Цветозар Томов напусна поста говорител на ЦИК след скандал за изборните протоколи

Цветозар Томов напусна поста говорител на ЦИК след скандал за изборните протоколи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Видът на протоколите в секционните комисии предизвика скандал по време на заседанието на Централната избирателна комисия. По предложение на представителя на БСП Емил Войнов беше решено СИК да не попълват в отделни графи броя гласове от машината и отделно - от бюлетините, а да вписват само общия, сумарен резултат от двата вида гласуване.

Това предизвика реакцията на Цветозар Томов, който в знак на несъгласие освободи поста на говорител на ЦИК.

"Отказвам да бъда повече говорител на комисията. Причината е във вземането на изключително опасно за честността на изборите, според мен, решение относно вида на секционния протокол. Решението предвижда в секционния протокол да бъдат записани сумираните резултати от машинното и хартиеното гласуване, без да бъдат записани поотделно. Това отнема възможността за сравнение на машинните протоколи с ръчното броене на разписките", коментира пред Dir.bg Цветозар Томов.

"И тъй като аз съм категорично несъгласен с това решение, не виждам как мога да го защитавам публично. И затова не искам да бъда говорител на комисията", обясни той. Томов заяви, че остава заместник-председател на ЦИК.

Пред "Труд" Томов разказа, че са пренебрегнати разумните аргументи и е решено резултатите от броенето на хартиените и машинните бюлетини да се събират и записват заедно в секционните протоколи.

„Така не може да се направи сравнение между данните от протокола на устройствата за гласуване“, предупреди Томов.

11 членове на ЦИК са подкрепили образеца на протокол, предложен от Емил Войнов. Против са гласували четирима - освен Цветозар Томов, още и председателят на комисията Камелия Нейкова, другият говорител Росица Матева и Любомир Георгиев.

Говорител на ЦИК остава Росица Матева. На този етап не е обсъждано дали ще има втори говорител отново.

След последните промени в Изборния кодекс на вота на 2 април ще се гласува с хартиена бюлетина и на машина, но устройствата същото ще разпечатват хартиена бюлетина.

 

Източници: "Труд", dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Сталин Й. В.

    20 Фев 2023 16:50ч.

    Значи, по идея на комунистите да фалшифицираме изборите, щото от козяк размахват Магнитски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно е направил човекът.

    20 Фев 2023 17:25ч.

    Да видим какво следва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    20 Фев 2023 17:50ч.

    Колкото е по-голяма бъркотията, толкова са по-"честни" изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фоторобот

    20 Фев 2023 18:01ч.

    Съдейки по снимчицата от дописката, Цветозарчо притежава класическите черти на смръщен, чиновник - нервак. Навярно е сприхаво човечеи от този род за който чудесния детски поет чичо Стоян пише в "Сърдитко": "Все за нещо ще намери да се начумери: ту му млякото горещо, ту пък друго нещо". Подозирам, че ако има съпруга или тъща , поне една от двете редовно го бие и нагрубява с лоши думи. Възможно е Цветозарчо да завижда на своите млади колеги, които овреме са се опедерастили. Не е изключено да е язваджия. В карирното си развитие вече е достигнал високо ниво, което му гарантира държавно погребение с духов оркестър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук, какво мислите

    20 Фев 2023 18:16ч.

    за ролята на духовата музика в духовния живот на нагласящите изборните резултати членове на Централната избирателна комисия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елис

    20 Фев 2023 18:34ч.

    От Козяк отново ще фалшифицират изборите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдателен

    20 Фев 2023 21:28ч.

    Без коментар; " По предложение на ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА БСП Емил Войнов беше решено СИК да не попълват в отделни графи броя гласове от машината и отделно - от бюлетините, а да вписват само общия, сумарен резултат..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи