ЦРУ: Населението на Европа ще намалее драматично през следващите 50 години, България е 11-ата най-бързо изчезваща нация в света

ЦРУ: Населението на Европа ще намалее драматично през следващите 50 години, България е 11-ата най-бързо изчезваща нация в света

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Запътила ли се е България към демографски колапс или тенденцията е започнала да се обръща? Част от отговора на този въпрос можем да намерим в статистиките за раждаемостта.

За 2023 година вече са налични няколко бази с данни, измерващи Общия коефициент на плодовитост (TFR), наричан разговорно и коефициент на раждаемостта. Този показател изчислява средния брой деца, родени от една жена през живота ѝ. За да бъде населението в стабилни граници, коефициентът трябва да е 2.1. По-високи стойности значат, че то ще расте, а по-ниски - че ще намалява.

Фондът за населението на ООН, ЦРУ и Справочното бюро за населението в САЩ вече имат публикувани данни за 2023 година. Те не са напълно идентични, но рисуват сходна картина.

Нито една страна в Европа няма коефициент на раждаемостта над 2.1. Това означава, че всички страни на Стария континент са заплашени от демографска криза.

"Коефициентите на раждаемост в световен мащаб намаляват и тази тенденция е най-ясно изразена в индустриализираните страни, особено в Западна Европа, където населението се очаква да намалее драматично през следващите 50 години", заявяват от ЦРУ

Що се отнася до България, то и според трите организации страната ни остава под необходимите нива за поддържане на стабилна популация. Въпреки това коефициентът на раждаемост у нас е по-малко лош от този в Западна Европа.

Ето каква картина рисуват статистиките:

През 2023 г. Фарьорските острови са европейският регион с най-висок коефициент на раждаемостта, твърдят от ООН. Автономна област в рамките на кралство Дания се намира на острови в Атлантическия океан. Средният коефициент там на раждаемост е 2.71 деца на жена. Общият резултат за Дания обаче е доста по-нисък. В дъното по раждаемост стоят Испания и Украйна, които имат коефициент на раждаемост от 1.3

Според ООН средният общ коефициент на плодовитост за Европа е 1.5. България е над тази линия и стои в горната част на статистиката с коефициент от 1.6. Великобритания, Германия, Русия, Унгария, Норвегия, Полша, Финландия и още много други държави имат по-нисък коефициент от българския според статистиката на ООН.

От съседите ни единствено Турция (1.9) и Румъния (1.7) са с по-високи показатели от нас.

България е в Топ 20 на страните с най-малко лош коефициент на раждаемостта от Стария континент. Въпреки това той не е добър.

Нарицателното име на Европа придобива ново значение, защото това е континентът с най-застаряло население в света. Прави впечатление, че страните от Южна Европа имат ниска раждаемост въпреки своите културни, религиозни и етнически различия (Испания 1.3; Португалия 1.4; Италия 1.3; Малта 1.2; Гърция 1.4)

Трябва да отбележим, че официално признати в ЕС данни са тези на Евростат. Статистическата агенция към Европейската комисия всяка година публикува подробна разбивка на демографската ситуация в страните членки на съюза. Данните за 2023 година се очаква да станат достъпни до края на март.

Информацията на ЦРУ

Централно разузнавателно управление на САЩ поддържа големи бази с информация за всяка една страна от земното кълбо. В агенцията работят някои от най-добрите анализатори и статистици в света, което повишава качеството на данните. Много от тях не само не са секретни, но и се публикуват всяка година. The World Factbook, известен още като CIA World Factbook (Голямата книга с факти на ЦРУ) е справочен алманах, който се актуализира частично всяка седмица. Той предоставя резюме от две до три страници на демографията, географията, комуникациите, правителството, икономиката и военните на 266 международни субекта.

Както може да предположите, в данните на "Голямата книга с факти" на ЦРУ попада и статистиката за раждаемостта по целия свят. Прогнозните данни за България изглеждат по-лоши спрямо останалите две статистики. От сайта на разузнаването могат да се прочетат и още две стряскащи заключения. България е 25-ата най-застаряваща страна в света и 11-ата най-бързо изчезваща нация, спрямо отрицателния прираст на населението. Въпреки това, разузнавачите са си оставили вратичка, заявявайки на сайта си, че всички данни са приблизителни. Това може да обясни някои странности, които може би забелязвате по картата. Коефициентът на раждаемост в Украйна е съмнително висок, а статистиката за броя на населението не включва милионите бежанци.

По една или друга причина "Голямата книга с факти" на ЦРУ не винаги съдържа най-актуалните или точни данни. Въпреки това, изводите за 2023 година на аналитиците от разузнавателната агенция не са за подценяване.

Какво казват данните на Справочното бюро за населението?

Справочното бюро за населението е американска неправителствена организация, която получава финансова подкрепа от американския бюджет, а дейността ѝ се спомага от учени от Харвард и други престижни университети в САЩ. Качеството на данните й е сред най-високите възможни.

Статистиката за 2023 година на Справочното бюро за населението изглежда най-оптимистично за България. Според организацията страната ни е извървяла голям път, защото е на второ място в ЕС по коефициент на раждаемостта. Що се отнася за цяла Европа, то пред нас са още Черна гора и Косово.

Според групирането на организацията България е страната с най-висока раждаемост в цяла Източна Европа. И въпреки това, отново сме под необходимия за стабилна популация коефициент.

Прогнозите на Справочното бюро за населението за Европа са доста песимистични.

"От петте региона в света Европа има най-нисък коефициент на раждаемост и е единствената, в която се прогнозира намаляване на общото население до 2050 г.", казват от организацията.

Повече от една четвърт от страните в региона имат TFR на или под 1.3. Средният коефициент за континента пък е изчислен на 1.4. На този фон страната ни има едни от най-високите шансове да избегне демографския срив.

Изводи

Ако погледнете картите веднага, ще видите, че ситуацията с раждаемостта в България е дотолкова добра, доколкото е по-малко лоша спрямо някои големи европейски страни. Според данните на Справочното бюро за населението и прогнозите на други по-малко анализатори демографската ситуация в България е започнала леко да се подобрява.

През 1997 година показателят в страната ни е 1.1, с което тя се превръща в една от най-бързо изчезващите нации в света. Цялата статистика от 90-те години на миналия век вещае сигурна катастрофа.

Коефициентът за 2023 година не е перфектен, защото продължава да е под нивото за постигане на равновесие в броя на населението. Въпреки това той е по-добър от показателите на по-богати европейски страни и дори е над средното за Европа.

Различни социални мерки, бавното подобряване на икономическите показатели и дори самото говоренето по темата не са останали безрезултатни. На практика от началото на новия век се наблюдава плавно покачване.

Сега е времето политиците да се замислят с какво могат да надградят тези мерки, за да може коефициентът на раждаемост да продължи да нараства. Страната ни има потенциала да се справи по-бързо с демографските трудности от редица европейски страни, което би могло да повиши значително икономическите перспективи и качеството ни на живот.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • йас

    14 Яну 2024 17:42ч.

    Извод: да живеят братята роми, коити имат най-голям принос за това коефициентът ни да е 1.6, а не 1.2 примерно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ром е спиртна напитка

    14 Яну 2024 18:07ч.

    А на цигански език ром=човек. Което авоматично означава, че ти си нещо различно от човек. За такива като теб циганите казват дас=роб. Иначе са срещу расовата дискриминация. Най-много мразят българите и расовата дискриминация. Това е известно още от времето на турското робство и ужасяващото клане на над 14 хиляди българи в Стара Загора и околните села от турци, арнаути и цигани, начело с дьонмето Сюлейман (Соломон безумний) паша. Над 10 хиляди български жени и деца са били зверски изнасилени и отведени като животни за продажба на робските пазари в Одрин и в Истанбул.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    14 Яну 2024 19:08ч.

    Ти да не мислиш че в останалите държави нямат цигани? Още по-зле, имат и мигранти от арабските страни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    14 Яну 2024 18:06ч.

    Е да де, ама сме отличник в стратегията на Римският клуб за намаляване на населението. То не беше геноцид, не беше напъждане на българите от България. Та какво искат да ни кажат сега другарите? Че медал няма да има? Тогавада посочим виновните за катастрофата. Национолната катастрофа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа ще намалее драматично през следващите 50 години, България е 11-ата най-бързо изчезваща нация в света

    14 Яну 2024 18:36ч.

    Путин е виновен!!! А бай Тошо гледа отгоре, чете плана Ран&Ът и се усмихва иронично. При него българските граждани и селяни били почти 9000000 човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    14 Яну 2024 19:55ч.

    Ти нали бягаш, там населението ако има ориз се увеличава. Кат няма пада с 1 -2 милиона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Яну 2024 20:05ч.

    Виновниците са в странат на чудесата, където не си ползват имената и в сметките .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Яну 2024 18:06ч.

    Много ми се иска да не съм прав, но май няма спасение вече. Имаме демографски резерв най-вече в Украйна и Молдова, но за разлика от Унгария на нашите политици им е по-важна подкрепата на Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    14 Яну 2024 18:30ч.

    Защо в Украйна и Модова? Имаме два милиона и половина , че и три, българи разръснати о света оследните тридесет години. По голяма част от тях живеят мизерно там, но в Блгария е още по мизерно, затова и не се връщат. Чакат. Чакат в България нещата поне от малко да живнат. Икономика, обществен живот. На Заад става все по глетаво, и тряба да си ги приберем. Хора млади, в работна и фертилна възраст. Но за това се иска да се заемем ние сами, и да не чакаме нито Запада, нито Изтока

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Яну 2024 19:01ч.

    За съжаление поне 50 - 70 % от тях са изгубени за България завинаги. И с това нищо не може да се направи. Докато с българите в съседните страни имаме все още шанс да попълним демографията. Отделен въпрос е Северната Македония, но там май всичко е загубено завинаги заради националните предатели с лични банкови сметки които им пречат да направят нещо за бъдещето на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    14 Яну 2024 19:45ч.

    Дълбоко се лъжеш. Българите в Европа са икономически емигранти. Дори се местят от страна в страна, където има работа. Европа върви на не на фалит, а на разруха. Като няма пари, няма и причина да стоят там. Отделно, че ще бъдат любезно подканени да напуснат. Вече виждам наши деца, които се връщат лятото от Германия да си пооправят жилищата, с цел да се връщат. Т е сами виждат, че нещата там приключват. Със САЩ ще е още по трагична ситуацията. Там... там нищо добро не се очертава. И с Тръмп, и без Тръм. САЩ ще минат дълъг и труден път. Така обратната вълна на преселение няма да закъснее

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Алиса от Моли

    15 Яну 2024 0:20ч.

    Някой ти е представил неверни факти за 'по голяма част живеещи мизерно'...но нека оставим това. Представи си такава реалност - връща се в България над средна ръка човек, носи седемцифрена сума (евро). Ти знаеш ли че в България банките всички дерат такси за съхранение, даже и когато се внасят пари - пак има такси. Стига се до извода че в България банките не желаят да държат големи влогове?! След това идва друг критичен фактор - жилищата са 90% блокове с всички недостатъци на такова съжителство. Изключвам всякакви комплекси - било пак апартаменти или пък къщи пак в такива 'комплекси'. Уви в България е опасно да се кара заради безнаказаността по пътищата ....Българските села предлагат парцели - НО в по голямата си част нямат имена на улици даже, а за останалата инфраструктура на ниво 20ти век поне - забрави. Така че.....уви по добре обратно парите на спокойствие в чужда банка извън България, и малка спретната къщурка за спокойни старини - пак извън България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Яну 2024 18:21ч.

    Докато има Косевци, Босевци и всякакви други еничари, населението ще намалява. И не от неплодовитост на нашите жени, а от механично намаляване - младите мъже и жени напускат България и раждат другаде... За това кой е виновен? Не е само до условия за бизнес... Възпитанието, възпитанието е в основата на всичко. Албанците така спечелиха Косово - знаеха, че трябва да раждат косоварчета. И го правеха, без да бягат оттам. А на ЦРУ първата работа беше да разврати младежта ни. И сега не я няма тук. А каквото е останали, се оглежда за навън. Но скоро ще се усетят, че и там не е цвете за мирисане...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подкрепям

    15 Яну 2024 9:32ч.

    Радостното е, че българите не се поддадохме на примитивните медийни атаки през пЛандемията и избегнахме в голяма степен масовата кастрация с ваксина. За жалост - безперспективността убива нашите младежи и като не виждат бъдеще тук, съзират изход в "Терминал 2". Липсата на оптимизъм и перспектива е най-пагубното у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    14 Яну 2024 18:49ч.

    Коренното население на Европа ще намалява, но ще се увеличават "бежанците", които ще внесат своята култура и обичаи. Ще има все повече джамии в Европа, все повече няма да се празнува Коледа, Великден, прайд, октоберфест и прочее. Бавно, но сигурно ислямът ще завладява демографски Европа. Демократично. Утре мнозинството в Бундестага ще избере за канцлер на Германия Абдула Ал Саллах (например). На Франция президентът ще е от Кот Д'Ивоар - тъмен като нощта :) Скоро били ли сте в Лондон, Париж, Берлин? Местните хора по улиците им са 2/10-ти. Пътувайте в парижкото метро - след 13-ти район всичките пътници започват лека полека да "почерняват" и когато стигнете предградията няма да видите жив французин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на сем. Ротшилд не и пука от коя раса са политиците,

    15 Яну 2024 9:35ч.

    ако имат възможност да контролират парите на държавата. Такава мисъл е изказана от техен представител преди няколко столетия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    14 Яну 2024 18:50ч.

    Е и ? Едни изчезват, други се появяват.Тва са си природни закони.Важното е, че човечеството, като цяло върви напред.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма страшно

    14 Яну 2024 19:02ч.

    Все повече държави разрешават семейства на педераси и лесбийки. И след като папата ги благослови, ще започнат да се размножават и демографията ще се подобри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    14 Яну 2024 19:27ч.

    И как ще се размножават? Като еукариоти, просто клетъчно делене?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    14 Яну 2024 19:10ч.

    Просто тия дето са по живота и не им се бършат насрани дупета ще трябва да си изчезнат натурално, както е било винаги. В миналото е било чумата и холерата, днес е хедонизма, нищо не се е променило по същество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    14 Яну 2024 19:45ч.

    Всяка страна, под желязната пета на САЩ има демографски срив. Дори в самите САЩ, раждаемостта е ниска, особено при работещите хора, компенсират с внос на миграанти, но те са друга раса и нямат качествата на бялата, САЩ залязват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    14 Яну 2024 19:53ч.

    Цру е виновно, че Ганьо няма деца. Тия работи ги разправяше и Ивчо Христов, а самия той с едно чаве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Guest

    15 Яну 2024 0:05ч.

    Няма загуба да изчезне тролче като теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феникс

    14 Яну 2024 20:25ч.

    Искат децата да си сменят пола, да са атеисти, да са педерасти, да са джендъри! Какъв прираст какви пет лева?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    14 Яну 2024 20:56ч.

    Не разбирам защо очакваният свършек на България трябва да ни тревожи и печали. Съвсем естествено и закономерено един народ да хвърли топа. Поживял е някак си народецът български, поробувал е, повеселил се е, пък взел че умрял. Защо - учените тепървя ще установяват. Род прихожда, род захожда. Тръбата вече призивно свири за обратния ход. Не е срамно да умреш. А защо трябва да продължаваш битието си след като си допуснал грозни, нагли и безпросветни муцуни да те управляват. В този случай единственият изход е смъртта. Загива и организмът, и нападналите го паразити.От системна гледна точка не е ефктивно. Но друго оттъраване от тази напаст няма, след като я търпим безропотно толкова време. Преди официалното опело народът български трябва да свърши свърши някои дребни нещица, тъй щото да не оставя ненужни грижи на опечалените. Първо трябва да си приготви посмъртен кат нови дрехи, евроковчег, покров, свещи и т.н. . Добре е преди това да направим един паметник на заминаващия си през Дунава Аспарух. Той ще изобразява оттеглянето на хана от българските земи, яхнал уморения си жребец Глистосер. И Аспарух, и конят му са омърлушени и отегчени. Едва правят последите си стъпки на българска земя преди да се качат на ферибота Силистра - Кълъраш. Аспарух за последен път обръща глава към България. Сълзи потичат от очите му. Плаче и конят. Тихично процвилка, отгчено помахва с опашка. Някой добър българин за изпроводяк му е заврял в задника прочутия сноп стрели на Кубрат - ей така, за поука, нищо лично. Щу остане само една грижа за изпращачите - някой после да нареже с флекса новия бронзов паметник и да го метне в Дунава. Традицията тъй повелява. Хайде, сбогом, хубаво Яно и да освобидиш квартирата в срок от една седмица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според статистиките Раждаемостта в Чалгария(Бивша България) се била покачвала

    14 Яну 2024 20:57ч.

    ако не бяха циганите ,какви щяхя да бъдат "статистиките "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    14 Яну 2024 20:59ч.

    Ето нещо за изпроводяк - https://www.youtube.com/watch?v=ZhighgkRXso

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оставка и народен съд

    14 Яну 2024 22:58ч.

    За това соросоидите и нескрити българофоби Денков и Габриел тайно ни осигуриха десетки хиляди мигранти от третия свят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НА Моли от Ганю

    15 Яну 2024 1:53ч.

    Квъ са тия българи над средна ръка с поне 1 000 000( най-малкото седемцифрено число) и колко са? Я посмали малко в лъжите си,че ставаш смешна(или смешен)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганю

    15 Яну 2024 2:07ч.

    Като прочетох статията останах с впечатление ,че нищо страшно не се случва.Или поне в останалата част на Европа било оше по -лошо. Изтината е доста проста и елементарна-след около 20 години в България (ако я има) ще живеят не повече от 5 000 000 жители.Като тези българките във фертилна възраст ще са под 50%. Единственият шанс да има повече хора в България е или да се заселят мигранти или да се върнат българи от чужбина.Българите в чужбина са не повече от 1000 000 но дори и да има връщасти се ,то ще са възрастни или пенсионери да натоварят още малко здравната система. А децата им(на тези които ги имат и са пораснали) ще си останат в чужбина. Така че много не се успокоявайте от статийката.Работата хич не е надобре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганю

    15 Яну 2024 2:09ч.

    Истината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи