Цветелина Пенкова: Свръхпечалбите на някои електроцентрали да се използват за подпомагане на домакинствата и индустрията

Цветелина Пенкова: Свръхпечалбите на някои електроцентрали да се използват за подпомагане на домакинствата и индустрията

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

„Свръхпечалбите на някои електроцентрали е необходимо да се използват за подпомагане на домакинствата и индустрията. Нужна е реформа на пазара на електроенергия в Европа- в момента цената на електроенергия се определя от цената на най- скъпия енергиен ресурс, който е природният газ. Идеята е да се отдели цената на природния газ от цената на електроенергията, за да може крайната цена за потребителите  и индустрията да се понижи. “Това заяви в предаването на БНР „Неделя 150“ евродепутатът от Групата на „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ в ЕП Цветелина Пенкова.

Тя отбеляза, че става дума за допълнително облагане със солидарна вноска на свръхпечалбата на електропроизводителите, които произвеждат своята енергия от ресурси, които не са газ и въглища- да има конкретен таван от 180 евро за мегават час. Цветелина Пенкова даде пример- ако една негазова електроцентрала продава на пазара електроенергия за 250 евро за мегаватчас, държавата членка може да събере този остатък от 70 евро, който да бъде разпределен за подпомагане на домакинство и индустрия в зависимост от необходимостите. „Идеята е да се постигне някакъв баланс, защото цената на електроенергията се определя от газа, тоест не е коректно предприятия, които произвеждат енергия от негазови източници, възползвайки се от скъпата цена на газа, да трупат свръхпечалба. Тяхната свръхпечалба да се преразпределя от държавата и така да се поддържа икономиката“, обясни евродепутатът. Тя отбеляза, че има условности за тези, които произвеждат електроенергия от газ и въглища- държавите членки могат да прилагат допълнителна солидарна вноска  от поне 33%, ако печалбата на тези дружества  са с поне 20% повече в сравнение с предходните три години. Това е идея, която ще действа временно. Очаква се да влезе в действие още тази година до следващата – октомври, ноември. Мярката за намаляване с 5% на потребяваната енергия в пиковите часове се очаква да е в сила до март следващата година, разясни евродепутатът.

Цветелина Пенкова направи уточнението, че около 140 млрд. евро, които се очаква да бъдат събрани за справяне с кризата в ЕС, ще бъдат набавени - около 117 млрд. евро от свръхпечалбите на електропроизводителите, които не ползват газ и въглища, и около 25 млрд. евро от допълнителната солидарна вноска за дружествата, които използват газ и въглища. „Това не са пари, които се разпределят от ЕС, а които ще дойдат от мерките на всяка една държава членка“, поясни евродепутатът. 
„Всяка страна членка има различни зависимости от вноса на руски природен газ. Позицията на ЕС е, че трябва да се говори с всички възможни доставчици да се стремим към диверсификация на доставчици и видове суровини. Диверсификацията става основен принцип за определяне на бъдещия енергиен микс на Европа", каза още Цветелина Пенкова. Тя изтъкна, че ЕС няма санкции, които да ограничават вноса на руски газ или износа на хранителни продукти от Русия. 

„Много е трудно с краткосрочни мерки да преодолеем последствията от кризата. Ако сме се поставили в зависимост близо 50% от руските доставки на газ, не е лесно да избягаме от тази зависимост“, коментира Цветелина Пенкова.  Тя отбеляза, че има сериозни опити от определени страни членки да намерят алтернативни доставчици, включително и България търси. „Липсва инфраструктура и затова не може да се намерят краткосрочни общоевропейски решения“, коментира Пенкова. 
Тя открои отрезвяването в европейските институции по отношение на диверсификацията- че не може да се осланяме само на икономическите и търговски взаимоотношения, а е необходима и дипломация- разговори и преговори на външнополитическо ниво.
Според Цветелина Пенкова: „Зеленият преход остава силен и ключов приоритет, който ще гарантира енергийната автономност на ЕС. Необходимостта от развитие на ядрена енергия е ключова. Необходимо е и развитие на собствени ресурси- залежите на газ в Съюза и Норвегия могат да осигурят ресурс за 20 години.“

Цветелина Пенкова не очаква Европа да се върне към същите зависимости от Русия по отношение на газовите доставки. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • Христо

  18 Sep 2022 17:01ч.

  млада троцкистка...вероятно един пирон не е забила през живота си и е лезийка, но лакомо гледа в канчето на другите и иска да преразпределя...нещастна женичка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунизма не можа да настъпи по времето на Т Живков, но сега има шанс

  18 Sep 2022 17:01ч.

  Следваща стъпка, евродепутатите ще делят заплатите си с народа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Меркуцио

  18 Sep 2022 17:14ч.

  Няма да я направите по-известна, но парите, които безотчетно харчи за сметка на милиони данъкоплатци, ще й излязат през носа! А може и от друго място! Това е същото недоразумение като Киро, но на брюкселска почва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кал

  18 Sep 2022 21:18ч.

  Кифла. Първо пристана на Слави Трифонов и се яви на кастинга му, рекламирайки десни ценносто. После се сгоди с Позитания с леви стонове и тоя кораб я доведе в Брюксел. Сега търси нов пристан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • недоволен

  19 Sep 2022 5:58ч.

  Кифла, която си мисли, че е станала кроасан, но уви, е напълно безполезна. Онзи ден открила някакъв клуб в Търново, да си говорели там. Действия трябват, а не дрънканици. Само яде народната пара и то в евро. Въобще има ли поне един евродепутат да е свършил работа за 100 лева в полза на българите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Гицка

  19 Sep 2022 7:04ч.

  Таз кво плещи врели некипели?Аман!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи