ЦРУ: Иран готви атака срещу Израел в следващите 48 часа

ЦРУ: Иран готви атака срещу Израел в следващите 48 часа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е информирало Израел, че Иран може да атакува страната през следващите денонощия, съобщава Voxnews, като се позовава на близкоизточни медии.

"Унищожаването на иранското консулство в Сирия, при което загинаха десетки високопоставени ирански служители и генерали, рискува да ескалира в голяма война в региона. Това съобщават някои медии в Близкия Изток, според които американското разузнаване предупреждава Израел да очаква военен отговор от Иран в рамките на 48 часа“, се казва в материала.

Според Al Mayadeen Иран планира комбинирана атака с "дъжд“ от дронове и ракети по стратегически цели в Израел.

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей публикува изявление на иврит в социалната мрежа X/Twitter: „С Божията помощ ще накараме ционистите да се покаят за престъпната си агресия срещу иранското консулство в Дамаск“, написа той.

Междувременно изданието The Times of Israel пише, че израелските сили за отбрана са започнали да призовават резервисти за противовъздушна отбрана поради опасения от ответен удар от Иран.

Според други източници израелските ВВС и системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“ са поставени в повишена готовност. В региона има проблеми с GPS сигнала, което означава, че Израел е приложил мерки за радиоелектронна борба срещу дронове.

Тел Авив вече евакуира персонала на посолствата си в Баку и Абу Даби в очакване на отговора на Техеран.

"Ходът идва на фона на заплахите на Иран да отговори на вероятното убийство от Израел на Мохамад Реза Захеди, висш служител на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КСИР) в Сирия, заедно с неговия заместник, петима други офицери от КСИР и поне един член на Хизбула“, се казва в публикацията.

Channel 12 съобщава, че Израел е в повишена готовност относно потенциален отговор на Иран на удара в Сирия. Отбелязва се, че този удар ще изисква по-значителен отговор на военните на еврейската държава.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян определи нападението на Израел по дипломатическото представителство като „нарушение на всички международни задължения и конвенции“. Посланикът на Иран в Сирия предупреди, че отговорът ще бъде „суров“. Сирийското правителство нарече въздушния удар по дипломатическата мисия на Иран и убийството на 8 души „терористична атака“.

В началото на април Иран обвини Израел в атака срещу консулството на страната в Сирия. Бе докладвано, че в резултат на удара по Дамаск, по-специално, командирът на силите "Ал Кудс“ на КСИР генерал Мохамад Реза Захеди е бил убит.

Говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари заяви пред репортери, че няма да коментира удара. В същото време той подчерта, че мястото, където е нанесен ударът, "не е консулство или посолство“, а военна сграда на силите "Ал Кудс“, "маскирана“ като цивилна сграда.

Източници: Агенция "Фокус", obektivno.bg

 

 

Коментари

  • Въшливия все за баня говори

    04 Апр 2024 11:24ч.

    Та и ЦРУ така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    04 Апр 2024 11:30ч.

    Крайно време е и Иран да бъде въвлечен в мащабен военен конфликт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайно време е Лондонабад да стане маст от Атлантическия океан

    04 Апр 2024 11:37ч.

    Крайно време е жълтопаветниците да станат част от плодородния български чернозем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    04 Апр 2024 11:32ч.

    Няма да е "в следващите 48 часа". Последният ден на Рамазан е 9-ти април. Ще е след седмица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    04 Апр 2024 11:44ч.

    Ще поживеем ще видим. Тва е шанса на иранците да възмъжеят.Досега или се скатаваха или се криеха зад проксита. Ако ударят директно Израел ще израстнат.Разбира се Биби жадува такъв развой. Иска да се степе директно с Иран. Тръмп и Путин също няма да имат нищо против. Но акп Иран ще удря "пустинята" по-добре да не впуска в тая игра защото ще стане за смях на кокошките. Ако ще се качва на ринга то трябват реални удари а не буфосинхрониада...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • януари 2020

    04 Апр 2024 11:53ч.

    Ти вярваш ли си, че претърпялата от Хамас в Газа нечувани поражения армия на Израел ще има особени шансове срещу Иран? Най-много да ударят нещо с авиация от прилично разстояние, но като отговор тия ми ти перси (особено ако Москва и Пекин им помогнат) имат десетки опции да ги направят още по-жалка бивша държавица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    04 Апр 2024 11:55ч.

    Не знам от де идва убеждението че по време на Рамазана война не се води. В Корана дори изрично е посочено че постите не важат за войниците на война. Забравих точната сура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    04 Апр 2024 12:00ч.

    И така лека, и полека ще засветят "хиляди слънца" /по класика Орхан Мурад/. За удовлетворение на опияняващите се от потоци кръв глобални сатанисти, действащи зад цели държави, превърнати в техни проксита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    04 Апр 2024 12:08ч.

    По-скоро Иран ще удари кинкалерията и текстила в Димона. Сега ще се разбере колко е железен куполът при масирани вълни от Ливан и Сирия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    04 Апр 2024 12:19ч.

    Техническа справка https://missilethreat.csis.org/country/iran/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В региона има проблеми с GPS сигнала, което означава, че Израел е приложил мерки за радиоелектронна борба срещу дронове.

    04 Апр 2024 12:28ч.

    Дописката поставя един куп военно-технически въпроси, по които широката публика няма детайлна информация, могат да се правят приблизителни анализи по откритите данни за двете страни. Първо . GPS не е монополна сателитна система. Има руска ГЛОННАС и китайска. Израел не може да изключи ГЛОННАС , може да наруши сигнала с РЕБ , до каква степен ? / Тук задължително трябва да отворим скоба, и американците и руснаците имат два режима за ползване на сателитната си навигационна система - комерсиален и военен. Докато комерсиалният дава прецизност от порядъка на десетки метри, до метри, военният режим повишава точността на локализация до под метър. Американскат и руската сателитни системи не са идентични, американската има малко по-голям брой спътници и двете функционират по различен начин. Практически за клиенти на земята особена разлика няма. GPS е малко по-прецизна в тропическите и екваториалните зони. ГЛОННАС е по-прецизна в северните умерени зони и субполярието/ . Ще се възползват ли иранските дронове и ракети от ГЛОННАС ? Имат ли техническата възможност ? Ще съдейства ли Москва за това или ще се въздържи ? ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    04 Апр 2024 12:45ч.

    Има и китайска. Доколкото голяма част от иранските балистични(там пък ползват жороскопична или инерционна система) са по севернокорейски технологии за насочване на главата във финалният участък на полета вероятно използват именно нея)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още ТТ въпроси

    04 Апр 2024 12:42ч.

    Иран има изобилие от ракети, собствени разработки и развитие. Иран има тактически, оперативно тактически ракети и със сигурност ракети със среден обсег . Последните са реалната заплаха за Израел, тъй като двете страни ги делят две държави и към 3000 км. разстояние. Колко Ракети със Среден Обсег /РСО/ притежава Иран ? Колко може да си позволи да изстреля по Израел ? Какви характеристики имат иранските РСО ? Какви средства за преодоляване на израелската ПРО имат иранците ? Какво може да се очаква като израелски отговор ??? Това последното е алрхи-важен въпрос тъйкато Израел е ядрена държава и има също РСО /"Йерихон2"/ с обсег по различни източници до 3000-5000 км . !!! Следващият логичен въпрос е , а има ли Иран ядрено оръжие ??? Официалният отговор на Техеран е "Не." Но всички експерти са единодушни че Иран има всички условия да притежава ядрено оръжие ! Има развита ядрена индустрия, има ядрена централа от която да набавя плутоний, а най-лесното е да сглоби ураниева атомна бомба /"снаряден тип" , по типа на Хирошима/ , за което има огромен брой центрофуги за обогатяване на уран 235 до оръжейни проценти /около 90 процента чист уран/ . Това може да се сложи на ирански РСО и нещата стават много дебели. Има всички условия за разгръщане на ядрена война в Близкия Изток, и тогава кои от Великите Сили каква позиция ще заемат ??? Ще стои ли кротък ядрен Пакистан , или ще удари по Израел /там има такива гласове/ ? Как ще реагира ядрена Индия, традиционно про-израелски настроена и в антагонизъм с Пакистан ? А Китай, как ще реагира ? ... Без отговори на тези въпроси няма как да се хвърлят празни закани " Иран ще смаже евреите" или "Израел ще изравни Персия" ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    04 Апр 2024 12:51ч.

    По въздух от Иран до Димона са 1600 км. Имат поне три вида ракети позволяващи атака. Да не говорим че Хизбула е практически на границата с Израел, а в арсенала и има значително количество от бм21 град до ирански версии на Скъд покриващи цял Израел. Явно на Нетяняхо не му стига клането в Газа и държи да забърка пряко Иран и Хизбула за да принуди САЩ да се намесят директно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1600 км е от границата

    04 Апр 2024 13:50ч.

    Иран е огромна територия . Не си държи ракетите със среден обсег точно на границата. Атака с дронове по Израел е безполезна. Ще бъдат свалени още над Ирак и Йордания. За какво американците наглеят да държат военни в Ирак, въпреки че властите в Багдат ги пъдят настойчиво ? Именно за да пазят Израел !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    04 Апр 2024 14:04ч.

    Освен от шахти ракетите им са на мобилни установки. Включително двустепенните със среден обсег. Точно придвижването на установки към границата, предполагам, са засекли американските спътници, затова говорят за подготвян удар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    04 Апр 2024 14:12ч.

    Иранците едва ли ще преглътнат грубата обида, която им нанесе Израел. Скоро те ще отмъстят. Актът ще е реципрочен. Евреите разрушиха част от иранското посолство в Дамаск. В отговор Иран навярно ще удари посолството си Кувейт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още един въпрос

    04 Апр 2024 15:11ч.

    Какви са характеристиките на израелския “Железен купол” ? До колко и какъв тип ракети може да прехване? От колко ракети нагоре ще бъде претоварен, следователно пробит ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи