Цветелина Пенкова: Работя за промяна в ценообразуването на електроенергията, за да намалим инфлацията

Цветелина Пенкова: Работя за промяна в ценообразуването на електроенергията, за да намалим инфлацията

„В България разходите за храна са основната част от бюджета на домакинствата. Затова е непосилно за гражданите да се справят с инфлацията. Високите цени на храните в България и в целия ЕС се дължат на високите цени на енергията. Трябва да променим ценообразуването на електроенергията, за да намалим сметките на хората и бизнеса.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова пред БНР. Тя поясни, че ще работи активно по предложенията, които се очакват следващата седмица от Европейската комисия, за да бъдат направени промените, които ще дадат най-бърз резултат за потребителите.

Цветелина Пенкова уточни, че реформата на пазара на електроенергия в ЕС ще реши първоизточника на проблема - ценообразуването. Сега цената на електричеството е пряко свързана с цената на природния газ. Реформата трябва да промени това – цената на газа или на която и да е друга единична суровина, няма да определя цената на електроенергията. Тя изтъкна още, че заради скъпия ток и газ много сектори намалиха продукцията си, а някои закриха производството си, защото не искат да работят на загуба. „Това води до недостиг на основни продукти и допълнително завишаване на цените“, поясни евродепутатът.  "Целта е да се насърчат производствата на вътрешния пазар- да се справяме със собствените ресурси, които имаме, повече инвестиции в местни производства, за да не сме толкова зависими от цените на вносни суровини. Мисли се в посока на облекчаване на правилата за държавните помощи и към кои сектори да бъдат насочени“, отбеляза евродепутатът.

Цветелина Пенкова открои две направления в мерките - краткосрочни и средносрочни. 

„Разговорите и призивите към търговските вериги да обявят ключови стоки от основната потребителска кошница, които да се продават на възможно най-ниска цена, са част от краткосрочните мерки. Тук държавите на национално ниво трябва да предприемат мерки. Говорейки за обща европейска политика обаче, трябват средносрочни и дългосрочни мерки, които да гарантират трайно намаляване на цените. Това ще се случи с реформата на пазара на електроенергия в ЕС и в конкретика чрез промяна на начина на образуване на цената на електричество. Очакваме резултати още тази година. Вчера заявих това и пред Комисаря по енергетика на заседание в ЕП – срещнах подкрепата на колеги от много европейски държави и различни парламентарни групи.“, коментира евродепутатът. 

Цветелина Пенкова  коментира и отложеното влизане на България в еврозоната. Според нея политическата нестабилност е основната причина за забавянето ни по пътя към общността. Тя намира за нормални притеснения и страхове в обществото, но отбеляза нуждата от ясна и навременна информационна кампания. 

"Когато правиш толкова сериозна стъпка, трябва стабилна политическа система и контролни органи, които да се справи с всякакъв тип спекула и проблеми, които могат да настъпят след приемането ни в еврозоната. Това е важно за нашите европейски партньори, защото ставайки част от еврозоната, ние вече имаме влияние върху самата валута в рамките на Съюза, те трябва да знаят, че могат да разчитат на своите партньори в България, че ще има органи, които могат да реагират веднага", коментира евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • по-важен е въпроса с

    10 Март 2023 12:58ч.

    демографията. двата пола трябва да пристъпят към решителни действия. нашият народ е живял 12 века без еленергия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...защото ставайки част от еврозоната, ние вече имаме влияние върху самата валута в рамките на Съюза

    10 Март 2023 13:07ч.

    Ало, еврорептилите, айде тая смотана опорка да спрете да я повтаряте, а? Ще имаме влияние точно както и сега, заключаващо се в "слушам и изпълнявам".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    10 Март 2023 15:17ч.

    Привествам ,точно политическите решения на ЕП за цената на електроенергията предизвикаха тази криза ,а не войната !Браво !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • fiba

    10 Март 2023 16:20ч.

    Все едно слушам Станка Шопова или Цола Драгойчева. Дрън-дрън-дрън и нищо съществено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    10 Март 2023 16:31ч.

    Политиката на ЕС е за затягане на коланите и премахване на дотациите за ел. енергия и енерго-носители за фирмите и частния сектор, така че госпожата моля, "Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи