Цените на храните с исторически максимум през 2022 г.

Цените на храните с исторически максимум през 2022 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Световните цени на хранителните продукти отчитат спад за девети пореден месец през декември, но през 2022 г. достигат най-високото си равнище в историята, сочат данни на ООН от днес.

Цените на храните се покачиха до рекордно високи месечни стойности през март, след като Русия нахлу в селскостопанската сила Украйна, основен доставчик на пшеница и олио за готвене в света. Оттогава обаче цените се понижиха, като по-голямо облекчение донесе сделката, сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли, която отмени руската военноморска блокада върху украинския износ на зърно.

Организацията по прехрана и земеделие съобщи днес, че нейният ценови индекс, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от хранителни стоки, е спаднал до 132,4 пункта през декември, което е 1,9% спад спрямо ноември. Той е бил и с един процент по-нисък от този през декември 2021 г. Но като цяло през 2022 г. индексът е бил с 14,3% по-висок в сравнение с предходната година, като е достигнал исторически максимум от 143,7 пункта.

"По-спокойните цени на хранителните стоки са добре дошли след две много волатилни години", заяви главният икономист на ФАО Максимо Тореро в изявление. "Важно е да останем бдителни и да се съсредоточим върху смекчаването на глобалната продоволствена несигурност, като се има предвид, че световните цени на хранителните продукти остават на високи нива", каза той.

Тореро заяви, че много от основните хранителни продукти са близо до рекордно високи стойности, като цените на ориза се повишават и "все още има много рискове, свързани с бъдещите доставки".

По данни на ФАО през 2022 г. световните цени на царевицата са били средно с 24,8% по-високи, отколкото през 2021 г. Пшеницата е била с 15,6 процента по-скъпа. Но цените на царевицата са спаднали през декември, най-вече поради "силната конкуренция" от страна на Бразилия, заяви ФАО. Пшеницата също е поевтиняла през месеца, "тъй като продължаващите реколти в южното полукълбо са увеличили доставките, а конкуренцията между износителите е останала силна".

Индексът на цените на растителните масла е достигнал нов рекорден връх през 2022 г., но през декември е спаднал с 6,7% на месечна база до най-ниското си ниво от февруари 2021 г. насам.

Цените на млечните продукти и месото са достигнали най-високите си нива от 1990 г. насам, съобщи агенцията. Докато цените на месото са спаднали с 1,2% през декември, тези на млечните продукти са се повишили с 1,1% за месеца.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

  • mathur

    06 Яну 2023 19:13ч.

    Европа може да "благодари" за това на орсула лайнянен...коато наложи санкции на Русия.....Русия цъфти европа мизерства....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Robertabr

    18 Авг 2023 15:04ч.

    Здравствуйте, просто стал уведомил о вашем веб-блоге через Google, и нашел , что это действительно информативно. я собираюсь осторожнее в Брюсселе. Я буду благодарю должны ли вы продолжить это в будущее. многочисленные другие люди вероятно будут извлекли выгоду от вашего письма. Ваше здоровье! Предлагаю также ознакомиться с моей страничкой о продвижении сайтов в интернете и привлечению посетителей https://t.me/Interpult https://baoly.ru/dfdsf3 https://baoly.ru/bbmk @ddf

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Robertkgt

    19 Авг 2023 4:14ч.

    Эй, я знаю, что это не по теме, но мне интересно, знаете ли вы о каких-либо виджетах, которые я мог бы добавить в свой блог, которые автоматически твитят мои последние обновления в твиттере. Я долго искал подобный плагин и надеялся, что у вас есть опыт работы с чем-то подобным. Пожалуйста, дайте мне знать, если вы столкнетесь с чем-нибудь. Мне очень нравится читать ваш блог, и я с нетерпением жду ваших новых обновлений. Предлагаю также ознакомиться с моей страничкой о продвижении сайтов в интернете и привлечению посетителей https://baoly.ru/19 https://baoly.ru/bbmk https://baoly.ru/463676478 @ddf

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Roberthcx

    20 Авг 2023 3:59ч.

    я должен поблагодарить вас за усилия, которые вы приложили приложили к написанию этого блогу. я очень надеюсь просмотреть такие же высококачественные сообщения в блоге от вас в будущем также. На самом деле, ваши творческие писательские способности побудили меня создать мой собственный, личный блог прямо сейчас ;) Предлагаю также ознакомиться с моей страничкой о продвижении сайтов в интернете и привлечению посетителей https://baoly.ru/38 https://t.me/Interpult https://baoly.ru/463676478 @ddf

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дрън-дрън

    06 Яну 2023 20:10ч.

    Украйна била " основен доставчик на пшеница и олио за готвене в света". Вярно само за олиото и то само за слънчогледовото, което е само 9% в общото производство на растителни масла. "Общо 217 млн. тона масла, от които слънчогледовото масло участва с около 19 млн. тона. Основните масла са палмовото (с около 75 млн. тона) и соевото (около 65 млн. тона."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А само 2% от световния износ на зърно

    06 Яну 2023 20:22ч.

    се пада на Украйна! /и то, в най-добрите мирни години!/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    06 Яну 2023 20:27ч.

    Украинско олио аз в френско хипермарше не съм видял.Има френско,и имаше испанско и българско от 2 (две) фирми.Аз купих доста от испанското и българското. Като цените бяха почти колкото на френското.Та ? е украинското олио?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хехе, не видял.

    06 Яну 2023 22:24ч.

    А имаш ли представа колко от френското олио е произведено от украински слънчоглед? Щото от Укрия се изнася слънчовка, не олио. Колониална практика. Изнасят суровина. Преработката е скъпа и печалбата остава в метрополията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи