Цончо Ганев, "Възраждане": Министър Велкова не дава съгласие да бъде показан анализът за еврото

Цончо Ганев, "Възраждане": Министър Велкова не дава съгласие да бъде показан анализът за еврото

Автор: Кремена Кръстева, "Епицентър". Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Възраждане“ продължава да настоява да се проведе референдум за въвеждане на еврото и да се преразгледа Плана за възстановяване и устойчивост, като от него отпадне текстът за закриване на ТЕЦ-овете и да се премахнат двете тарифи на ток, за които правителството на Кирил Петков е поело ангажимент към Брюксел.

Пред $Епицентър.бг$ депутатът от „Възраждане“ и председател на комисията по туризъм в парламента Цончо Ганев разкритикува кабинета Петков, че не е изтеглил заем, когато лихвите на международните пазари са били изгодни.

„Правителството на Кирил Петков и в частност неговият финансов министър Асен Василев отказа да изтегли нужния заем, когато лихвите бяха изгодни и това сега ще струва на всеки данъкоплатец 900 милиона. Той се оправда със сегашния финансов министър, който тогава беше заместник-министър на финансите. Асен Василев се скри зад Росица Велкова. Аз му казах, че не е държавнически и не е и чисто мъжки да се крие зад гърба на една жена. Отговорността винаги е на министъра и министър-председателя, а не заместник-министъра“, коментира Цончо Ганев. „Ние вървим по пътя, както беше 1997 година - голяма част от бюджета да отива за покриване на кредити. 15 милиарда ще се теглят другата година. Това е 40 процента от дълговете ни до момента“, допълни той.

Цончо Ганев разкритикува и Плана за възстановяне и устойчивост. „В плана са заложени дати за закриване на бъларските ТЕЦ-ове. Българските ТЕЦ-ове осигуряват над 40 процента от енергийния баланс на страната в момента. В плана е заложено, че до три години трябва да закрием 40 процента от топлоцентралите – това означава режим на тока или внос на ток", подчертава депутатът. 

"За да получават компенсации фирмите в България, тези пари идват от продажбата на ток. След 13 години сто процента от ТЕЦ-овете трябва да бъдат закрити. Над 140 хиляди българи тогава ще загубят работата си“, продължи Цончо Ганев.

По думите му в плана са записани две стъпки за излизане на либерализирания пазар. Първата стъпка започва 2023 година, а втората стъпка - за 100 процента либерализиране - през 2025 година. Решението за двете тарифи, което изтегли служебното правителство е първата стъпка. Президентът Радев е прав за себе си, че в момента управлява служебно правителство и то не носи отговорност за документи, подписани от предишните управляващи,“ коментира депутатът от „Възраждане“.

Напомни също, че партия "Възраждане" е внесла проекторешение, с което парламентът задължава правителството да изиска от Европейската комисия от плана за възстановяване да отпаднат всички точки, свързани със закриване на ТЕЦ-ове в България и излизане на България на либерализирания пазар. "Ако сега примерно имате сметка за ток 100 лева, на либерализирания пазар ще имате сметки от 200 лева, 300 лева, 500 лева, 1000 лева, не е ясно до какъв размер ще достигнат,“ посочи Ганев.

По думите му и служебният финансов министър Росица Велкова е отказала да даде анализа, който е изготвен за въвеждане на еврото в България.

Цончо Ганев подчерта, че управителят на БНБ Димитър Радев е отказал да покаже анализа за еврото с аргумента, че е необходимо съгласието на Министерството на финансите за това.

"В пленарната залата по време на изслушнатето на управителя на БНБ беше и министърът на финансите. Ние се обърнахме и към министър Велкова с призива: Дайте ги тези документи. Ако са тайни, ние сме народни представители, имаме достъп до секретна информация, може да я прегледаме. Ако не са тайна, извадете ги пред обществото да ги видим. Министър Пеканов имаше наглостта да говори какъв златен дъжд ще се изсипе върху България. Министър Велкова не дава съгласие да бъде показан анализът за еврото", заяви Цончо Ганев.

Депутатът напомни, че „Възраждане" иска провеждането на референдум за еврото. „Българският народ е мъдър и може да вземе информирано решение“, убеден е депутатът.

„В момента евроатлантическото мнозинство гаси икономическия пожар, наливайки му бензин и иска да направим фаталната грешка да влезем в еврозоната, където ще ни отвържат ръцете за кредити. Ние сме във валутен борд и над определен праг не може да теглим кредити“, обърна внимание Цончо Ганев.

Според него няма полза от този парламент, ако бъде гласувано решение за предоставяне на оръжие за Украйна и Планът за възстановяване се запази в настоящия си вид.

 

 

 

Коментари

  • Оле Отвори Очички

    30 Окт 2022 13:55ч.

    Прокълнаването е равно на убийство, така се приравняваме а може би и изпреварваме по зло тия които проклинаме. Война, убийство на икономиката, пълно заробване, това са целите на злите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    30 Окт 2022 13:56ч.

    Ние като народ НОСИМ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ! Не може да си стоим на завет в у дома и да попържаме колко били лоши! Докато не си вдигнем д-то няма да стане работата. БУНТ ТРЯБВА! Иначе сами ще сме си виновни, че и ДЕЦАТА СИ ЩЕ ЗАГРОБИМ ако и сега не се вдигнем!!! Това е суровата истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо признахте изборите?

    30 Окт 2022 15:42ч.

    За вас уж защитниците на българското, как ви се струват привилегиите за Дпс. И защо ще искате да гласуват за вас,след като се показа що за Франкенщайн е изборния кодекс на Мая Манолова и Слави Трифонов. И сега има шанс за поправка за забрана на отваряне на домашни изборни секции, и спестяване на излишни разходи за разнос на машини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ръководството на Възраждане вярва искрено,

    30 Окт 2022 19:04ч.

    че последните избори (с машините) НЕ Е манипулиран, защото по нареждане на ЦИК разписките ВЪВ ВСИЧКИ СЕКЦИИ трябваше да бъдат преброени на края на изборния ден. Но много секции, за които лично знам, си спестиха това преброяване след изнурителния ден, и приеха крайния резултат от машината, за по-лесно... Промените в ИК (М. Манолова и С. Трифонов) бяха гласувани от НС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • макар че бяха доста разочаровани от резултата, който се размина значително с очакванията им.

    30 Окт 2022 19:15ч.

    Това е непростима доверчивост, защото машините на Сиела (по технологията SmartMatic) са дискредитирани по цял свят точно заради потенциалните възможности за манипулиране, и гласове от Възраждане бяха отклонени/отчетени в полза на ПП, ДБ и БВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    30 Окт 2022 15:52ч.

    Нищо не може да ме спре в твърдото ми решение да гласувам за Възраждане. Това е>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мъдю-мъдев

    30 Окт 2022 16:57ч.

    Тези са отбор юнаци, ползващи се от вота на антиваксарите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде, Възраждане,

    30 Окт 2022 17:23ч.

    организирайте протест за еврото! Сега е моментът да защитим интересите на народа си срещу затриването ни като държава в полза на единици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    30 Окт 2022 17:53ч.

    Всичко трябва да бъде прозрачно пред очите на избирателите и с референдум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ е агресор!

    30 Окт 2022 18:39ч.

    Даа, референдум трябва, но сащниците и демократите/либералите се страхуват от референдуми... А медийно са пуснали в шир употреба всякакви русофоби/българофоби, платени щедро от сащ да хвалят еврото и все по-качествения живот на българите, защото цитирам преди години создормон прасе го каза "вече сме в глуба на богатите"! Е, все по-забогатяваме..., а?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    30 Окт 2022 20:21ч.

    А кой ти каза, че това "СМЕ" включва тебе, мене и останалите прошляци, известни като български народ. Човекът просто ти е казал, че той и родата му са вече на софрата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Референдум! А президентът Радев е мек и огънат...

    31 Окт 2022 12:37ч.

    Президентът Радев е отговорен за своите министри в служебното му правитество. Отговорен е както за отказа на министър Велкова да предостави на депутатите анализа за евентуалното влизане в еврозоната от 01.1.2024 г., така и за демагогията на министър Пеканов, който води открита пропаганда за отказ от българския лев. Това ли е последната заповед на посолството на САЩ - ликвидация на България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи