Централният регистър на РСМ заличи сдружението "Иван Михайлов" в Битоля

Централният регистър на РСМ заличи сдружението "Иван Михайлов" в Битоля

Сдружение културен център "Иван Михайлов" е заличен от Централния регистър, показва справка на страницата на регистъра на Република Северна Македония, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

Действието е в резултат от промяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единодушно в парламента на Северна Македония, който със задна дата забрани  създаването на организации, които с името, програмата, целите и дейността си подбуждат и призовават към агресия, разпалване на национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, геноцид, изтребление, разпространяване и подпомагане, подбуждане и одобряване на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Трети райх.

Сдруженията имаха тримесечен срок, в който да променят имената си, нещо, което от Сдружение „Иван Михайлов” не направиха, а Комисията за използване на личните имена даде отрицателно становище за използване на името Иван Михайлов с аргументите, че името представлява провокация към националните чувства на хората в Северна Македония, защото става дума за човек, близък до фашистката идеология, който с действията си отрича уникалността на македонския народ, а в същото време времето предизвиква нетърпение, нетърпимост и омраза в македонския народ общество.

Председателят на сдружение „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски реагира на "Фейсбук" профила си, че представителите на македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в Страсбург, което беше споделено на страницата на сдружението, където от вчера стои снимка с емблемата на сдружението и надпис: Забранени, но непобедени!

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Така, де!

    23 Март 2023 8:54ч.

    Позор за всички тия мизерници, дето вдигнаха ветото. Само Възраждане имаше достойна позиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В случая

    23 Март 2023 9:19ч.

    можеше да променят името. Какво пречеше да го прекръстят на Н.Й.Вапцаров или Цар Самуил. Ванчето е малко спорна личност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    23 Март 2023 9:32ч.

    Не ни е необходимо да свързват българите с разни фашизоиди от нашата история като Ванче Михайлов и Борис трети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "В случая" и "Съпротивната Рене" заемат антибългарска позиция!

    23 Март 2023 10:02ч.

    Толкова ли е сложно да се разбере, че Северна Македония в случая демонстрира сила и е доволна, че е смачкала една българска проява, че се е показала по-силна от България. Освен това, за България няма никакво значение мнението на Северна Македония в случая - мнението на България е, че името на сдружението трябва да бъде такова и точка. Когато на едно куче му отстъпиш, то се настървява още повече. Но това за гладки мозъци е малко трудно да го разберат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами, не си прав!

    23 Март 2023 10:27ч.

    Тези, същите, които предадоха българския интерес на скопяните, на Макрон и на Брюксел, те дадоха провокативните имена на двата български клуба в измислената квази държавица РСМ. Целта е постигната - омраза и разделение между българите в България и българите с насадено анти-българско самосъзнание в измислената РСМ. Това определено се диктува от един анти-български център в София - този на ул. "Козяк"-16 - посолството на САЩ. Нека да отбележим, че точно когато про-американските партии в Народното събрание - ГЕРБ-СДС, ПП, ДБ и ДПС отмениха ветото за преговори на анти-българската измислена държавица РСМ за приемането й в ЕС, (п)резидентът Румен Радев беше на среща на нАТО в Мадрид, заедно с външната си министърка (от ИТН), където гордо се снима рамо до рамо с Байдън. Нареждането на Макрон към българските анти-народни представители, за пускане на анти-българската квази държавица РСМ за преговори за влизане в ЕС, беше придвижено от френския посланик и от някаква си българска заместник-министърка на външните работи (бушон на Радев).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    23 Март 2023 10:26ч.

    Да се връща ветото веднага, да се закриват и тук всякакви сдружения и организации и да се научат, че като не целуват ръка, се целува дупе! Айде холан...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой убива България

    23 Март 2023 10:27ч.

    Кога малоумници ще кръстят български културен център в Скопие или Шумадия на името на ген.Никола Михов или на името на Пета българска армия,окупирала 41-44г. Македония и стигнала чак дълбоко в Шумадия. Да кръщаваш български клубове в Македония на името на Цар Борис трети или на името на Ванче Михайлов е доста тъпо и гадно. А какво пречеше примерно думата Братство или Единство или Надежда и т.н. Интересно до каква степен може да стигне българската тъпота и простотия. За това и България се топи с ускорени темпове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Послушниците на САЩ в София

    23 Март 2023 10:43ч.

    няма нужда да са умни и култутни. Достатъчно е, да са послушни и изпълнителни. Така им е продиктувано - да дадат провокативни имена на двата български клуба в анти-българската РСМ, - така са постъпили, за да засилят анти-българските позиции на българомразците там. Империята САЩ, чиято колония сме, заедно с целия ЕС, разделя и владее държавиците в ЕС и онези заблудени като РСМ, които се натискат да влязат в съюза на колониите на САЩ. Така и извън ЕС, РСМ е яко привързана към САЩ чрез омразата си към България и стремежа си за самоубийство в ЕС. Стремеж, който се провокира и подклажда на анти-българска основа. САЩ чрез интриги, антибългарски и антируски постановки, и чрез своите подчинени - нАТО и ЕС - разделя и владее на Балканите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много сте тъпи!

    23 Март 2023 11:14ч.

    Има ли значение какво е мнението на измислената БЮРМ? Важно в случая е мнението на България! А само за анти-българи може да са "провокативни" имената на БЪЛГАРСКИЯ ЦАР И НА БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ! Защо защитавате мнението на т. нар. "македонци" бе, умници в кавички? Защо не защитавате мнението на българите бе, будали? Или вие не сте българи, което е най-вероятно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, аланкоолу,

    23 Март 2023 12:00ч.

    потурнак ли си или си само глупав (будала)? Ако не си глупав, нямаше да наричаш българите в България "анти-българи" само защото са анти-фашисти! ЗАПОМНИ, НАБИЙ СИ ГО В ТЪПАТА ФАШИСТКА ГЛАВА, ЧЕ БЪЛГАРИН НЕ ОЗНАЧАВА ФАШИСТ! Именно затова, като бяха дадени на българските клубове имената на проявени и доказани фашисти/фашистки и хитлеристки слуги, приятел на фашистите усташи и цар начело на монархо-фашисткия режим, който даваше награди за отрязани партизански глави, беше постигнат анти-български ефект в измислената РСМ! Защото в РСМ, с обозначаването на българите като фашисти, беше изпълнена анти-българската задача, наредена от твоите ментални началници от американското посолство в София. Макетата и без друго робуват на тезата, че българите са фашисти и татари, та американците и техните послушници и роби в София затвърдиха антибългарските твърдения на българите с промитите мозъци в Скопие. НО ТОВА, КОЕТО САМИ СИ НАПРАВИХМЕ, ПО НАРЕЖДАНЕ ОТ САЩ, НИКОЙ В РСМ НЕ МОЖЕШЕ ДА ГО ПОСТИГНЕ БЕЗ ТАКИВА МАЛОУМНИ НА ВЛАСТ КАТО АМЕРИКАНСКИЯ ПРОДАЖЕН СЛУГИНАЖ У НАС, В Р. БЪЛГАРИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аланкоолу, комуняга дърт!

    23 Март 2023 12:29ч.

    Цар Борис ІІІ и генерал Михов са забележителни българи, а не фашисти - набий си го в тъпата комуняшка чутура! Не стига, че дадохте Македония на Сърбия и нарекохте българите там "македонци", ами имате дебели и нагли очи да искате реваншизъм! Де гиди, червени гниди коминтерновски, само гарнизонно стрелбище за вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха!

    23 Март 2023 13:56ч.

    И твоят генерал Н. Михов и ти самият сте фашисти, а аз съм анти-фашист без дори да съм комуняга. А за цар Борис-III - държавен глава на своето монархофашистко българско правителство е трудно да кажа, че е българин, макар и да се определя за такъв (лицемерно). А ние с теб - аз ани-фашист, ти фашист - сме от разбитото от германофилите и русофобите българско общество. Не комунистите признаха измислената БЮРМ за независима държава РМ, а анти-комунистите, начело със СДС и селянинът президент Желев. Не социалисти и комунисти подписаха антибългарския договор от 01.08.2017 г. в Скопие! "Договорът е подписан на 1 август 2017 г. между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев в Скопие.[4]" Бойко Борисов = ГЕРБ=ГРОБ+СДС. С чл. 8 на позорния антибългарски договор от 01.08.2017 г. се постави на тезгяха за пазарлък пренаписването на историята на България в полза на измислената и призната от анти-комунистите квази държавица Р.Македония, а с чл. 14 на същия позорен антибългарски договор фактически се признава измисленият "македонски език" (диалект на българския език), с което на практика се постигна циментиране на разделението на българите в България и на българите с промитите анти-български мозъци в сегашната РСМ. //////"Член 14 Този Договор по никакъв начин няма да бъде тълкуван така, че да противоречи на двустранни или многостранни договори, по които двете Договарящи се страни са страни. Подписан в Скопие на 1 август 2017 г. в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на Договарящите се страни – български език съгласно Конституцията на Република България и македонски език съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила." https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=123506

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пета българска армия окупирала Македония?

    23 Март 2023 11:16ч.

    Пета българска армия е ОСВОБОДИЛА Македония, свиньо анти-българска!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи