Тази седмица ще информираме съответните министерства за проблемите, с които се сблъскваме", заяви още Бахар.

 

Коментари

  • Maxxim Mad

    28 Ное 2022 13:20ч.

    Ало, българите, не ви ли светва лампата ? Комшиите от юг нещо Ви намекват сега , после ще ви натаковат , ма вие блеете. Вижте картата на България по етноси и се събудете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние сме в НАТО бе. И даже в ЕС. Съюзите на богатите. Никой не мой ни пипна.

    28 Ное 2022 15:05ч.

    Имаме си член 4 и даже член 5. Още един член не мой ни уплаши. Пък ако ще и рязан да е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крумов

    28 Ное 2022 16:13ч.

    Ми много е просто решението-заобикалят Бъргария и проблема е решен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    28 Ное 2022 21:54ч.

    Турците с право се оплакват. Ето само един случай, показващ безумията на българските лаборанти, изследващи плодовете и зеленчуците, идващи от Турция. Юсуф Карадавул е 44 годишен мохамеданин, шофьор от Едрине. Пренася с камиона си кисело зеле и праз за Брюж. На 10 октомври е спрян на Капитан Андреево за проверка на превозваната стока. След 3 дни чакане му съобщават, че в 32 от проверените бидони зелките са бременни във втори месец. А при 30% от праза е установена еректилна дисфункция и той е негоден за анална употреба, каквото е обявена в документите за износ. До 28 ноември Юсуф стои на границата. Живее в камиона си. И износителят, и получателят на стоката недоумяват за странните български закони. Конкактите с тях са ежедневни, но безрезултатни. Всеки ден Алтънай, съпругата на Юсуф и синовете му носят топла храна от Едрине. Вече 53 дни той не се е бръснал и е заприличал на муджахидин. На семейство на Юсуф помага и домлянският ходжа Абдула, но резултат до днес няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи