Цветелина Пенкова: Накъде е тръгнала Европа?

Цветелина Пенкова: Накъде е тръгнала Европа?

Следвайте Гласове в Телеграм

В неделя крайнодясната формация „Братя на Италия" (Fratelli d'Italia) начело с Джорджия Мелони, спечели изборите в Италия. Пресата в Европа определи ситуацията като „най-десния завой на Италия от ерата на Мусолини“. Две седмици по-рано в Швеция партия, първоначално основана от неонацисти и други десни екстремисти, сега ще бъде втората по големина фракция в парламента. 

Във Франция крайната десница отдавна е водещата опозиционна сила и трябва да се отчете добрия резултат на Льо Пен на президентските избори.  В Испания крайнодясната партия „Вокс“ също се налага. В Унгария и Полша крайната десница вече е на власт и провежда откровена антиевропейска политика в някои сфери.

Провалите на политическите партии и институциите биват заменяни от мощно,  „харизматично“ лидерство, което граничи с авторитаризъм. Накъде е тръгнала Европа? Нима крайнодесните формации са единственият избор пред нас – европейците, най-демократичното общество?

Нормален процес е по време на всяка дълбока икономическа и социална криза да се търси алтернатива, но тя често се оказва в крайните измерения на политическия спектър. Обществените промени и скоростта на реализирането им (например зеления и цифров преход) кара хората да реагират рязко на глобални, технологични, обществени и културни трансформации, които усещат извън своя контрол. Свидетели сме на нарастващи социално-икономически неравенства, несправедливост, недоверие в демократичните институции, фрагментиране и криза на политическото представителство, сблъсък между статукво и желание за нещо ново.

В момента сме в ситуация на война в Европа и това е ключов фактор, който драстично променя ситуацията от „сериозна икономическа и социална криза и трансформация“ до „реална заплаха за демократичните ценности и мира на стария континент“. Изборите, които правим, може да ни тласнат в две посоки. 

От едната страна е алтернативата за справяне с икономическите последствия, активна социална политика и дипломация за постигане на мир. Това е мисията на лявото днес. От другата страна стои крайно дясното, което „развява“ по-радикални и агресивни мерки и политика с неизмерими на този етап сериозни последствия, застрашаващи мира и гражданите на Европа. 

Логичният въпрос е, ако това са двата избора, защо няколко държави в Европа вече посочват втората алтернатива като предпочитана. Отговорът е един – страх. Страховете, неодобрението и гневът на хората са това, което ги провокира да гласуват за радикални, популистки, антисистемни и все по-антидемократични партии. Като че ли заплахата ни се струва толкова неизбежна, че единственото решение е в търсенето на „активна защита“.

Отказвам да приема, че европейците ще правят избор за своето бъдеще, водени от страх. Това не е присъщо на нашето демократично общество и е една забравена практика от миналия век. Този етап от историята е мрачен за европейската демокрация. И не трябва да позволяваме като отговорни европейски граждани да се повтори.
Надигащата се крайнодясна вълна е тревожна, не само защото демократичните норми са поставени под въпрос, но и защото тези партии са откровено евроскептични и поставят под съмнение самото съществуване и легитимност на ЕС и обединена Европа. Трябва да се отчитат и тревожните сигнали, че нараства броят на страните, в които е възможно да се премине от чисто кампанийна „анти ЕС“ реторика, в конкретна антиевропейска политика с предприемане на потенциални правителствени действия (по примера на Унгария).

В периоди на многопластова криза, политическият опит не бива да бъде подценяван. Управлението на държавата не е тетрадка за чернова и не е учене в движение, базирано на принципа "проба - грешка". Говорим за нужда от издържани, стратегически решения, които да отчитат вътрешни и външни фактори, развиващи се в момента прекалено динамично и непредвидимо.

Гражданите вече имат малък праг на търпимост, което означава, че няма да позволяват да бъдат продължително лъгани в измамни популистки надежди. 

Спирачката на тези предизвикателни за европейската демокрация процеси са автентична и силна социална алтернатива, която да върне вярата на хората в справедливостта, достойния труд и равенството. Има нужда от политически партии, които са изчистени от зависимости, разполагат с управленски опит и ясна политика за социалното, икономическо и мирно бъдеще. 

Да затворим заедно вратата на Европа за крайната десница. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

Коментари

  • Марк МЕТА Шикъргрубер

    30 Sep 2022 10:25ч.

    Загубих 5 минути от живота си, четейки тая DW полюция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз се подлъгах,

    30 Sep 2022 11:26ч.

    щото каката/лелката на снимката ми се видя интересна, от физическа гледна точка, и си въобразиха, че може да е написала нещо умно… Уви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговорът е прост - към края на Европейския съюз

    30 Sep 2022 10:40ч.

    На мотора на Европа Германия САЩ ОТРЯЗА ЕНЕРГИЯТА $ спря газа, а за нов трябват 5000 газовоза! Които могат станат след ...5 години, Най-важния индикотор преди малко в Гласове - СПИРАТ БИРАТА НА НЕМЦИТЕ поради енергийни ограничения... ВСИЧКО друго е само политически спекулации около предстоящото погребение. А след това - и ние, останалите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    30 Sep 2022 10:44ч.

    Прогресистите се опитват да създадат масова психоза. Не вярвайте на никакви неолиберални медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каката

    30 Sep 2022 11:03ч.

    очевидно не се е връщала от Брюксел. В България десница няма. Дори ДБ е маркузианска левица. Който има проблем да си го решава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Sep 2022 11:27ч.

    Напълно си права, Кака! Поне що се отнася до същностите и действията на "политическата класа" (ПК). А нашата ПК е изцяло зависима и производна от външните ментори. Обаче, обществените нагласи могат да се изследват и в други разрези. При цялата условност на ляво/дясната реторика, в страната има прослойки с ултрадесни нагласи, мотивирани от ... интереси, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    30 Sep 2022 11:28ч.

    Наричащите сами себе си "социалисти" са всъщност десни с придържането си в своите политики към фундаментални пазарни и чисто монетарни принципи. Както и с агресивното си пристрастие към участие във военни интервенции, разрушаващи държави и общества.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Sep 2022 11:37ч.

    Текстът е добър, ясен и грамотен. Систематизира състояние, явления и тенденции. Основният извод - за "страха"? С него имам известен проблем :)) Твърдението, че точно тези леви са някаква алтернативна възможност?? и с това имам проблем. Видяхме у нас как Нинова обичливо и хармонично се прегърна с ДБ. Е, заради "изчегъртването" някак това смешение можеше да бъде понесено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Sep 2022 11:41ч.

    Но само за ограничено време и при мъчително подтискане на повиците за повръщане. Мъката беше еднакво валидна и за двете страни на любовната връзка. Допълнително възражения поражда и авторката на текста. Ако някои не знаят, не помнят, не ги интересува .. тя замина за Брюксел по един твърде нефотогеничен начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професор доктор Пармаков

    30 Sep 2022 11:45ч.

    Да ОТВОРИМ заедно вратата на Европа за крайната десница и да затворим заедно вратата на България за "евро" - социалисти, оптимисти, демократи и всякакви подобни пед..и

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Sep 2022 11:46ч.

    Всичко в биографията и - образование, кариера, творчески търсения :)) говори за явен стремеж да се прислужва жертвоготовно на едрия капитал, а после изведнъж ... хоп, в Брюксел! Да защитаваме "бедните и нещастните". Е, такова е времето, примирено ще погледне нагоре гражданинът! Всъщност, Пенкова не е интересна. Говорим за "страха", който тя извежда на преден план. А може би не е страхът?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противник на свободния свят

    30 Sep 2022 11:49ч.

    Пенкова, вие от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП сте срам за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    30 Sep 2022 11:56ч.

    Картината на партийният и политически живот ще се проясни,ако спрат да се използват определенията "леви" "десни" и различните им вариации.За всичко ще стане много по-добре,ако се наричат напр. "проекта на олигарха Х или У", или на посолството Х или У,и т.нат..Или пък създаването и използването на формации,за постигането на точно определени цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайверенета левица

    30 Sep 2022 11:56ч.

    Да перифрИзираме др. Мао - нека бъдат отворени сто десни врати! След като т.нар. левица затръшна пред себе си всички други врати, освен джендър отвърстията, нека си се сърди на хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мощно, „харизматично“ лидерство, което граничи с авторитаризъм

    30 Sep 2022 12:26ч.

    Авторитаръзмът идва от Брюксел, Страсбург и Франкфурт. Кой евролемур и кога работи за политики в интерес на хората? Защо хората трябва да се борят непрекъснато, и на всякакви нива с тези, които уж ги представляват? Ето затова хората гласуват за антисистемни играчи с надеждата, празна засега, да се отърват от европейския авторитаризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още нещо

    30 Sep 2022 12:29ч.

    Taз европейска кака (на която не провървя така, както на гербавите ѝ колежки), дали осъзнава пред какво са изправени евролемурите, след като смисълът за съществуване на ЕС (пазар за германската индустриална продукция) вече изчезва заедно с тази индустрия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    30 Sep 2022 13:50ч.

    На хората им писна да гледат по медиите марионетки, дето си гледат единствено личните интереси и интересите на тези дето им дърпат конците. Затова има интерес към независими лидери, дето да отстояват интересите на хората и държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    30 Sep 2022 13:55ч.

    В ЕС предпоставките за корупцията са заложени във финансирането на проекти и квоти за производство, които са от полза на някои, но според мен са доста далече от битието и реалните проблеми на хората и бизнеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова много декларации и клишета,

    30 Sep 2022 16:25ч.

    нямащи нищо общо с действителността! И после мрънкат, че никой не им вярва повече? Тия евро-паразити наистина трябва да се отстранят веднъж за винаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мадагаскар

    30 Sep 2022 16:45ч.

    Лелката от снимката да ходи да си купи една много дебела и дълга евро-краставица от пазара и да си я ползва поне седмица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи