Цветелина Пенкова: Протестиращите искат ясно и сигурно енергийно бъдеще. Липсва стратегия и последователност в енергетиката

Цветелина Пенкова: Протестиращите искат ясно и сигурно енергийно бъдеще. Липсва стратегия и последователност в енергетиката

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Педро Санчес е уверил Цветелина Пенкова, че влизането на България в Шенген е приоритет на испанското председателство 

„Разбирам протестите и необходимостта хората да излязат и изразят своите искания. Те са несигурни заради неясната позиция на управляващите. Нормално е да искат дългосрочна визия и план за развитието на сектора. Те искат ясно и сигурно енергийно бъдеще. Липсва най- важното- дългосрочна стратегия и последователност в енергетиката.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова в предаването на БНР „Неделя 150“. Тя поясни, че териториалните планове трябваше да бъдат завършени преди три години, а България беше определена като втория най- голям бенефициент на средства, предвидени  от ЕК за регионите, където има сериозна заетост във въгледобивната индустрия. „Българските управляващи три години и половина не могат да решат как да се случи това и отлагат решението. Затова е нормално протестиращите да искат яснота- стратегия за развитие на сектора, срокове, план, какви индустрии ще се развиват и какви специалисти ще са необходими“, коментира евродепутатът. 

"Всичко превръщаме във вътрешнополитическа борба. Енергийната стратегия на България е много сериозен стратегически и дългосрочен проблем, който ние не можем да решим. Когато не можеш да решиш по-сериозния въпрос- каква е енергийната стратегия и план за развитие на България, тогава се налагат стихийни реакции в последния момент, без необходимите обсъждания с всички засегнати страни", изтъкна слабостта Цветелина Пенкова. По думите й това не са политически въпроси, а стратегически, които засягат националната сигурност и независимостта на българската енергетика.

"За да имаш стабилен енергиен микс, който гарантира достъпни цени, е необходимо да имаш сериозно количество базови енергийни мощности. Това са природен газ, въглища и ядрена енергетика. България е една от държавите в региона, която е била водеща по отношение на развитието на ядрената енергетика. България винаги е възприемана като държава, която се търси като експертиза", изтъкна евродепутатът.  Тя смята, че са необходими два нови работещи реактора до 2035 г. Те ще заменят количеството енергия, която произвеждат въглищните централи. Пенкова уточни, че след това в рамките на 30 години трябва да имаме четири нови реактора.

"В АЕЦ "Белене" имаме изградена площадка. Там сме почти наполовина на този процес. Именно поради тази причина многократно настояваме, че това е проектът, който трябва да бъде развит. Не са много държавите, които могат да произведат такова оборудване, нелепо да се отказваме от него, още повече че е изправно“, коментира евродепутатът и затова не разбира намеренията да се лишим от този ресурс, тъй като е икономически и стратегически във вреда на България.  Според нея проектът може да бъде подпомогнат от страна на Франция. 

„ТЕЦ-овете, мините - това са стратегически обекти за нашата страна. Ще намалим зависимостта си, ще намалим техния дял в енергийния микс. Но да не забравяме, че когато говорим за стратегически обекти, ние не можем да очакваме изцяло откъсване от тях. Тези стратегически обекти никога не губят своята стойност", уточни още Цветелина Пенкова. 

По темата за влизането на България в Шенген евродепутатът открои като най- важно България  да продължава да отстоява достойно и твърдо своята позиция. 

"Притеснява ме реториката напоследък, че едва ли не правим реформи, които ни отварят вратите към Шенген. Това е нелепо и вредно за нашата държава. Тези реформи нямат нищо общо с критериите за присъединяването ни към Шенгенското пространство. Ние сме изпълнили признато абсолютно всички технически критерии от 12 години. Това е дискриминация срещу български и румънски граждани и ние трябва да държим твърдо и ясно на своята позиция, че искаме да спрем този подход, а не да си слагаме сами допълнителни условия", коментира Цветелина Пенкова. Тя изтъкна и нуждата от дипломация на всички нива. Евродепутатът открои своята среща с премиера на Испания Педро Санчес, с кого е говорила за скоростното влизане на България в Шенген и е подчертала изпълнените от страната критерии: „Санчес ме увери, че това остава приоритет в рамките на испанското председателство“, разказа от първо лице евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:  
https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 


 

Коментари

 • Дръж се Цвети

  01 Окт 2023 14:53ч.

  Хубавка е Цвети, с тази блузка десен - созополска дантелена баба- плетачка..... Навява едни такива помисли за устойчиво взаимодействие, в сравнение с които всеки ПВУ е беден, постен и скромен като попски килер в края на постите ден-два преди Великден... И все пак - бегло съветче, ако позволите - с разпуснати коси е още по-по-най!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фасада за лична досада, ко ни топли дон Педро

  01 Окт 2023 15:46ч.

  С обещания, комплименти и разнит Евро-инструменти. Богатите ще източат и малкото останала ни кръвчица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Окт 2023 15:51ч.

  Не го искат само протестиращите, Цветанке, всички го искаме. Всички българи искаме нормален живот и стандарт, защото го заслужаваме. И не се намираш в Шоуто на Славчо, научете се да се държите и да говорите като възпитани и загрижени хора, не само с клишета и хилене!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи