Цветелина Пенкова пред EUROFI: Технологиите променят бъдещето на финансовия сектор, но сигурността на данните остава ключов приоритет

Цветелина Пенкова пред EUROFI: Технологиите променят бъдещето на финансовия сектор, но сигурността на данните остава ключов приоритет

„Гарантирането на прозрачността, информираността и сигурността на данните са предизвикателството пред съвременния свят. Въпреки бързото развитие на изкуствения интелект, човешкият фактор остава ключов – машините няма да заменят опита, експертизата и човешката преценка. Предстоят вълнуващи времена, тъй като тези технологии продължават да променят бъдещето на финансите.“ Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова пред аудиторията на престижната финансова конференция EUROFI, която се проведе в Стокхолм, където е и срещата на финансовите министри в ЕС.  Пенкова е една от едва седемте евродепутати, поканени да говорят на престижния форум.

За поредна година Цветелина Пенкова е гост- лектор на финансовия форум, на който се събират финансови министри на ЕС, централни банкери, представители на финансовия сектор и регулатори, обсъждат се ключовите теми за бъдещето на финансовия сектор в Европа. На това издание на конференцията ключови теми бяха борбата с инфлацията, намаляването на държавния дълг и необходимостта от общи фискални правила за ЕС.

„Подобряване на общото разбиране между публичния и частния сектор, е начинът да изградим адекватна европейска финансова регулаторна рамка и работещ капиталов пазар“, каза Цветелина Пенкова, която беше лектор в панелите за изкуствен интелект (AI) и отворените финанси. Тези нови развития предлагат ефективното използване на данни във финансовия сектор, отпимизират процеси като откриване на измами, управление на риска и анализ на инвестициите. „Това не само намалява възможността за грешки, но също така повишава скоростта и точността на вземане на финансови решения. Tези технологии позволяват нови модели на финансови услуги, които дават възможност на хората да контролират и управляват собствените си финансови данни, активи и транзакции“, отбеляза евродепутатът. Тя изведе пред скоби  целта - да бъде създадена по-прозрачна, по-сигурна и по-достъпна финансова екосистема за всички.  „Нека бъдем информирани и бъдем част от тази революция!“ – призова в заключение Цветелина Пенкова.

Централните банкери на Нидерландия и Франция също отбелязаха значимостта на развитието на новите технологии и силното им влияние върху финансовия сектор. Те също така обърнаха внимание, че технологичния подем в ератата на модерните технологии и социалните мрежи рязко увеличава скоростта на извършване на транзакциите. И двамата дадоха пример с наскоро фалиралата във САЩ банка – SVB.  В тази ситуация бързото изтегляне на депозити, благодарение на новите технологии, доведе до почти нулева ликвидност и незабавен фалит.  Беше отправен призив за по-сериозни гаранции на депозитите във финансовите институции и контрол от регулаторните органи. Всички централни банкери на конференцията ясно заявиха, че европейската финансова система е стабилна и регулаторите в Европа извършват по-активен контрол и наблюдение върху банковия сектор, в сравнение със САЩ.

EUROFI e форум, създаден през 2000 г. с цел укрепване и интегриране на европейските финансови пазари. Срещите по време на конференцията са място за обмен на идеи и подобряване на общото разбиране между публичния и частния сектор, за да се изгради адекватна европейска финансова регулаторна рамка.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

  • Tre

    28 Апр 2023 13:38ч.

    Празнословие и Празнодумство - така може да се охарактеризират тези сбирки... все едно си на партиен конгрес на БКП/КПСС.... нищонеговорене с часове...само високопарни прилагателни : стабилна бля-бля... по-активен бля-бля.... укрепване и интегриране на бля-бля.... подобряване на бля-бля...адекватна бля-бля...и очите им в ГЛОБИТЕ за неизпълнение или неспазване на БЛЯ-БЛЯ критериите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е съвсем бля-бля

    28 Апр 2023 13:54ч.

    Подготвят плебса за централнобанковите цифрови валути (CBDC), иначе чий ше го дирят разни централни банкери и финансови министри там. В случая публично-частно партньорство (ПЧП, G3P) звучи зловещо. Но и че г-ца Пенкова е посредствен рецитатор на заучени клишета, не подлежи на спор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "да изградим адекватна европейска финансова регулаторна рамка ...... Тези нови развития ... оптимизират процеси като откриване на измами"

    28 Апр 2023 14:22ч.

    Е тя самата тъй наречена "финансова система" е една измама. И ако досега не сте открили тази гигантска измама, то единственото, което сега може да "откривате", вярно служейки на тази система, са жалките неуспешни опити на потърпевшите (тоест почти всички хора) да намалят опустошителните и заробващи щети върху тях самите. Със сигурност ще откриете и хванете всички "измамници". Е почти всички... А при "сигурността на данните" за какво става дума? Да не би да става дума за това, че чрез налаганата цифровизация следите и ще следите масово всички хора - какво, къде и колко си купуват - и всички тези натрупани данни ще ги пазите при вас още по-сигурно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    28 Апр 2023 15:03ч.

    Щом сa толкова отворени за дискусии, защо не направиха семинар за ваксините, a? Нима сигурността на "данните" е по-важнa от здравето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    28 Апр 2023 15:31ч.

    Кухи приказки и нищоказване. Няма да има никаква сигурност на данни и пари. Има ли само дигитални пари - ставаш роб и данните ти се хакват от който си иска

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Апр 2023 17:03ч.

    Чувствам, че скоро така ще ви променят тиквите, че целите ще станат на баири! Не само за финансовия концлагер, ами и за сексуалните разновидности ще получите пълна амнезия!!! https://twitter.com/DustinMills24/status/1651609894364102656/photo/1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветелинчето както винаги нищо не казва!

    28 Апр 2023 18:03ч.

    нагуши се от нищоправене

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветарка

    28 Апр 2023 19:22ч.

    "цветята се купуват, а и тя е чуден цвят"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не се схвана

    28 Апр 2023 19:03ч.

    каква връзка има изкуствения ентелект със социализма, ма како?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    28 Апр 2023 19:41ч.

    Всяко събиране на тия не е за хубаво за обикновения човек. Повече контрол, по-малко свобода под все благовидни предлози.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Achtung! Banditen!

    28 Апр 2023 21:44ч.

    Измамници! Под маската на социализъм се опитват да пробутват антихуманизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи