Турската компания "Байкар" планира да започне производство на дронове в завода в Украйна през 2025 г.

Турската компания "Байкар" планира да започне производство на дронове в завода в Украйна през 2025 г.

Турската компания "Байкар", производител на дроновете "Байрактар", планира да отвори завода си в Украйна през 2025 г., съобщиха турски медии. В завода ще се произвеждат безпилотните самолети "Байрактар TБ2" (Bayraktar TB2) и Акънджъ.

С намерение да открие завод в Украйна турската компания Байкар създаде през 2019 г. предприятието LLC Avia Ventures, което извършва дейности по изграждането на фабриката, посочва турският в. "Йени акит".

LLC Avia Ventures беше регистрирано за първи път в Киев през 2019 г. и получи лиценз за внос и износ на военни продукти в началото на миналата година, напомни генералният директор на Байкар Халюк Байрактар пред изданието Дифенс нюз (Defence News). 

"По-голямата част от подготвителните работи вече се извършват и се очаква заводът да бъде електрифициран през юли", добави той.

Проектът е стимулиран от подписаното през февруари 2022 г. рамково споразумение между правителствата на Украйна и Турция за сътрудничество в областта на аерокосмическата индустрия. Споразумението, чиято цел е да насърчи преките инвестиции в съответната област и да създаде благоприятни условия за обмен на технологии и използване на продукцията, предвижда специални данъчни и митнически стимули за турските инвеститори в аерокосмическия сектор на Украйна до януари 2035 г.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • David

    23 Юни 2023 14:53ч.

    Нали уж Турската империя и Руската империя бяха първи дружки ? Пък турската страна прави гадни номера със този завод в украина. И ще произвеждат със укрите оръжия срещу руснаците ? Нещо друго има под повърхността , което не е за пред публиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    23 Юни 2023 15:57ч.

    Считай го за турска инвестиция в Русия. Просто и двете империи знаят, че след 2 години няма да има Украйна и ще въртят общ алъш-вериш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Юни 2023 15:09ч.

    До 2025 г- я камилата, я камиларят. Явно турската компания очаква нещо друго - може би помощ от държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    23 Юни 2023 15:54ч.

    Ето още една готина мишена за руските ,,Кинжал", ,,Искандер" и останалите ракетни и авиационно-поразяващи средства. А, турците ....... , ми турците да го духат ! На война, като на война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    23 Юни 2023 16:22ч.

    Добър план. Къде ще е заводът ? Ако ще е в Донецк, може да го строят от сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    23 Юни 2023 18:23ч.

    Бисмарк: "Не се надявайте, че веднъж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Те не струват хартията, на която са написани. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи