Цветелина Пенкова: Развитието на нови и зелени индустрии дава перспектива пред младите хора да останат в Европа

Цветелина Пенкова: Развитието на нови и зелени индустрии дава перспектива пред младите хора да останат в Европа

„Реиндустриализация на Европа, развитие на промишлеността, развитие на нови технологии- този разговор започва с регламента за промишленост с нулеви нетни емисии. Накратко говорим за развитие на зелена икономика в Европа. Новият регламент, по който работя, цели 40% от технологиите и техните компоненти, които са необходими за зеления преход, да се произвеждат в Европа.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова в предаването „Светът и ние“ на БНТ. Тя обясни, че технологиите, необходими за зеления преход и които ще се произвеждат в Европа, включват термопомпи, слънчеви панели, развитие на геотермалната и хидро енергия, компоненти за производство на електроенергия от вятърните централи, ядрена енергетика, водородни технологии и други. „Всичко това ще допринесе за производство на чиста и зелена енергия, но в същото време ще подпомогне икономиката, ще създаде нови работни места и възможности и перспективи пред младите хора“, изтъкна Пенкова.

Евродепутатът обясни, че сега се правят стъпки за привличане на инвестиции, за да се върнат производствата, които бяха изнесени в трети страни. „Има доста сериозен проблем - недостигът и липсата на кадри. Трябва да намерим решение. Първата стъпка, която ние предприемаме като политици, е да създадем рамка, която наистина да даде възможност за развитието на нови и зелени индустрии или да се подобрят съществуващите производства. Това ще даде перспектива пред младите хора като сектори и професии, в които те биха могли да намерят бъдещата си реализация в Европа. Но липсата на кадри – от нискоквалифицирани до много висококвалифицирани специалисти, е проблем, който е налице в абсолютно всички европейски държави“, отбеляза Цветелина Пенкова.

Тя открои важността на финансирането на всички тези проекти. Възможностите: „Това, което аз правя в момента в рамките на преговорите на този регламент, е неизползваните средства от Механизма за възстановяване и устойчивост да бъдат насочени именно към  реиндустриализацията на Европа. Това са средствата от т.нар. Национални планове, за които говорим от повече от една година в България. Оказва се, че на общоевропейско ниво едва 30% от предвидените средства по този Механизъм са усвоени. Защо да не използваме останалите 70% именно, за да върнем производства в Съюза и да създадем нови, високоплатени работни места? Необходимо е да насърчим и частния капитал. За големи стратегически проекти с помощта на държавни гаранции трябва да стимулираме и капиталовите пазари, които да участват със сериозни инвестиции в развитието на тези проекти, защото икономика няма как да се гради само на европейски или на публични средства. А частният капитал, с оглед и на финансовата ситуация в момента, е предразположен към дългосрочни инвестиции.“

Цветелина Пенкова даде за пример България, където в сферата на циментовата индустрия сме едни от първите в Европа, които ще започнат използването на т.нар. системи за улавяне и съхранение на въглеродни емисии.  Тя обаче отчете, че ако говорим за въглищните ни региони, там има сериозен проблем по отношение на преквалификацията и намиране на нови възможности за развитие на хората, които са заети в момента в този сектор, защото зависимостта ни от въглища ще намалява в следващите 15 години. „В тази посока Европа  отделя средства и предлага помощ. България все още не се е възползвала от тях. Трябва все пак да положим усилия да бъдат използвани по най-добрия начин възможностите. В момента можем да се възползваме от  над 1,2 милиарда евро, които обаче ще ни бъдат отпуснати само и единствено ако предадем териториалните си планове, които ние още не сме предали“, коментира евродепутатът.

Цветелина Пенкова разказа за проведена среща с посланици от 12-те държави, които подкрепят и развиват активно ядрени енергийни мощности в Европейския съюз. „Почти всички държави изразиха готовност за развитие на нови проекти в рамките на следващите 10-15 години. На различни етапи са във всяка една от държавите. Около 10 нови реактора да заработят в следващите 15 години в Европа, което е доста сериозен мащаб. Към тези 10 нови проекта добавете и 6-те реактора, които са в напреднал стадий на реализация във Франция. Никога не е имало такова развитие за последните 20 години“, каза тя. Пенкова направи паралел с България и необходимостта да се осъзнае, че цената на компонентите, на оборудването, което е необходимо за изграждането на такива реактори, ще се повишава заради неестествено завишеното търсене. „Трябва да си зададем сериозния въпрос, ако искаме да задържим стратегическото си предимство и конкурентоспособността на нашия ядрен енергиен сектор в региона, дали сега е моментът да се разпродава оборудване, което е абсолютно възможно да бъде използвано в нашата държава“, акцентира в заключение Цветелина Пенкова.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

  • Майката на костов

    14 Юли 2023 15:31ч.

    Какъв конгломерат от глупости и празни приказки на тая мома! Видно заразена от евроатлантически алабализми и пустословие! Иначе заглавието трепе рибата: много млади хора бягат в Африка (прим.), поради липса на зелени технологии в Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на кобилата на нинова

    14 Юли 2023 19:36ч.

    Преливане от пусто в празно, ама за това и(м) плащат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    14 Юли 2023 15:43ч.

    Тази младолика г-жа или г-ца явно е от ония, дето сами си вярват. Добре се е уредила, няма лошо, ама да не си въобразява, че е способна да будалка и нас едновременно със собственото си самобудалкане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вятър я вее

    14 Юли 2023 15:49ч.

    на бял кон тази празноглава мома.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    14 Юли 2023 15:58ч.

    Не съм напълно съгласен с горните мнения. Все пак момата подлага на критика решението на управляващите да продадат реакторите Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментатор

    14 Юли 2023 16:05ч.

    Чуя ли "зелена енергия", веднага си представям зелени човечета, които живеят на фотосинтеза. Не знам защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алтернативен изкуствен евроинтелект

    14 Юли 2023 16:16ч.

    Колко глупости в толкова кратка статия. Още по-накратко - замяната на традиционни технологии в енергетиката с "нови", т.нар. "зелени" води до превръщането на Европа в икономическа пустиня! За наличието на индустрия са необходими евтина и достъпна енергия, както и такива тривиалности като например ниска и предвидима цена на желязото, алуминия и пластмасата. Ма откъде да знае момата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вятърните фотосоларни тъпни

    14 Юли 2023 16:34ч.

    На госпойцата с вид на невинна глуповатка , всъщност са метаезик ! Не ви се казва директно че ще ви съкращават като население. Казва ви се че ще премахнат реалната икономика и ще я заменят с небивалици ! Четете между редовете, драги българи - ДЕПОПУЛАЦИЯ ! Това ви обещават. И за да няма грам съмнение че не става въпрос за "теория на конспирацията", отговорете на един прост въпрос ! От както започна активната фаза на НСР и форсираната депопулация - март 2020, е ли имало един политик ? Един отговорен фактор у нас и по света , който да опровергае официално ширещите се подозрения и заключения /в началото сред по-будните люде, но сега все по-масово !!!/ че сатанистите са започнали ДЕПОПУЛАЦИЯ ? НИТО ЕДНО ОПРОВЕРЖЕНИЕ. Нито едно официално отхвърляне на зловещата хипотеза. Ни у нас, ни по света ! Максимума до който стига мейнстрийма и казионните сатанистки медии - "Това са конспирации." Точка... И как иначе като няма как да се отрече действителността, ставащото ? Деиндустриализацията и закриването на икономиките е ключов момент в депопулацията на хората ! Другите две сатанистки "писти" , които водят в същата посока , са пандемизма /медицинският фашизъм/ и джендър идеологията. Анатема ! Анатема !! Анатема !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • перспективата младите хора да останат в Европа ???

    14 Юли 2023 16:45ч.

    Шок ! Какво ни казва тая ?? Тя казва 1/1, че положението в Европа ще стане толкова лошо, че младите хора няма да искат да остават в Европа ! Значи ще искат да бягат в Азия, Африка, Латинска Америка !! /в САЩ по обясними причини няма кой да ги пусне, а и те едва ли ще искат да бягат тъкмо в САЩ / ... И второ, какво ни казва това изречение ? Младите хора ще бягат. А старите ? За старите изобщо не става въпрос - окончателно решение за старите... Само дето тази пуйка не знае , че дори и тя /ако има късмет/ ще остарее. Неизбежно е. И тогава ще живее в света който такива като нея създават днес - ДИСТОПИЯ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, ела и си прибери вересиите!

    14 Юли 2023 16:47ч.

    Само заради едни "зелени индустрии" да останат в Европа?! Че къде да ходят, на луната ли? Кой ви ги спусна тези сламки? Мислете малко с главата си, а не с джоба си! Скрийте се, и не се зацикляйте като развален грамофон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • blablabla

    14 Юли 2023 17:31ч.

    С вятърна енергия ще захранват металургията, ха-ха-ха, след време, боклукът от електрически коли ще отрови планетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Цветелина Пенкова,

    14 Юли 2023 19:11ч.

    и Петър Витанов, и Илхан Кючюк - три млади надежди на България в политиката - се надпреварват да се напъват (пЪрдон - да се изявяват) - единият се бори с тежкото българско анти-ваксърство и защитава правата на ЛГБТ (Витанов), другата се бори с HumanCausedClimateChange и рекламира зелената сделка/TheGreatReset (Пенкова по-горе), а третият се бори безспир България да се определи (най-сетне) еднозначно и категорично като лоялен член на НАТО и ЕС / ЕЗ... С всяка нова изява на тези тримата ме наляга тежка мъка, че на сегашната политическа безнадеждност краят не се вижда. Определено се чудя дали Бог е българин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв парадокс

    14 Юли 2023 20:23ч.

    Съюз, създаден на сътрудничеството във въгледобивната промишленост, да стигне до отрицание на икономическите основи на съществуването си и на съществуването на живота въобще. Ще дава милиарди, неясно как изработени в процеса на една утопична "реиндустриализация", която повече звучи като деинстриализация, за да да даде пари на едни като нас, които всъщност нищо не произвеждаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    14 Юли 2023 20:41ч.

    Ще се повторя - свинщините, които се извършват в/с Европа като мизандрията, включително опитите за скопяване на мъжа, зеления мафиотизъм, обяснен от прежде писалите много добре, джендър идеологията, опитите за установяването на европейска диктатура над националните държави, както и създаването на някаква пан европейска идентичност в противовес на националното съзнание, всичко това се случва с активната роля на ПЕСовете и в това няма нищо ляво или социално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи