Цветелина Пенкова: Дълбоки реновации на сградите могат да намалят сметките с 50%

Цветелина Пенкова: Дълбоки реновации на сградите могат да намалят сметките с 50%

„Над 400 милиона лева от първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост са насочени за  енергийна ефективност, а именно за подобряване на сградния фонд чрез дълбоки реновации- смяна на вътрешните инсталации на сградите, на отоплителните системи, на уредите за отопление. Идеята е реално да се постигне енергийна ефективност, която няма как да стане само с изолации. Ако такъв дълбок ремонт бъде направен на една жилищна сграда, се очаква енергийната ефективност да бъде около 60%. Ключовият въпрос е какво означава това за домакинствата- сметките биха намалели с около 50%.“ Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова в предаването на бТВ „120 минути“. 

Тя поясни, че такъв тип подобрение в енергийната ефективност повишават осезаемо и себестойността на жилищата. В България недвижимото имущество като собственост е изключително висок процент и повишаването на себестойността на жилищата ще има голямо значение за българските граждани.

Цветелина Пенкова призова да се прегледат тези програми и да се използва възможността, защото средства се отпускат за подобряване на жилищни сгради и на обществени сгради - училища, болници, читалища, културни институции. „Това много би облекчило бюджета на общините и тези средства, които останат, които биха покривали например допълнителни сметки за тези обществени услуги, могат да се пренасочат и да се използват за много по-наложително подпомагане в регионите, където има такава необходимост“, уточни евродепутатът.

Пенкова отбеляза, че  Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска над 1,5 милиарда лева по същата програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. „Това е основен приоритет както за Европейския съюз, така и за България. Наистина е важно да говорим по темата, за да могат да се възползват хората, защото това е политиката, която е най-близка до нас. Всеки има нужда от подобрение на дома си и икономия от сметките за енергия, които плаща“, коментира Цветелина Пенкова.

Тя определи възможността да се усвоят тези средства от Плана за възстановяване и устойчивост като реална инвестиция - тези мерки ще бъдат усетени от всеки гражданин в България, когато сметките му намалеят. Евродепутатът призова да не се допуска възможността да бъдат загубени парите. ЕС предвижда сериозна допълнителна финансова подкрепа за подобряване на сградния фонд на Европа. Това е едва началото на процеса, а ползите за хората са очевидни и измерими. „Политическата динамика в момента не трябва да бъде за сметка на гражданите“, коментира Пенкова.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Стефан

  06 Фев 2023 13:12ч.

  Казаното е тотална манипулация, защото се започва не от А,Б, а от Ю и Я. Имаше идея да се направи енергиен паспорт на сградите и се оказа,че за доста сгради и отделни къщи той ще струва почти колкото самите сгради, ако се направи както трябва. Ако се изпълни казаното от госпожата и се подменят инсталациите, както тя иска, ремонта и всичко, свързано с него- проекти, документация и т.н твърдо ще струва по-скъпо от жилището. да не говорим,че за такива неща трябват доста работници, каквито у нас няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  06 Фев 2023 14:16ч.

  А нервите да се разправя човек със строителните терористи, това е направо страшно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Фев 2023 13:17ч.

  Абе я си реновирай джендъра и не се занимавай с назе! Искаме топло, а не подплатено, кое не разбрахте? Сметките ми щели да намалят, а не цената на енергията... после искали зелени да ставаме ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Архитекта

  06 Фев 2023 14:00ч.

  В България собствениците на панелки, къщи и други НИ са приблизително към 80 %. А сигурно и повече. Това вбесява западноевропейците и техните платени слуги в България до лудост. Не могат да го преживеят и за това се опитват по всички възможни начини да направят българите като тях - наематели и роби. Панелките със минимална поддръжка имат живот над 200-300 години, железобетон. Ако могат , онези ще взривят цялата държава заедно със хората и жилищата им . Но не могат и за това измислят хиляди начини да зомбират населението със техните "програми за спасение" неясно от какво и кого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "В България недвижимото имущество като собственост е изключително висок процент"

  06 Фев 2023 14:32ч.

  Тук е заровено кучето - не могат да измислят, как да ни отнемат имотите, изстрадани и изплатени от нашите предци! Затова целенасочено ни държат на ръба на мизерията и подлъгват младите с всякакви възможности за "потребителски заеми"... И данък недв. имоти искат да повишат, и данък наследство... Сега разчитат на хора като Пеканов и Зарков, подкрепени от ДъБъ и ПП, да приведат нашето законодателство в съответствие с европейското, та като ни нахендрят и еврото, да нямаме никакъв изход, освен да продаваме на безценица...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  06 Фев 2023 14:14ч.

  Цветелина Пенкова отново ни учи на ум и разум. Въпросната евродепутатка не каза и хъм за насекомите, с които ще ни гощават, и с които ще тровят децата ни. Но по куул е да се говори за енергийна ефективност. Уви, поредната хрантутница българска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фиба

  06 Фев 2023 14:46ч.

  "реновации на сградите могат да намалят сметките с 50%" Кои сметки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕНЕРГЕТИК

  06 Фев 2023 15:01ч.

  Могат да намалят не сметките , а печалбите на монополите, които са се накачили по тялото на българската държава като кърлежи. Една средностатистическа панелна сграда от 4 етажа консумира енергия както през последните 60 години като количество и това пречи на монополите да смучат печалби, защото като ти "реновират" сградата със соларки , ще има да изплащаш соларките до второ пришествие. Колкото и да е жилава България , тези кърлежи смучат кръв до гибелта на донора, в случая България. Дано българите да имаме сили да изгоним натрапниците , платени и чужди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази пък кога стана калайджийка,

  06 Фев 2023 15:20ч.

  кога почна да разбира от реновации на сгради.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И тази като развалена грамофонна плоча:

  06 Фев 2023 15:47ч.

  "тези мерки ще бъдат усетени от всеки гражданин в България, когато сметките му намалеят." Едно и също до безкрай. Сметките растат непрекъснато, сами приказките има край нямат. Кой и плаща на момата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А "ДЪЛБОКИТЕ" РЕНОВАЦИИ ЩЕ УВЕЛИЧАТ РАЗХОДИТЕ СТОКРАТНО

  06 Фев 2023 19:32ч.

  Да пропуснем факта, че "дълбоки" реновации е един изключително инвационен начин да опишеш обхвата на една реновации. Досега не знаехме, че има и "дълбоки" реновации. Тази госпожа препоръчва на хората на инвестират десетки хиляди в реновации на жилищата си и да ги направят непродаваеми, вместо чисто и просто да посъветва правителството да сключи нов договор с Русия за газ и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи