ЦИК: За да има машинно гласуване в неделя, трябва законна процедура по удостоверяването на машините

ЦИК: За да има машинно гласуване в неделя, трябва законна процедура по удостоверяването на машините

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нов доверен код и хеш код - само тогава ще има машини на вота в неделя. Това обяви шефката на ЦИК Камелия Нейкова.

"Според нас няма проведена законосъобразна процедура, имайки предвид мотивите на съда. Щом ще е доверено изграждане, трябва да е според закона", каза тя, от което стана ясно, че ще се изгражда нов доверен и хеш код. С нова процедура.

Нейкова призова да не се интерпретират решенията на съда по начин, различен от техния смисъл. И отбеляза, че твърденията за нищожност на решението на ЦИК са неправилни, защото липсва надлежно издадено решение от компетентните органи. В случая - министърът на електронното управление. Той не е имал право да делегира правомощията си по сертифицирането на заместника си.

ЦИК очакват в спешен порядък методика за удостоверяването на машините, утвърдена по надлежния законов ред.

"Нека спокойно всеки си върши работата, за да се организира изборният процес без излишно напрежение. ЦИК прилага закона съобразно точния смисъл на разпоредбите на ИК, очкаваме компетентните органи да изпълнят своите задължения", настоя Нейкова. И добави - съдебни решения не се коментират, а се изпълняват.

Нейкова подчерта - ще се изпълнят всички действия "стъпка по стъпка по реда, предвиден в ИК от компетентните органи".

А на въпрос ще стигне ли времето, тя каза: "отнесете се към тях, надявам се да се справят".

Тя напомни, че 20-дневният срок, предвиден за удостоверяването на машините така или иначе не кореспондира на закона. Новата процедура трябва да се проведе "незабавно, в спешен порядък". Всичко зависи от това кога трите институции Министерството на електронното управление и институтите по метрология и стандартизация ще извървят всички процедури. ЦИК обаче има готовност за машинен вот.

Шефката на ЦИК отказа да коментира доклада на ДАНС, довел до скандала с машините и да дава оценка.

"Той съдържа достатъчно информация, която да буди недоверие в изборния процес. Ако ЦИК бе разрешила машинното гласуване при наличието на всички факти и обстоятелства , каква щеше да е реакцията на обществото, и доверието в изборния процес?", попита обаче тя.

Нейкова подчерта, че не е вярно, че ЦИК не е била готова за машинен вот.

"Машините имаха готовност да бъдат транспортирани и бяха до избирателните секции. Няма основание да се твърди, че ЦИК не е била в готовност да осигури машинно гласуване, настоя тя.

За да има машинно гласуване на балотажа в неделя, е необходимо извършване на законосъобразна процедура по удостоверяването от компетентните органи по предвидения ред, съобразно мотивите на решенията на Върховния административен съд. Това се посочва в съобщение на ЦИК във връзка с решенията на Върховния административен съд от вчера.

"Върховният административен съд приема, че Централната избирателна комисия има компетентност за постановяване на обжалваното решение. Към момента на вземането на обжалваното решение и към момента на постановяване на решенията на ВАС липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на чл. 213а, ал. 2 ИК. Затова решението на ЦИК в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 г. е законосъобразно."

Георги Баханов пък призова медиите да питат гостите си дали са чели решението на ВАС и след това да го коментират. "Наслушахме се на псевдоексперти и псевдоюристи", ядоса се той. И отрече, че решението на ЦИК за премахването на машините е неправилно.

"Ако в събота се сертифицират, кога ще стигнат до секциите? Ако е тогава, няма как до неделя. По закон всички изборни книжа трябва да стигнат до изборните секции в деня преди вота", припомни той. Така де факто даде насока кога е крайният срок за сертификация на машините, макар Нейкова да не го уточни.

Окончателните резултати от първия тур на местните избори на 29 октомври ще бъдат обобщени, след като общинските комисии предадат всички книжа в ЦИК.

Нейкова отказа да каже ще има или не машинен вот за балотажа.

"Днес сме вторник, нека да стигнем до събота. Нека да не предпоставяме неща, които не са се случили или няма да се случат. Работим с институциите", настоя тя.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • Галя

    31 Окт 2023 15:13ч.

    Щом трябва, ще ви спуснем законовата процедура. Законите и процедурите се създават при нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    31 Окт 2023 19:21ч.

    Най-голямата търговска дейност е при балотажите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вие имате забрана за коментиране!"

    31 Окт 2023 16:18ч.

    Уважаема Галя "от посолството", може би)! ЦИК спазва закона: "Формално погледнато, заместник-министърът не е имал правомощието да положи подписа си под това решение, поради което се прие, че не е налице надлежно сертифициране на машините. Съответно ако искаме да гласуваме отново машинно, ще трябва да постигнем това надлежно сертифициране. Самото сертифициране може да отнеме и доста време." Е, на каквото си постелиш, на това ще легнеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трезвомислещ

    31 Окт 2023 17:49ч.

    Тия от ЦИрК освен че са послушковци са изключително НАГЛИ! Да изпълняват задълженията си, а не да създават закони! След балотажите - ВЪН!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи