Цветелина Пенкова: Завръщаме се към ядрената енергетика. На първо място е безопасността на европейските граждани

Цветелина Пенкова: Завръщаме се към ядрената енергетика. На първо място е безопасността на европейските граждани

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Енергийната зависимост е червена лампа, защото когато говорим за стабилна енергетика, трябва да говорим за независимост и диверсификация. Необходими са сериозни инвестиции във възобновяеми източници на енергия. Има завръщане към ядрената енергетика.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.  

Тя даде пример със скорошното си посещение в Япония, където въпреки инцидента с „Фукушима“ отпреди 11 години, когато имаше доста сериозна крачка назад по отношение на ядрената енергетика, сега има завръщане към нея. „На тези срещи с ключови министри миналата седмица беше споделено, че са направени абсолютно всички обстойни проверки за сигурност и Япония отново ще пусне голяма част от ядрените централи, които са били спрени за техническа проверка след този  инцидент. Т.е. това трябва да ни служи за урок, че наистина безопасността е на първо място, но в крайна сметка, технологиите напредват до такава степен, че ние можем да си позволим наистина да гарантираме тази безопасност и да се чувстваме сигурни“, коментира евродепутатът. По отношение на диверсификацията на ядреното гориво, което е проблем и за България,  Цветелина Пенкова каза, че това не е проблем само за България, проблем е и за няколко други държави, например във Франция около 30% от ядреното гориво също идва от Руската федерация. Според нея едва ли ще е лесно да се намери неруско ядрено гориво след 2024 г: „Неслучайно ТВЕЛ и „Росатом“ не са част от санкционните списъци на Европейския съюз. Трябва да гарантираме  дългосрочност на доставките и безопасност. Диверсификацията в дългосрочен план е приоритет, но на първо място за мен е безопасността на енергийния сектор и разбира се, на европейските граждани.“ Пенкова уточни, че зависимост по отношение на руската ядрена технология има цяла Европа и е много трудно да се намерят компании, които нямат такива. 

За средствата по Плана за възстановяване и устойчивост за енергетика Цветелина Пенкова отбеляза, че около 40% от средствата  за всяка една държава трябваше да отидат в посока на развитие на зелена икономика, зелена енергетика. „В момента дори има взето решение на европейско ниво, че могат да се дадат промени по тези планове, за да могат да се насочат още средства и още проекти именно към зелена енергия, към борба с енергийната бедност и към подобряване на енергийната ефективност“, разясни евродепутатът.

Цветелина Пенкова открои и някои от краткосрочните и дългосрочни мерки за преодоляване на енергийната криза. По отношение на въглищните централи- става дума за план за действие в рамките на следващите 20 години, България има позиция и трябва да се придържа към тези цели. На европейско ниво, както и на българско, има конкретни мерки, които се разглеждат в момента. „На първо място е таванът на свръхпечалбите на електро производители, които не използват изкопаеми горива. В нашия случай това би била ядрената ни централа. Това означава, че този таван е 180 евро на мегават час. Ако те продават електричество на по-висока цена, разликата отива в държавния бюджет и тя може да се използва за подпомагане именно на енергийно бедните домакинства и на индустрията. Ако те продават за 250 евро на киловатчас, 70 евро отиват в държавата.“ Другата мярка, която открои евродепутатът, е солидарната вноска: „Говорим за електропроизводители, които работят, всъщност използвайки изкопаеми горива – това са газ, въглища. При тях се налага солидарната вноска, или т.нар. „облагане на свръхпечалбите“. Държавата може да обложи 33% от техните печалби, ако те са с 20% повече в сравнение с предходните три години. Тук се счита, че поради изкривяванията на пазара в момента, ако те натрупват прекалено много печалба, тази печалба трябва да може да се използва за подпомагане на домакинства и бизнеси.“

По темата Шенген Цветелина Пенкова заяви, че се очаква решение за приемане на страната ни в пространството през декември. Тя уточни, че инцидентите по границата и трагедията от последните дни не трябва да се обвързват с въпроса за приемане в Шенген: „В Европа са наясно, че мигрантският натиск е налице и е необходимо повече обединение и повече усилия, за да се предотвратяват такива трагедии за в бъдеще. В момента България използва, така или иначе, оскъдния ресурс за поддържане на вътрешните граници с Румъния и Гърция, вместо то й да бъде пренасочен към външната граница на ЕС.“ 
Цветелина Пенкова напомни, че България е изпълнила абсолютно всички технически условия за приемане в Шенген.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 


 

Коментари

 • Сигналиста

  13 Ное 2022 16:25ч.

  "Изкривяването на пазарната икономика", дето го забелезали изведнъж вкъщи си на триста и двайстата година, не го ли учехме нявгаш като "социалистическа политикономия"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Ное 2022 16:55ч.

  А къде е червената кукувица в "синьото гнездо", дето затвори двата козлодуйски блока?! Друг е въпросът гнездото колко е синьо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  13 Ное 2022 19:19ч.

  Не е затворила два, а ЧЕТИРИ реактора ВВЕР 660, сега щяхме да имаме още една АЕЦ и малко отгоре. Ама Иванчо Костовото тогава казваше, че България няма нужда от енергетика, регионът също. И излезе най-умният от всички. Особено когато Боко му би шута, точно когато се надяваше да го поканят за Премиер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  13 Ное 2022 17:40ч.

  След като предадохме българститге блокове на АЕЦ!? Да ви имам акълите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Ное 2022 18:54ч.

  Бай Тошо ви се кефи и ръкопляска от оня свят, че дойдохте на неговия след 33 години безумие, по тоя въпрос де, ама има време и за много други нови-стари въпроси. Каква креативност европейска, скоро ще опрем до ръчната манивела в перките и магарешките каруци, но без магарета, щото сме зле с декарбонизацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  13 Ное 2022 19:14ч.

  Требе да спрем опасните руски реактори. Най-бързо ще ги спрем, като турим атомно гориво от най-успешната във взивовете Уестингхаус, чиито реактори гръмнаха във Фукушима. Сега ще гръмнат и тук и ще ликвидираме опасните руски реактори, пък и ще накажем Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще се завърнете друг път

  13 Ное 2022 19:15ч.

  От "Козяк" и Брюксел няма да ви позволят. България първо трябва да се освободи от американо-брюкселско робство и чак тогава ще може да се развива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единствения хубав резултат от геополитическите сътресения ще бъде изчезването на ЕС

  13 Ное 2022 20:12ч.

  Което вероятно ще изпревари с няколко месеца разпускането на ОТАН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  13 Ное 2022 22:33ч.

  Разрушението прави силата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  13 Ное 2022 23:53ч.

  А на второ, че няма да има към какво да се завръщаме. Ние сме с ВВР, а за него няма да има кой да ни продаде гориво...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи