Цонев: На ръба на продоволствена криза кабинетът няма мерки за селското стопанство

Цонев: На ръба на продоволствена криза кабинетът няма мерки за селското стопанство

Управляващите имат усещане за самодостатъчност - нещо, което никой не си е позволявал в такива кризи, каза Йордан Цонев.

Очаква се продоволствена криза в целия свят, а българското правителство не е предвидило и 1 лв. за мерки за селското стопанство. Така зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев  коментира новите мерки, предложени от управляващите за справяне с инфлацията.

"Мерките първо са закъснели, второ - нямат фокус, не са достатъчно ясни таргетирани и с ясни цели. Виждаме, че по-голямата част от тях са насочени към потреблението, компенсиране на инфлационните ефекти. Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство. Вчера шефът на централната банка на Великобритания, само да кажа, че тези хора се изказват веднъж на 10 г., каза, че светът е изправен пред много реална продоволствена криза. Днес това се потвърждава и от други водещи фигури в света. А на ръба на продоволствена криза ние на подкрепяме нашето селско стопанство", възмути се Цонев.

"Да ви кажа какво направиха още преди 2 месеца останалите страни - огромни пакети във Франция, в Италия, Германия. В Испания 16 млрд. от пакета за подпомагане по-голямата част е за селското стопанство. Испания, която има втори или трети по големина дълг в Европа, взема допълнителни заеми да финансира тези неща, за да може да си спаси цели браншове", продължи той.

"В България - ДПС проведохме срещи с всички браншови организации в селското стопанство, разбира се, и с работодателските, имаме готов пакет от мерки, чакаме само да се отвори бюджетната процедура, защото те са в разходите. Няма никакво желание от страна на правителството да води диалог с останалите. Това, което ни казаха от организациите е, че нямат никакъв диалог с правителството. Казаха ни, че в момента се закриват цели ферми - животните се колят и се продават. Една ферма се възстановява за средно между 5 и 10 г. и в условията на тази жестока продоволствена криза нямаме 1 лв. фокус", разказа Цонев.

"Всички мерки ще бъдат проинфлационни, но можеше да не се изземват част от средствата под формата на данъци и сега да се връщат, защото така се включват в цените на продуктите. Ето, в Испания и Италия пакетът предвижда точно това - данъчни облекчения, за да не се изземват парите един път от хората, да се трупат в дружествата и после да се върнат, защото това стимулира инфлацията", посочи зам.-шефът на ДПС.

На въпрос ще подкрепят ли предложението на правителството за облагане на свръхпечалбата на енергийните дружества - предложение, което имат и от ДПС, Цонев отвърна: Те не допускат нашия проект в зала, преписаха го и искат да подкрепим техния. Трябва да отговорят защо дори разговори не проведохме. Това е разговор за диалог в условията на криза. Това е усещане за самодостатъчност. Никой не си го позволява в условията на криза.

Коментари

 • Цонев: На ръба на продоволствена криза кабинетът няма мерки за селското стопанство

  18 Май 2022 12:32ч.

  И по-добре, че като ги видяхме тези марионетки какви мерки срещу инфлацията взеха, пази Боже от мерките им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • света вода ненапита

  18 Май 2022 13:03ч.

  Точно ДПС има интерес сега инфлацията да е голяма. Никой не прави проучване - откъде идва тая инфлация? Голяма част е спекулативна и за постигане на лесни печалби - частници, кво да ги прайш. Има и политически елемент, както казах, освен за ДПС важи и за ГЕРБ. Феодалите държат икономическата база, т.е. имат контрол върху инфлацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мрежи за свободно-инициативни шарани

  18 Май 2022 13:09ч.

  Туй скъпо, онуй скъпо - и се получава порочен кръг, в който повишението на цената на всяко едно нещо води до повишение на цените на всички останали неща. В условия на криза е редно свободния пазар да се поограничи и държавата да определя цените в известен диапазон, щото иначе от любов към парите на някои ще изгърмим всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво стопанство бе Мента

  18 Май 2022 13:49ч.

  90 %е внос, а вашия втален еничар бастиса и поминъка на уж ващи хора чрез Булгартабакос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  18 Май 2022 14:24ч.

  Гледах Депутатското събрание. От трибуната се говори за трагедия - 1/3 от фермите водят животните за заколение, а Н. Ананиев и компания рови в телефоните си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи