Цветелина Пенкова: ЕС трябва да бъде лидер във воденето на преговори за прекратяване на войната в Украйна

Цветелина Пенкова: ЕС трябва да бъде лидер във воденето на преговори за прекратяване на войната в Украйна

В контекста на географската ни близост до военния конфликт и прекъснатите газови доставки, България трябва да получи отсрочка за въвеждане на ембарго върху вноса на руския петрол, независимо от черноморската ни граница.

В сутрешния блок по БНТ евродепутатът Цветелина Пенкова коментира енергийната криза и шестия пакет санкции на Европейския съюз спрямо Русия. Обсъди се как България може да противодейства на нарастващата икономическа криза у нас и процеса на присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

Цветелина Пенкова подчерта силната зависимост на страната ни от руския петрол и посочи, че за България, както и за някои други европейски страни, трябва да бъде приета отсрочка за въвеждане на ембаргото. За страната ни това е свързано и ще изисква техническо време за преструктуриране на системите за работа на рафинерията Лукойл Нефтохим. От такава отсрочка зависят както достъпните цени на бензина у нас, така и недопускането на последващо оскъпяване на стоки, подхранващо инфлацията. „Такава отсрочка ни е необходима, особено в контекста на прекъснатите доставки на природен газ. От това зависи националният интерес и качеството на живот на хората“, подчерта Пенкова.

Тя акцентира, че непосредствената ни географска близост до конфликта ни поставя в особено положение и това трябва да бъде взето предвид от европейските партньори. „Особеното географско положение на България е още един силен аргумент за България да бъде направено изключение на този етап, независимо от черноморската ни граница“. България остава една от страните с непосилни цени за потребителите. Според Пенкова, не е в интерес на Европейския съюз да поставя една от държавите си членки в още по - тежко положение и изрази очакване, че има всички необходими предпоставки искането на България да бъде удовлетворено. 

На въпроса къде е пресечната точка между българския национален интерес и общия европейски интерес, евродепутатът отговори, че икономическата стабилност и възпиране на понижаването на качеството на живот е общо за всички европейски граждани. Решенията се взимат след внимателно разглеждане на последиците, които европейските политики, включително санкциите срещу Русия, ще имат върху всяка една държава членка поотделно.

Пенкова изрази мнение, че наложените до момента икономически санкции дават своето отражение както върху икономиките на държавите членки, така и върху икономиката на Русия. Постави се акцент върху необходимостта от отчетлив призив на ЕС за конструктивен политически диалог и търсене на мирен изход, а не само да се говори за санкции и военнотехническа помощ. Според нея, ролята на Европейския съюз е да се позиционира като лидер, който призовава към преговори и мирно разрешаване на конфликта. Пенкова подчерта, че през последните двадесет години може да се говори за  пропуски от страна на Европейския съюз да има тази водеща позиция и това се корени в грешна политика водена от европейската дипломация. 

По отношение на информацията за официално започване на преговорите по присъединяването на Република Северна Македония през месец юни 2022 г., Пенкова заяви, че позицията на българското правителство е ясна и тя е заявена в коалиционното споразумение. Тя допълни, че намирането на решение по отворените въпроси между двете страни не бива да застрашава българския национален интерес, който е да се прекрати дискриминацията на българските граждани, живеещи в Република Северна Македония.  

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 

 

 

 


 

Коментари

 • bodar4uk

  16 Май 2022 17:20ч.

  Ние не искаме да сме негри, дори в щата Алабала, а ЕС къде е в тая притча за Отело и Дездемона ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жизел Каракютукова

  16 Май 2022 17:44ч.

  Такава противна комбинация от клишета и енергично ръкомахане, каквато демонстрира това никому неизвестни лице, не се вижда всеки ден, дори по БНТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще се преустроим на друг петрол

  16 Май 2022 19:00ч.

  ние не можахме да си преустроим оранжериите да конкурират гръчките домати

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи