Цонев: 20 говорещи глави от кръга "Капитал" ни внушават, че не може да има правителство и лъжат чуждите ни партньори

Цонев: 20 говорещи глави от кръга "Капитал" ни внушават, че не може да има правителство и лъжат чуждите ни партньори

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Искам да се обърна и към нашите евроатлантически партньори. Пречи се България да има истинска стабилност, политическа, икономическа и всякаква. Пречи се от кръга "Капитал", който спекулира, че провежда евроатлантическите ценности в България. Нищо не провежда! Провежда хаос! Провежда лична политика, лични интереси", заяви Цонев и посочи фигурите, които пречат в България да се състави правителство.

Когато техните проксита във власта, в парламента вземат властта – всичко е ок, всичко е морално, всичко е точно, няма корупция, всичко е добре. Когато обаче не могат да съставят правителство, елате да видите какво става – ей това, което гледате от два месеца.", подчерта зам.-председателят на НС.

Защо четири парламента излъчват нестабилни мнозинства и не могат да съставят правителство?

От първия ден на изборите под диктата на телевизиите на кръга "Капитал" и на 20-те говорещи глави от този кръг започва формирането на общественото мнение кое не може, разви тезата си Цонев.

На 2 октомври, още не бяха излезли изборните резултати, когато те се набутаха в студията и започнаха да говорят как няма да се формира правителство, как не може да се направи, заяви с гневен тон Йордан Цонев.

И попита: "Защо не може да се формира? Тези 240 депутати кой ги изпраща в този парламент? Българският народ! Кой казва кой с кого не може?" 

Говорящите глави ли казват кой с кого не може? Смилов ли казва кой с кого не може? Или другите социолози и политолози, попита Цонев.

И даде отговора: "Българският народ казва кой с кого може! И българският народ е казал, че всеки от нас с всеки може, щом ни е пратил тук". 

Вие да сте чули да се говори този дискурс в обществената среда? Аз не съм, следя я. Поправете ме, ако сте го чули. Единственото, което чувам е или главното е – кой с кого не може, защо не може и как не бива да се направи.

По тази причина ние нямаме кабинет, нямахме миналата година на два пъти, нямаме сега, готвим се как ще ходим на предсрочни избори, дори законодателството правим с оглед на предсрочни избори, без да сме изчерпали конституционната възможност за това, за което суверенът ни е пратил тук, възмути се зам.-председателят на ДПС. 

И аз твърдя, че почти всички избиратели на всички партии искат от нас правителство. Твърдя го най-отговорно. Защото през всичките тези две години бях на терен, както и вие сте били. И се срещах не само с нашите избиратели, защото те идват на срещите. Това беше основното послание – спрете да се карате, намерете общ език и направете кабинет, стига ни занимавайте с избори, продължи Йордан Цонев. 

"Обаче ние кого слушаме? Анализаторите. Които ни внушават как не може. А защо не може? Защото някои проксита на този кръг не могат да направят самостоятелно мнозинство. Говоря направо, директно, без да заобикалям темите, без да говоря с Езопов език. А мога да говоря. Но искам да ме чуят добре. Ние разбираме какво се случва. 

Искам да се обърна и към нашите евроатлантически партньори. Ние разбираме, че никой не ни помага в това, пречи се. Пречи се България да има истинска стабилност, политическа, икономическа и всякаква. Пречи се от този кръг, който спекулира, че провежда евроатлантическите ценности в България. Нищо не провежда. Провежда хаос. Провежда лична политика, лични интереси и т.н.", подчерта Цонев. 

Сега беше моментът да чуете това от нас. България, българските избиратели, очакват ние отговорно да постъпим и да съставим кабинет. Може и да не можем, защото може да срещнем идеологически, програмни и всякакви различия. Но такъв опит изобщо не е направен, каза зам.-председателят на НС.

И се обърна към ПП и ДБ: "Вие правите опит двете партии да си направите нещо. Това не е опит – казва се: „ние с другите не искаме”. Някой друг прави някакви опити. Няма истински разговор.". 

"Твърдя, че няма разговор заради обществената среда, която се създава от завладените медии и набутаните там анализатори, които аз наричам говорещи глави, защото ги слушам вече 25 г. едно и също да говорят. 

Когато техните проксита във власта, в парламента вземат властта – всичко е ок, всичко е морално, всичко е точно, няма корупция, всичко е добре. Когато обаче не могат да съставят правителство, елате да видите какво става – ей това, което гледате от два месеца.", подчерта зам.-председателят на НС. 

"Вижте, кой каквото иска да говори. Ние обаче сме длъжни тук от тази трибуна да говорим това, което мислим, според съвестта си.

Тази моя реч в момента е според моята съвест. Моята съвест ми казва това – българските избиратели ви пратиха тук не да слушаме говорещите глави, а за да мислим с нашите глави и да се опитаме да формираме кабинет. 

Тогава ще имаме и бюджет, ще имаме и социална политика, ще имаме и финансова стабилност, и ще решим и икономическата, и енергийната криза, и всичко. И ще има кой да носи отговорност.", категоричен бе Йордан Цонев. 

Той коментира и въпроса трябваше ли да бъде внесен бюджет в Народното събрание или не. Моето лично мнение е да, трябваше. Така искат Конституцията и Закона за публичните финанси. Но можехме ли да повторим усилието от миналата година, когато служебният кабинет внесе такъв законопроект за държавния бюджет? Можехме, но много по-трудно, заяви Цонев. 

И допълни: "Условията бяха съвсем различни - тогава нито инфлацията беше на това ниво, нито войната беше започнала, нито дълговата криза беше влязла в тази фаза, в която лихвите отидоха твърде нагоре и цената на дълга скочи.". 

Тоест рисковете да направим отново това упражнение сега са много големи, обясни зам.-председателят на ДПС защо Движението се съгласи с удължаване на действието на сегашния бюджет и през 2023 г. 

С 1/12 част всеки месец ще можем поне да подсигурим минимално функционирането на държавата и на системите, каза експертът по бюджет и финанси на партията. 

Цонев обърна специално внимание и на социалната политика. В закона, който внесе служебният кабинет миналата година и в актуализацията на закона на самия кабинет, правен през юни, повече от 2/3 от социалните неща бяха изработени в тази зала от опозицията. Факт, каза Йордан Цонев. И обобщи: "Консенсус може да се намери. И не само управляващите понякога могат. Но рисковете са повече.".

 

Преди него лидерката на БСП Корнелия Нинова говори за "пълзяща, еднолична власт" в управлението на служебния кабинет. Според нея той е превзел държавата - от директори до чистачки.

"Кое политическо мнозинство им възложи търгове за газ след 10 г. Знаете ли колко неща се случват без политическо мнозинство? Подхвърлят ни се провокации и се хващате", ядоса се тя на парламентарния дебат, който се изродил в обвинения, без да се вземе решение.

"С общите приказки "Ама тук е се развихри див популизъм" да престанем. Аз съм тук да защитя социалната политика на кабинета, в който участвахме. То е факт. 20 млн. отидоха за трайна политика за деца, младежи и пенсионер, не за помощи", настоя Нинова. Според нея депутатите "ще се развихрят" дори и по удължения бюджет. И попита каква е разликата тогава и защо да не се внесе актуален. 

И тя, и "Промяната" настояват, че служебното правителство е длъжно да изпълни законите и ги нарушава с отказа да внесе бюджет 2023. Ден по-рано обаче НС пире на първо четене удлъжване на настоящия.

Да дадем на икономиката предсказуемост, на хората - спокойствие, на държавата - сигурност. Обратното е хаос и още една крачка към унищожаване на парламентарната демокрация, апелира накрая Нинова.

Петър Петков от "Възраждане" пък я репликира, че, когато след Нова година партията му получи третия мандат, ще внесе бюджет. И заяви, че президентът Румен Радев няколко пъти е давал мандат за кабинет на БСП, без те да направят нещо, с което всъщност цитира думи на държавния глава от консултациите му с БСП, в които той и Нинова си държаха остър тон.

Депутатът призова Нинова да се замисли - президентът бил отегчен, че пореден път връчва мандат на БСП и той е неуспешен, а сред това да мислият за другите партии дали внасят или подкрепят редовен бюджет.

След близо 5 часа дебат депутатите все пак не приеха декларацията, с която служебната власт да бъде задължена да внесе нов бюджет, вместо да удължава сегашния. Само 86 гласа подкрепиха документа на ПП - към партията се присъединиха 23 депутати от БСП и 15 от ДБ. 127 народни представители бяха "против".

 

Коментари

 • а на йордан ясно ли му е колко много ни пука за чуждите партньори?

  30 Ное 2022 15:11ч.

  О, поредната футболна драма! Чуждите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • социална политика?

  30 Ное 2022 15:16ч.

  тя лъжкиня къде видя социална политика? в собственото си управление ли? дето мисли само за убийства и оръжия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николй марков е отговорил на цонев

  30 Ное 2022 15:29ч.

  турци България няма да я вземат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  30 Ное 2022 15:44ч.

  Пореден ден в парламента,посветен на празните приказки-кой с кого, с/у кого , срещу кои. Онзи ден, за цял/?/ работен ден приеха само едно заглавие - на Изб. кодекс?! Тези 240 човека получават добри заплати- срещу каква, реално свършена работа? К.Н. да спре да се хвали с предишните си ''подвизи" и постоянно да говори едно и също. За съставяне на правителство в този парламент съм все по-скептична...дано ме опровергаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  30 Ное 2022 15:44ч.

  Отдавна Русия, Турция и Унгария закриха всички Сороски организации на тяхта територия и ги обявиха наравно с Идил за терористични организации, предизвикващи цветни революции . Наскоро същите доброволно се закриха от Таджикистан, а у нас кога нещо подобно може да се случи, под егидата на Лгбт? Никога, само едно пъшкане и волско риене в окопа на фактите?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  30 Ное 2022 16:01ч.

  Вече минаха два месеца от изборите, а нефелните политици не могат един кабинет да съставят, пък им виновни все някои други! А Цонев е толкова неприятен и омразен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ чуждите ни партньори”???

  30 Ное 2022 16:03ч.

  Човека го е казал правилно, но журналиста, написал статията, е неграмотен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • запознат

  30 Ное 2022 16:33ч.

  Депесарски клоун.Ще видите повече власт през крив макарон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оооо Майнамутракимирсен

  30 Ное 2022 18:29ч.

  колко часа мисли над деветте си мъдри думи. Шут(ка).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  30 Ное 2022 19:43ч.

  Не са им виновни от кръга Капитал. Всички виждаме, че не искат дори да се опитат да направят правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи