Цветелина Пенкова: България има суровините и хората, за да участва активно в реиндустриализацията на Европа

Цветелина Пенкова: България има суровините и хората, за да участва активно в реиндустриализацията на Европа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„През следващите пет години водещите политики ще са реиндустриализация и свързаност на електропреносната и енергийна мрежа в рамките на Европейския съюз. Основен казус в момента са критичните и стратегическите суровини. България има много значителен принос по отношение на европейската индустрия – това е цветната металургия. Страната е на шесто място в Европа по производство и обработка на цветни метали. 14% от медта в Европейския съюз идва от България, 8% - от оловото, и около 4% - от цинка. Това са ключови метали за производство на абсолютно всички компоненти,  свързани със зеления преход, със Зелената сделка и новите енергийни източници.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова пред БНТ.  Според нея проблемът е, че изнасяме суровината и след това внасяме готовия продукт, т.е. това, което има добавена стойност за икономиката, не се произвежда в България.

„Имаме суровината и със сигурност имаме специалистите, които са  ангажирани и познават добре сектора. Приехме Регламент за промишленост с нулеви нетни емисии, по който аз бях преговаряща и от страна на социалистите. Там защитихме доста отявлено позиции на българската държава, на българската индустрия. В този регламент се предполага, че ще се инвестира изключително много в такъв тип производства. Трябва да затворим цикъла, използвайки суровините и човешкия потенциал. Нека да направим и тези заводи, които да произвеждат  компонентите с висока добавена стойност за икономиката, защото имаме тази възможност, имаме условията“, изтъкна Цветелина Пенкова. Тя допълни, че има български бизнес, който има желание и може да се развива в тази посока.

 „Проблемът е финансирането, но от ЕС ще има допълнителни средства. Положихме усилия да облекчим административните пречки. Когато се създадат условията и е даден знак, че има нещо работещо в нашата икономика и в държавата, чуждестранните инвестиции, по възможност европейски, ще дойдат. Тези процеси обаче се влияят от политическата нестабилност“, коментира евродепутатът. 

Цветелина Пенкова смята, че енергийната свързаност не е абстрактно понятие, а е свързана с изграждане на сериозна инфраструктура. За тази инфраструктура отново са нужни ключови критични суровини. „Имаме сериозен потенциал да сме активен участник в този мащабен процес, който предстои в Европа. А свързаността е ключова в момента, защото от много време говорим за възобновяеми източници на енергия. Постигнахме много, но се оказва, че ние не можем да разпределяме и да използваме тази енергия по най-ефективния начин“, отбеляза Пенкова. Тя продължава работата си по темата за енергийна сигурност и развитие на сектора и ще продължи да организира форуми, на които да се обсъждат най- добрите решения. След проведената конференция в Народното събрание на тема „Енергетика“ през ноември миналата година, има намерение да направи брюкселско издание на това събитие, за да може българският енергиен и индустриален сектор да представи своята визия за ролята на България и на българската индустрия за формиране и реализиране на европейските политики. 

По темата „Шенген“ Цветелина Пенкова акцентира отново, че страната ни е изпълнила абсолютно всички технически критерии. „Това, което се случва в последните 12 години, е дискриминация срещу български и румънски граждани. Нечестно е да ни залъгват, че е постигнат някакъв частичен успех, при положение че за нас ключовата граница е сухопътната, защото тя е основната. Няма понятие като частична дискриминация, такава или има, или няма, а с компромиса, на които се съгласи правителството, те всъщност потвърдиха дискриминацията срещу българските граждани. Частичният успех е просто залъгване, което е политическо безотговорно поведение в този момент. Приехме  условия и допълнителни критерии, които са ни поставени, без това да е необходимо. Не беше отстоявана стабилно и ясно българската позиция и това ни поставя в много слаба позиция като държава“, коментира евродепутатът. Пенкова припомни, че и в миналото е имало възможност да влезем в Шенген по въздух и вода, но този компромис никога не е бил приемлив за нас: „Още през 2018 г. Борисов заяви, че може да ни приемат по въздух и вода. За нас ключовата граница от гледна точка на икономически интереси остава сухопътната.“

По отношение на предстоящите европейски избори Цветелина Пенкова прогнозира, че съставът на Европейския парламент се очаква да бъде сходен, какъвто е в момента- балансиран микс от социалисти, Европейска народна партия и либерали, който има ясен поглед за дългосрочните политики пред Европа. Тя не очаква  крайно  десните тенденции да имат толкова силна проява. Евродепутатът очаква да има сериозен дисонанс в състава на двете институции – Европейски парламент и Европейска комисия. Тя припомни, че комисарите се излъчват от правителствата, а в момента в ЕС имат превес десни или крайно десни управления. Това ще рефлектира върху състав на Европейската комисия с предимно десни комисари. Пенкова отбеляза: „В Брюксел има сериозни притеснения, че съставите на двете институции ще са много различни. Има индикации, че ще се искат комисари социалисти и от десни правителства“. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 

 

Коментари

  • Сивопаветник

    12 Яну 2024 14:07ч.

    Говорещите на птичия брюкселски новговор сте едни и същи. Едните рекламирате в Дневник, други в Гласове. Склонен съм да изтърпя пропагандни статии, маркирани като такива, стига Дачков да се навие да махне досадните попъпи за балсами за удължаване на пишката и за Ефбет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    12 Яну 2024 14:51ч.

    100% вярно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За предпочитане е пред

    12 Яну 2024 16:21ч.

    300 трупа на ден, нещо което ви предлага Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    12 Яну 2024 16:32ч.

    Макрон, Шолц, Рашито, Ангелинка и дедо Джо немат никакво участие, нале! Изброил съм ги произволно, да не се засегне адашът на Мими Йорданов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България има суровините и хората, за да участва активно в реиндустриализацията на Европа

    12 Яну 2024 17:21ч.

    Върхът на глупостта! Защо трябва Европа да се "реиндустриализира". Кому е нужно това и какви ще са последиците от това ритуално самоубийство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До антипутиниста

    12 Яну 2024 20:33ч.

    Дихотомията Путин или Запада съществува само във вашите кухи, либерални глави. Българските либерали сте толкова смешни, уважаеми проф. Дайнов, че можете да се определите само срещу какво се борите, но не и за какво. Може да кажете, че се борите за установяването на европейските ценности, но те трудно подлежат на определяне, тъй като Западът има антидемократични (значи не е демокрацията), атеистични (значи не е християнският произход), расистки (значи не е и единството между расите) и антиобщностни (значи не е европейското единство) прояви. Критиката към Брюксел не е критика към Европа като културна и физикогеографска величина, към която се числим и ние. Ама вие, проф. Дайнов, и останалите празноглавци като вас, сте свикнали да сте комсомолци и сега лижете де що неславянски гъз видите. Знам, че е късно, стъмни се отдавна и най-вероятно, г-н Дайнов, сте мат пиян, ама ви желая здраве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая брюкселска вулва хипнотика вулгарика говори само с брюкселизми

    12 Яну 2024 14:10ч.

    Хубаво ще е след приключването на кариерата и в околностите на Моленбек да бъде включена и в някакъв обществено полезен труд. Например добива на камъни от кариера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    12 Яну 2024 16:28ч.

    А може ли, въртене на перки на ветрогенератори и/или теглене на рикша?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    12 Яну 2024 14:17ч.

    ако напиша какво мисля, пак ще го изтрият заптиетата. затова ще се опитам да бъда любезен: госпожо, тия неща,които ги хортувате, по кой начин са свързани с новите изисквания за качество на въздуха, които ще бъдат приети вероятно тази година. научаваме се, че за да бъдат постигнати тия изисквания, ще се наложи да бъде засегнат тежко всякакъв вид живот - икономически, социален и пр. та, като как ще станат тия работи? за един приятел питам, еколог-фундаменталист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатанистки левашки брътвежи?

    12 Яну 2024 14:27ч.

    “Зелен преход” , “свързана икономика”, “възобновяеми енергийни източници” , “нулеви емисии”… като латерни са !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А от икономическа и технологична гледна точка

    12 Яну 2024 14:31ч.

    Предлагат Перпетуум мобилета + групови самоубийства

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Don

    12 Яну 2024 14:37ч.

    Тази женица наясно ли е,че от над 3г.тече процес на пълна тотална ДЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ на Европа , която предвид ред по ред държавите,които се превъоражават е пределно ясна картинат.Войната чука на прага най късо 2025 започва г-жо децата вивече учат военно обучение.Оръчките за превъоражение,униформи и тн са в ход.Списъците с звдове,роти и тн са готови.Къдеживе тази мома.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хе хе,

    12 Яну 2024 14:38ч.

    На тази приятна дама, Господ и е писал шестица, о тук някои по-горе тройкаджии и придирят за да се поажат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    12 Яну 2024 15:38ч.

    така е. но само по някои предмети. по други картинката не е толкова лъскава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Яну 2024 14:49ч.

    Смешни жени - всички с прехвърлени през рамо коси, политички, журналистки, директорки на училища..... жалка работа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    12 Яну 2024 14:50ч.

    И спрете да триете хората, срамно е бе, разберете! Сложете едно платена публикация, имайте някакво достойнство, ей !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    12 Яну 2024 15:17ч.

    То населението на държавата се топи с по 100 000 души годишно, а българският бизнес се оплаква от недостиг на кадри и иска да внасяме таджики и виетнамци, пък таз ни говори за "човешки потенциал" и "реиндустриализация"... Определено чиновниците от Брюксел живеят в паралелна реалност. Също като сглобкаджийската управляваща шайка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    12 Яну 2024 15:41ч.

    Таз мома няма хабер от нищо... Вероятно живее някъде другаде, в друго време и друг свят за да плещи такива небивалици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    12 Яну 2024 15:46ч.

    Деиндусриализацията на Европа вече е факт и тече с пълна сила. А дали ще има реиндустриализация е под силно съмнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    12 Яну 2024 15:53ч.

    Единственото, което РЕАЛНО ни очаква, ако не скочим от този потъващ Титаник, ще е разграбването на България, превръщането ѝ в ЕВРО-Гето, я в последствие и изчезването ни от картата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    12 Яну 2024 16:06ч.

    Прав си, човече! Без бунт на кораба, всички отиваме на дъното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейската украинска мечта!

    12 Яну 2024 16:01ч.

    Ех моме, моме! Индустрията на цветни метали, за които говориш е с два основни отрасъла:добивна и преработваща! Ние, допотопното поколение знаем за какво иде реч! Цветните метали и сега се добиват и изчезват със скоростта на светлината от България! А реиндустриализация Европа ще види пред крив макарон! Просрахте евтините ресурси и като михаля ще гоните дивото! Не се казва суровини, а ресурси, ако наистина искаш да правиш нещо с природното богатство на България! Па@ка образователна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опс !

    12 Яну 2024 16:08ч.

    Да се чете подотрасли. Макар че те толкова промениха терминологията, че вече нищо сигурно не е сигурно ...:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧЕЗ смениха медните жици с алуминеви

    12 Яну 2024 16:12ч.

    Което значи срокът за експлоатация силно намален. Затова пък чиста мед замина посока запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    12 Яну 2024 16:27ч.

    България има потенциала да изпрати най-много 1/2 евродепутат - ки/- и в ПЕС на предстоящите избори за Европарламент. Част от причините ще са антинародното и в частност антибългарско поведение и на ПЕС, както и цялостното поведението в ущърб на България на българските ПЕС евродепутат -ки/-и. Отделни пробългарски акции на евродепутат-ките/-ите не променя съществено цялостното изпълнение. ДеБъ/ДПС и Герб не ги коментирам сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    12 Яну 2024 16:50ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=J69QaRqqX2E

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майсторлък

    12 Яну 2024 17:30ч.

    Аз си заслужих изтриването! Като ме хване хлевоустието, приказвам разни неща, които не стават за нежни и непорочни, девичи уши! А е известно, че тъдява има мнозина такива! Известно е, че младите моми трябва да са романтични и да вярват в безкористната любов, да не им се бъркат главите! Обаче, за Доцента не сте прави! Вие него като писано яйце трябва да го гледате и напоително да огласявате из медийното пространство, че сте селекционирани от него и огрявани от мъдростта и таланта му! Да не мислите, че хората се информират за изявите на Цветелинка от това място?! Не, драги! Те се надяват да попаднат на лекция на Доцента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи