Цветелина Пенкова: Политическата нестабилност в България задава въпроси за дългосрочните ангажименти, които може да поеме страната ни

Цветелина Пенкова: Политическата нестабилност в България задава въпроси за дългосрочните ангажименти, които може да поеме страната ни

„Притеснително изглежда българската политическа нестабилност от европейска гледна точка и то от две години насам. Това положение задава много сериозни въпроси по отношение на дългосрочните ангажименти, които може да поеме нашата държава във всяка една посока, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова в предаването на БТВ „120 минути“. Тя отбеляза, че номинирайки комисар от Европейската комисия за премиер на една държава членка, задава индикация, че вероятно това се случва с информация и с подкрепа на европейските партньори.

„Трябва да обърнем сериозно внимание- какво се случва при едно вероятно правителство. Искам да припомня и случая от 2016 г., когато България почти година беше без комисар в Европейската комисия заради изтеглянето на г-жа Кристалина Георгиева. Това не бива да допускаме да се случи отново, имайки предвид, че от мандата на Европейската комисия остава още година и половина, т.е. почти 1/3 от петте години мандат са все още в сила“, коментира Пенкова и предупреди, че много бързо трябва да се вземе решение кой ще наследи г-жа Габриел, ако тя стане министър-председател. Пенкова не изключва варианта това да е предвидено и потенциално новият комисар да е част от преговорите за подкрепа на евентуално правителство.

„БСП няма да влезе в коалиционно управление с ГЕРБ – това е позицията на партията от години насам. Сега въпросът е, че състоянието, обстановката, в която се намираме, предполага едно допълнително допитване. Както и днес беше казано от ръководството на партията, предстои допитване до всички членове за потенциален експертен кабинет- в каква посока и каква позиция трябва да заемем“, коментира евродепутатът по горещия въпрос за коалициите. По нейни наблюдения и разговори със социалисти и симпатизанти – не се вижда подкрепа за каквато и да е колаборация с ГЕРБ. „Поставям и въпроса, и необходимостта от стабилност в нашата държава, защото избори до безкрай едва ли е правилният модел. Виждаме, че резултатите, които произвеждаме в рамките на последните две години са доста сходни и близки“, каза тя и изтъкна, че когато става дума за експертен кабинет, е добре да се наблегне върху политиките, а не върху личностите. „Трябва да има ясни приоритети и политики с ясни срокове за изпълнение, да се адресират настоящите проблеми на хората и на българското общество, а не да се фокусираме върху личностите и министерските места, което за мен е несериозно и безотговорно“, открои основната цел в момента Цветелина Пенкова.

„Лявото е силно в България и е най-силно представено в Българската социалистическа партия. Ние все пак сме единствената лява партия в парламента. На събитието „Форум за прогресивни леви идеи“ голяма част от говорителите и хората, които излагаха тезите и политиките за лявото са представители на БСП. Говорихме за чувствителни теми и предложихме решения. БСП винаги е защитавала уязвимите групи“, убедена е Пенкова.

По отношение на споровете за Истанбулската конвенция тя открои необходимостта от сериозни мерки за борбата с домашното насилие, с насилието срещу жени, с насилието срещу уязвимите групи. „Има необходимост от сериозна промяна в нашето законодателство, за което ние винаги сме пледирали, но има и необходимост сериозно изпълнение на тези закони. Колкото и да е добър един закон, той първо трябва да се възприема от обществото и на второ място- трябва да се прилага и изпълнява“, коментира евродепутатът и напомни, че само от началото на годината има около 11 случая на жени жертви и загинали, вследствие на домашно насилие. Пенкова изтъкна, че сърцевината на този документ винаги е бил изцяло в посока насилието над жени: „Аз не съм привърженик на наслагването на преекспонирани страхове в каквато и да е посока и за мен това не трябва да се прави. Основният акцент и основната идея на този документ беше борбата срещу насилието срещу жени. И това трябва да е посоката, в която да прилагаме това, което е заложено като основна цел.“

За поисканото отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, Цветелина Пенкова посочи, че проблемът е с правомощията и начина, по който те са разписани. Тя отбеляза поетия ангажимент – съдебна реформа и преразглеждане именно на правомощията на главния прокурор и няма как замяната на една личност с друга да реши проблема.

По отношение на Плана за възстановяване и действията по него евродепутатът заяви:

„Залогът е голям. В момента в Европа има огромен ресурс от неусвоени средства, включително и по Плановете за възстановяване устойчивост, не само е България. Т.е. ние трябва да вървим към политика на намаляване на дълговете и разумен дефицит, но да използваме тези средства, които са ни дадени, за да можем да се справим с правилното разпределение на бюджетните средства във всяка една държава. Това е ключова тема и в България в момента.“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

  • ФЪРКАТИЧКО

    15 Май 2023 9:22ч.

    Цветелина Пенкова pod дългосрочните ангажименти разбира изпращането на българските момчета като пушечно месо в нацистка Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Залогът е един

    15 Май 2023 9:29ч.

    Дългови спирали! Лицемерно премълчавате, че част от поетите ангажименти са в откровена вреда на България. Заеми по "План Разрушаване"! Скъпи, неефективни перки: променящи въздушните течения - климат, шум, миграция на птици,.Отровена, мъртва земя фотоволтаици, липса на изисквания за рекултивиране на мъртвата земя, и планове за рециклиране на перките и батериите, както и свързаното с тях оборудване. Българският народ е Източно Православен, изповядва консервативни ценности. Джендърската Конвенция ли ви е приоритет, или унищожаването на Лъвчето? Докога ще се гаврите с волята на българския народ? Не, Не, Не на еврото! Не, не, не на корумпирания брюкселски неизбиран от европейците диктат, съсипващ народи и държави. Няма да позволим с български банкери и министри на финансите, да се гаврят като с Гърция. Този път, с еврото, не сте познали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре е че...

    15 Май 2023 9:42ч.

    България "не може да поеме дългосрочни ангажименти" , надяваме се да сме вечно без правителство. Изглежда че и самите ни политици схващат това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво четем, ежедневници...

    15 Май 2023 9:57ч.

    "Българското ведомство на МФ" - "Фич потвърди рейтинга на България, но да не бавим еврото...". Но ние си спомняме аферата "рейтингови агенции Гърция", как гръцките "политици" плащаха огромни суми на подобни агенции да им вдигат изкуствено рейтинга, за да вкарат Гърция в още дългови спирали. Милиардите ги няма, осъдени агенции и гръцки политици - няма. Продадени пристанища и острови, унищожен, унижен гръцки народ - има. Ще излапат резерва, ще похарчат чрез техни фирми милиардите заеми от "План Разрушаване", ще махнат валутен борд и започва "голямо плюскане" и купуване на "избиратели". Докато не последваме съдбата на Гърция. Дали ще е служебно, експертно, коалиционно - предателството на България е без значение. Какво е мнението на Президента за еврото? Да е споменал нещо за демократични принципи и воля на народа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много бавно трябва да бъдат умъртвени всички подобни поемачи на ангажименти като тая брюкселска слива

    15 Май 2023 10:49ч.

    Ама много бавно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи