Цветелина Пенкова: ЕС трябва активно да развива производства и да разчита на собствени енергийни източници

Цветелина Пенкова: ЕС трябва активно да развива производства и да разчита на собствени енергийни източници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Възможно най- скоро трябва да се промени начинът на ценообразуване на електроенергията и тя да не зависи от цената на природния газ. Възможно най-бързо  новият начин на ценообразуване трябва да достигне до европейските граждани, защото  цената на електроенергията е една от основните причини за високата инфлация в момента в Европа.“ Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова пред БНР. Тя поясни, че тази реформа вече започва да се разглежда в Европейския парламент, като се очаква преговорите да приключат до юли месец и тя да бъде приета от държавите членки и да влезе в сила през есента.

„За да се случи промяната на ценообразуване на електроенергията, е необходимо да се постави повече тежест върху енергията, произвеждана от възобновяеми източници, която да бъде определяща за тази цена. Търсят се и възможности за по-дългосрочни договори,  които да гарантират както на потребителите, така и на индустрията достъпна и адекватна цена“, отбеляза стъпките , които е необходимо да се направят евродепутатът.   Тя открои и нуждата  от инвестиции в инфраструктурата за свързаност между европейските държави за пренос на електроенергия. 

„Нагласите към ядрената енергетика започват да се променят в  положителна посока, по-скоро съвпадаща с позицията на България. Дори още едно ключово законодателство, по което ще работя аз лично от Групата на социалистите и демократите, е законодателният акт за промишленост с нетни нулеви емисии. Това означава, че всички видове технологии с нулеви емисии трябва да започнат да се произвеждат в Европа“, отбеляза още Цветелина Пенкова. Тя поясни, че това са технологиите- за изграждане на системи за фотоволтаична и слънчева топлина, за създаване на биогаз и биометан, термопомпи, геотермална енергия, батерии, електроавтомобили.  

По темата за отношенията ЕС- Китай, евродепутатът коментира, че има осъзнаване, че няма как да се скъсат взаимоотношенията с Китай, особено когато става въпрос за икономика и търговия. В този контекст, Цветелина Пенкова изтъкна, че до няколко години 80% от световното производство в глобален мащаб ще идва от Китай и Индия- много голяма част от производствените мощности на света. Тя открои и факта, че през 2020 г. Китай стана най-големият търговски партньор на Европейския съюз- измества САЩ като обем на търговия. В момента търговски отношения на ЕС с Китай възлизат на над 2,5 милиарда евро дневно. „Трябва да развиваме тези отношения, но като стратегически равни партньори, а не да създаваме зависимости. Целим да развиваме и нашата промишленост в производство на много от тези компоненти, които в момента внасяме от Китай. Но трябва да сме наясно, че дори и да изместим голяма част от производството им тук, ние пак ще бъдем зависими за вноса на определени ресурси и суровини. Идеята е да го направим по възможно най-балансирания начин, без да скъсваме по никакъв начин търговските взаимоотношения с Китай“, коментира евродепутатът. Цветелина Пенкова сподели и очакванията, че ако Китай до момента беше основен износител и снабдител и на ресурси, и на стоки за останалата част на света, в следващите 10 години Китай ще стане и консуматор. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 


 

Коментари

  • АХАХАХАХА

    20 Апр 2023 15:13ч.

    Тия наистина имат силни ментални дефицити! Близо седмица, след като Германия - най-голямата индустрия в Европа - затвори последните си атомни реактори с фанфари и представления (и точно 2 дена след това ЕОН обяви 45% увеличение на цената на електроенергията), г-ца Пенкова открива топлата вода, че трябвала енергия. Верно ли бе, моме? Но все още има какво да направите в ЕП - може да приключите с всички "зелени" сделки и да се насочите към трите стълба на базовата енергия. Ако момата не ги знае, във всеки *ЕЦ ще ѝ ги кажат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази слива живее в будна кома

    20 Апр 2023 15:56ч.

    Също като останалите евродепутати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветелина Пенкова: ЕС трябва активно да развива производства и да разчита на собствени енергийни източници

    20 Апр 2023 18:21ч.

    Ура, Цвети откри топлата вода! Алилуя!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поне се опитват да развеселяват 'лектората

    20 Апр 2023 17:07ч.

    Сега най-вероятно трябва да очакваме издаване на заповед за закриване на АЕЦ в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    20 Апр 2023 17:56ч.

    Почвам да си мисля, че въздуха, който дишат в Брюксел променя мисленето. Вижте, Сергей и Елена са дишали въздуха в Москва и си бяха нормални докато се преместиха в Брюксел. Това важи и за Буля Вицепрезидент, която много се разсърди на Нинова, че се възпротиви на Истанбулската конференция в написването на която госпожата била положила големи труд и усилия. Да не говорим за герберските булки, които си смениха бащените фамилии със западни. Едните стават "велики борци срещу домашното насилие", други срещу вредните емисии, срешу Русия, срещу Китай. Всички ядат една храна, но изглежда и в пиенето нещо е различно. Например, евродепутатът Андрей Слабаков се знае на кои напитки набляга и човека запази една нормалност. Получава си заплатата и не се обажда и коментира защото разбира, че от нашите евродепутати нищо не зависи. Те са там само за декор. Тъжно, смешно и жалко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пази Боже сляпо да прогледа!

    20 Апр 2023 20:24ч.

    Какво ли не правят някои за пари (ама много пари)? Празнословие и "преливане от пусто в празно"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да се случи промяната на ценообразуване на електроенергията, е необходимо да се постави повече тежест върху енергията, произвеждана от възобновяеми източници, която да бъде определяща за тази цена...

    20 Апр 2023 22:07ч.

    Демек ще поскъпне около 15-20 пъти и електроенергията ще стане за хората ЛУКС. Това ни казва тази ..... заспала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простотията няма граници

    20 Апр 2023 22:25ч.

    Какво е това ЕС. Какви енергийни източници ? Това не схваща какво говори ! ЕС не е държава. Без Русия и Китай, това дето му викат ЕС е мъртъв. Край , финито. Няма суровини и приключва. Без Китай свършват. Това не го ли проумяват тези прости Лиз Тръст и Бербоци и т.н. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лошо ,лошо

    20 Апр 2023 22:39ч.

    парно,газ,петрол,ток, храна,цени, топло, вода и т.н. луксове, скоро ,много скоро ще познаем одата на радостта с натовските ценности !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди всичко ЕС трябва

    21 Апр 2023 0:10ч.

    Трябва да налага основната евроантлантическа ценност - педерастията. Енергията не е толкова важна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    21 Апр 2023 7:49ч.

    Този ЕС да разгледа собствените възобновяеми източници боб, боб със зеле и други алтернативи като ряпа. Толкова могат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи