ЦИК отказа да отмени решението си за отпадане на машинното гласуване

ЦИК отказа да отмени решението си за отпадане на машинното гласуване

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ЦИК се събра за редовно заседание, но отказа да включи в дневния си ред точка за отмяна на решението за премахване на машинния вот СНИМКА: Стопкадър ЦИК
Централната избирателна комисия отказа да преосмисли решението си за отмяна на машинния вот.

За днешното заседание на комисията бе предвиден дневен ред от три точки - доклади по административни преписки, доклади по дела, жалби и сигнали и разяснителна кампания.

Членът на комисията Любомир Георгиев предложи да се включи първа точка отмяна на решението от снощи, с което бе отменено гласуването с машини на местните избори. И се обоснова: на интернет страницата на Министерството на електронното управление е публикувано решение, с което е удостоверено съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс.

Подкрепиха го обаче само още двама от общо 15 членове на комисията - Цветозар Томов и Елка Стоянова. Всички останали гласуваха "против".

"Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред ВАС. Няма да кажа другата хипотеза - тя се знае. Аз съм за стабилност на актовете на органите по управление на изборите и в тази връзка не мога да подкрепя отмяна на решение на ЦИК, прието по съответния законов ред", обоснова гласа си Севинч Солакова.

Снощи комисията реши на предстоящите избори да се гласува само с хартиени бюлетини, тъй като от МЕУ не са изпратили удостоверение, че машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс. От министерството обаче обясниха, че крайният срок не е минал, а комисията е взела решението си предварително. Това потвърдиха и от ПП-ДБ на извънреден брифинг снощи, както и премиерът акад. Николай Денков по-рано днес.

По NOVA тази сутрин председателят на комисията Росица Матева заяви, че не хеш хкода е причината за решението, а други нарушения, които фигурирали в документа.

„Информацията, която пристигна от ДАНС, е доста сериозна. За мен буди недоумение обстоятелството, че е предоставяна възможност на този заместник- министър в късната част на деня, според мен след 21:30 часа, защото аз до това време бях в ЦИК и нямаше информация да е подписано това решение, да бъде дадена възможност на този заместник-министър да подпише това решение. При изслушването на министъра на електронното управление пред председателя на Народното събрание, той категорично заяви, че това решение и този доклад няма да бъдат подписани от министерството, въпреки че вече е бил подписан от другите два държавни органа, които участват в удостоверяване на съответствието. И ние получихме писмо в Централната избирателна комисия отново подписано от министъра на електронното управление, че удостоверяването на съответствието не е приключило”, каза Матева в съботната сутрин.

Източници: "24 часа", NOVA

 

 

Коментари

  • Майката на костов

    28 Окт 2023 16:08ч.

    ЦИК показа среден пръст на фалшификаторите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Язък!

    28 Окт 2023 17:56ч.

    Мъртвите души останаха безгласни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    28 Окт 2023 16:09ч.

    Сорос е отпуснал грант за закупуването на бял роял за протеста, кирчо и асенча са обещали да играят на пилон под акомпанимента на белият роял и да късат бели ризи и задръжки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    28 Окт 2023 16:12ч.

    Аз тая централна комисия мога ли да я.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посолството

    28 Окт 2023 16:14ч.

    Да се разтури комисията. Аз ги назначих, аз ще ги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    28 Окт 2023 16:37ч.

    Мисля, че времето дойде! Няма по-подходящ момент за ОСТАВКА! ДАНС не му се подчинява, ЦИК ни го ебава изобщо, за.чий ни е премиер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Готвач

    28 Окт 2023 16:44ч.

    Съдите прибързано и емоционално. В момента се разиграва някакъв фарс. Три държавни органа трябва да заявят съответствие! Два го правят, но точно едно министрество, подчинено на самите тях, в рамките на последния работен ден първо официално казва "не", но после около 21.30 - далеч след края на работния ден, в ПОСЛЕДНИЯ МИГ, изведнъж казва странно "да"! Очевидно е, че дори и при малко себеуважение, ЦИК ще отхвърли мешините. ъвсем отделен е въпросът, защо самите те (ппдб-тата) си сложиха сами на себе си прът в колелета! А може би някой друг им спретна активно мероприятие и ги сготви?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Назначени от Амбасада, без полза роду, данъкопоглъщатели

    28 Окт 2023 16:45ч.

    за 30 сребреника...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с тоя вехт шаблон за 30 сребърника.

    28 Окт 2023 17:02ч.

    Така тлъста е платата, че всяка съвест би била потъпкана, стига да й се удаде възможност. Тия, дето несвястно глаголят за 30 сребарника, са извън далаверата и завист люта ги тресе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко лесно било

    28 Окт 2023 17:14ч.

    Едно щракване с пръсти и кеф ти Кирчо, кеф ти Бойко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    28 Окт 2023 17:24ч.

    ХА ХА ХА ХА ХА ХА. ПП изпраха Боко. Боко и Шише им балгодариха подобаващо. Както казва боко ДПС действат отзад. ПП тепърва ще разберат какво е да си в коалиция с ДПС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днес Пеевски липсва на екрана

    28 Окт 2023 17:27ч.

    Нещо става! Търси се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лллллллллллл

    28 Окт 2023 17:37ч.

    Скандалният кенет мертен: мразя България и ще я унищожа! Ще направя България хомосексуална страна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    28 Окт 2023 18:45ч.

    очевидно е започнал от тебе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • про100$ к!р0 хвърли бомбата

    28 Окт 2023 17:38ч.

    Американският шпионин про100$ к!р0 хвърли бомбата: Напускам политиката и заминавам за сащ за задължителна смяна на пола!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аса

    28 Окт 2023 17:38ч.

    Незабавно изгонване на сащническия посланик от България! Незабавно закриване на сащническото посолство в България! Незабавно закриване на сащническите бази в България! Незабавно обявяване на сащ за вражеска подчовешка държава и обявяване на война на агресора сащ! сащ е злото на тази планета! сащ е фабрика за пропаганда, за фалшиви новини! Сънародници, защо не искате изгонване на наглия сащнически посланик-агресор?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото сънародниците си гледат личния гечинмек.

    28 Окт 2023 17:45ч.

    Мрънкат, колкото да се намират на лаф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Сиела Норма" иска близо 7,4 милиона лева от ЦИК за машините за изборите

    28 Окт 2023 18:17ч.

    БНР и Епицентър.бг - от 11.10.2023 г. Фирмата "Сиела Норма "е подала оферта, която надхвърля с близо 3 милиона лева максимално определената от ЦИК по обществената поръчка , свързана с машинното гласуване на предстоящите местни избор. Тази фирма е единствената, подала оферта в състезателната процедура, а работна група от ЦИК води преговорите, предаде БНР. .............. Ето тук ..... https://epicenter.bg/article/-quot-Siela-Norma-quot--iska-blizo-7-4-miliona-leva-ot-TsIK-za-mashinite-za-izborite/328948/2/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    28 Окт 2023 19:01ч.

    Изобщо да отменят изборите. Нито има демокрация в България, нито ще има скоро с тези хора, които са готови на всичко, само и само да се докопат до властта. Според една статистика (в сайта на ЦРУ) за броя партиите във всички държави по света, малка България е с толкова много партии на глава на от населението, че все е дно е Бразилия, Алжир, страни от третия свят, Латинска Америка и прочее..... https://www.cia.gov/the-world-factbook/field/political-parties-and-leaders

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    28 Окт 2023 19:51ч.

    От години не помня ЦИК да е била така устойчива и принципна. Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MIG-21

    28 Окт 2023 20:02ч.

    Думите на Костадинов не са пресилени че в момента върви държавен преврат. Това е опит да се узорпира местната власт особенно в големите градове. Защото зглобката не може да върши ефективно това за което са я инсталирали. Нали разбирате че ако кметът на Бургас каже абе яси таковайте майната по някакъв местен въпрос тия от посолството не могат да упражняват пряк натиск върху кметовете. Не случайно мустафата преди да си тръгне викаше кметовете и то на големите градове. Такаче мили сънародници излезте и гласувайте и направете правилният избор поне ще им слажом прът в колелото белким се згромолясат тия копелдаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Окт 2023 23:27ч.

    това е работа на дпс и герб техният електорат е неграмотен и не може да се справи с машините сега и с хартиените бюлетини е сложно защото ще се гласува за няколко позиции аз не гласувам защото няма за кого не вярвам на никои

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи