Цветелина Пенкова: Не трябва незабавно да закриваме мощности на част от ТЕЦ-овете

Цветелина Пенкова: Не трябва незабавно да закриваме мощности на част от ТЕЦ-овете

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„България е поела ангажимент до 2026 г. да се намалят въглеродните емисии  от производство на електроенергия с 40%. Това може да се случи без затваряне на енергийни мощности в България. Може да се постигне чрез технологични подобрения в нашите ТЕЦ-ове – филтри, улавящи замърсяващите частици, оптимизиране на горивния процес. Никой в Европа не е затворил вратата за разговори и има гъвкавост с оглед на настоящата многопластова криза. Отпуска се и допълнително финансиране за справяне с енергийната криза.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова пред Дарик радио в предаването „Седмицата“. Тя уточни, че се отпускат средства, ако се спазват всички критерии, свързани с енергийна ефективност, с повече инвестиции във възобновяеми източници на енергия. Пенкова предупреди, че не може да става дума за предоговаряне на целия План, тъй като това наистина би създало доста сериозни пречки и проблеми: „Единствено и само в частта „Енергетика“ може да се добавят допълнителни проекти, които да подпомогнат справянето ни с енергийната криза. „По някаква причина в момента в общественото пространство се наслагва тезата, че всъщност ние говорим за незабавно закриване и затваряне на мощности на част от ТЕЦ-овете. Това не е така“, отбеляза Цветелина Пенкова.

Тя каза още, че в дългосрочен план  трябва да се намали нашата зависимост от изкопаеми горива и в частност – въглища. „Има и друг срок, който е 2038 г., в който наистина вече трябва да говорим за намаляване зависимостта ни и за по-малко използване. Т.е. тези 40% от енергийния микс, които идват от въглищните централи, трябва да бъдат драстично намалени до 2038 г., защото поради високите цени на въглеродните емисии, тяхното функциониране ще стане икономически нецелесъобразно. Постепенно и поетапно ние трябва да залагаме и на други допълнителни мощности, които да не нарушат стабилността, сигурността и най-вече тежестта на цените върху нашите домакинства и индустрия“, коментира евродепутатът. Тя отбеляза, че това означава повече инвестиции във възобновяеми източници, технологични подобрения, които да намалят замърсяващите функции на ТЕЦ-овете, и залагане на развитие на енергия, която е по-чиста или с по-нисък въглероден отпечатък като ядрената енергетика. 

 

По отношение на мерките, които се взимат на прага на идващата зима, Цветелина Пенкова каза, че те са предприети и на европейско ниво, и на национално ниво. Отбеляза две от тях: „Едното е т.нар. „солидарна вноска“. Това всъщност се отнася за производители на електроенергия, които използват изкопаеми горива. Ако един такъв електропроизводител, който използва изкопаеми горива, е натрупал печалби повече от 20% в сравнение с предходните три години, тези печалби могат да бъдат обложени с поне 33%. Държавата може да използва тези средства за подпомагане на домакинствата и  индустрията. Друга мярка, за която говорим, е за електропроизводители, които използват други източници на енергия, т.е. възобновяеми енергийни източници. И тук се включва например и нашата ядрена централа. Там има конкретен таван от 180 евро на мегаватчас. Т.е. ако те продават електричество на 220 евро, 40 отиват в държавата, отново за подпомагане на домакинства и на индустрия.“

По темата Шенген Цветелина Пенкова каза, че наистина в момента има сериозни обструкции от страна на Нидерландия. Швеция също изразява някои притеснения, но те още нямат конкретна официална позиция. „За мен това, което е важно, е тук да се използват абсолютно всички канали на дипломация и преговори от страна на България. Може би е редно да припомним на Швеция, че ние бяхме една от първите държави, които ратифицираха в Народното събрание тяхната кандидатура за членство в НАТО“, изтъкна тя. Евродепутатът смята, че не можем да говорим за някакъв двоен стандарт. „Когато говорим за европейско партньорство, то е двустранно. Добре е да се припомнят някои от тези факти, защото наистина следващите три седмици са ключови. За жалост, истината е, че вероятно вътрешнополитическата нестабилност и процеси също оказват влияние върху тези решения, но отново трябва да прозвучи ясно позицията, че когато говорим за приемането ни в Шенгенското пространство, има ясно разписани критерии по отношение на изпълняване на технически изисквания, каквито ние изпълняваме“, коментира Пенкова. 

Евродепутатът открои и опасността от разочарование сред българските граждани: „Това, което в момента се случва, е сериозна дискриминация към българските и румънските граждани. И това се осъзнава. И това са аргументи, които прозвучаха и по време на дебата за присъединяването на двете държави в „Шенген“ в Европейския парламент. Наша задача и като членове на Европейския парламент, и всички членове на българските власти да лобират активно и да изкажат ясно тази позиция, че ние не бива да допускаме това нарушаване на правата на българските и румънските граждани и тези дискриминационни практики, които продължават вече 11 години.“ Цветелина Пенкова припомни, че от 2011 г. има ясно становище на министрите на вътрешните работи, че България изпълнява всички технически критерии, а мисията отпреди няколко седмици също препотвърди това.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

Коментари

  • тралала

    19 Ное 2022 19:40ч.

    Да, тази еврокариеристка, откри Америка и топлата вода едновременно. Може и да се присети, че е от България и трябва да се бори доста по-активно за българските интереси. А и няма да е зле, някой да я попита нея и другите евродепутати какво конкретно са свършили в полза на България, по скоро се явяват част от евромиманса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Ное 2022 19:41ч.

    Поетият ангажимент практически не може да бъде изпълнен без затваряне на мощности. Само така е формулирано, че да изглежда проформа като едно количествено ограничение (да не се бърка с QE, че няма принуда, но на практика така ще стане. Плюс това, при тези 40 % говорим само за една от поредицата мерки. После следва 55 %. Единствената надежда за България е ЕС да се спомине дотогава. Иначе ни чака ужасяваща мизерия! А теб, Цветелинче, която си се писала за енергиен експерт, отдавна мечтая да те видя обуто в груби гумени ботуши с 4 номера по-големи (ама да не ми излезеш с номер, че Dunlop минава за гумен ботуш) и да понагазиш в калта на откритите рудниците, та да те видя колко ще разбереш нещо истинските неща в този живот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Ное 2022 19:48ч.

    Няма друго възможно решение. Крайният хоризонт е прекалено близък! Приели сме окончателно затваряне през 2038 г. В настоящата обстановка никой не би се наел да инвестира и долар в някакви очистки. За 15 год. въобще не е ясно дали би си върнал парите. По тази причина - единствената реална перспектива е нарязване на СКРАП и слугуване на мераците на ЗЕЛЕНОДЕБИЛИТЕ! Влакът на ядрената енергетика замина, цените пощуряха, и на хоризонта не се вижда нищо реалистично - само мрак и мизерия! Е, Цветелинчето ще си спомня за Брюксел покрай някое марково парцалче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи

    19 Ное 2022 21:38ч.

    Приказките на Цветелина Пенкова са типично политическо шикалкавене. Какво общо има намаляването на въглеродните емисии с филтрите за частици и т.н. ? И сега има сероочистващи инсталации, но тук говорим за различни съединения и хим. елементи. По принцип има експериментални инсталации за улавяне на въглероден диоксид, но, ПОВТАРЯМ, става въпрос за експерименти, а не за комерсиални продукти. Ние трябва да намалим емисиите с 40% след 3 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    19 Ное 2022 23:05ч.

    Коцето твърдеше днеска при Беновска че ще ни скопят и ще ни разтурят добива на въглища, чиито запас стигал за столетие напред. Таз госпожа нищо не казва за това, но: щом нямаме къде да горим въглища -> няма и да ги добиваме -> нямаме енергийна независимост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая евроджендърка се е объркала

    20 Ное 2022 0:29ч.

    Правиланата формулировка е: "Не трябва НИКОГА да закриваме мощности на ТЕЦ-овете, АЕЦовете, Вецовете и т.н. Трябва само нови мощности да се откриват"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко стаж има чиновника

    20 Ное 2022 6:56ч.

    В енергетиката за да отсича

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    20 Ное 2022 8:49ч.

    Добре е да се изслуша един наистина енергиен експерт, а не тази хубавелка: https://bnt.bg/news/energiynata-kriza-i-resheniyata-na-balgariya-komentar-na-rumen-ovcharov-v332315-312041news.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • честното овчарче

    20 Ное 2022 8:52ч.

    Още един продажник ръси умни мисли от телевизора. Тази не се интересува от България, тя няма да живее тука. Ще се ожени за някой еуропеец, ако вече не го е направила или ще продаде някоя централа, като Куневица, ще й дадат медал и огромна пенсия и ще я назначат в няколко борда. Народен съд трябва, боклук много, метачите са малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Планът за възстан.и устойчивост е неизгоден и можем едностранно да прекратим участие в него

    20 Ное 2022 9:06ч.

    Ако МС няма смелост,то НС може да го гласува и възложи на МС да скъсаме с Плана.Заедно с това народните представители трябва да възложат на БАН,УНСС-София,СА-Свищов и други изследователски звена разработване на правно-икономически модел, законов регламент,целево позициониране и въвеждане на особени икономически зони на територията на страната.Една от възможните цели на ОИЗ е законова амнистия за определени отрасли,в това число изискванията за екологични норми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в особените икономически зони се изключва част от законодателството

    20 Ное 2022 9:16ч.

    В САЩ има 50 броя особени икономически зони, в Южна Корея над 170 ОИЗ, в Руската Федерация - 45. Районът около стратегическите за страната ни лигнитни въглищни централи трябва да се обособи в Особена Икономическа Зона,с което да бъде отделен от договорните ангажименти на България по международното,в частност европейското, екологично законодателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    20 Ное 2022 12:51ч.

    Една колония няма нужда от нищо. И най-вече от туземно население. Затова ще направят всичко възможно да ни ликвидират или разгонят от тия земи. С гьотферените, които ни "управляват" това ще стане много бързо. Вече 30 години само рушене и затриване на населението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи