Цената на водата поскъпва в цялата страна без София

Цената на водата поскъпва в цялата страна без София

Следвайте "Гласове" в Телеграм  

Цената на водата поскъпва в цялата страна с изключение на София, където все още няма утвърден бизнес план. Новите цени влизат в сила от 1 януари 2024 г.

Увеличението в различните области е от 1.4% в Кюстендил (3.71 лв./кубик) до близо 41% (3.90 лв./кубик) в Сливен, показва публикуваното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Най-скъпата вода ще плащат жителите на област Разград - 6.10 лв./кубик с ДДС (12.9%), а най-евтина е цената на водата за жителите на Пазарджик - 3 лв./кубик с ДДС (11.7%).

Общо с решението на регулатора са променени в посока нагоре цените на ВиК услугите на 38 ВиК оператора - 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора.

На повечето места цените за кубик вода се движат между 3 и 6 лева.

Причините за поскъпването

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс, за периода от одобряването на бизнес плановете до приемането на сегашното решение, посочват от КЕВР.

Друга причина е, че КЕВР намали утвърдените по бизнес плановете за 2023 г. цени на редица ВиК дружества, поради неизпълнението на инвестициите им и на нивата на единните показатели за ефективност за периода 2020 - 2021 г.

Ежегодното увеличение с 15% на заплатите във ВиК сектора е друг фактор за вдигането на цените. Работещите получвата едно от най-ниските възнаграждения - около 1000 лв. месечно, поради което има недостиг на кадри. Поради тази причина миналата година бе подписано национално споразумение между Министерство на регионалното развитие и благоустройството, "Български ВиК Холдинг" и браншовия синдикат "Водоснабдител" - КНСБ за ежегодно увеличение на заплатите.

Новите цени на ВиК услугите

Според изчисленията на регулатора през 2024 г. за 8 регионални ВиК оператора се предвижда увеличение под 10% на цените на услугите спрямо действащите за 2023 г. Това са областите Кюстендил, Шумен, Перник, Софийска област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.

За Кюстендил увеличението на цената на водата процентно е най-малко - 1.4 на сто, като кубик ще струва 3.71 лв. от следващата година.

Жителите на Силистра пък ще плащат една от най-високите цени на водата - 5.80 лв. за кубик, а в Шумен - 5.48 лв. за кубик.

За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени - в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.

В Сливен цената на водата поскъпва най-драстично - с 40.7% и ще струва 3.90 лв. за кубик от Нова година.

В останалите области увеличението на цената на водата е между 10% и 20%. Жителите на Смолян ще плащат по 5.37 лв./куб. м, в Пловдив - 3.43 лв./куб.м, а в Пазарджик - 3 лв./куб.м - най-ниската цена във всички областни центрове.

Цената на водата за столичани остава без промяна

Цената на водата на столичани засега остава без промяна. Причината е, че "Софийска вода" все още не е внесла в КЕВР за одобрение бизнес плана на дружеството за регулаторния период 2022 - 2026 г.

Концесионерът не е информирал официално кога смята да внесе бизнес плана си за одобрение в КЕВР. Той беше гласуван от стария Столичен общински съвет на последното му заседание преди местните избори.

Според разчетите на дружеството от 2024 г. столичани би трябвало да плащат близо 3.60 лева за кубик вода.

В момента цената е 2.94 лева за куб. м и на практика столичани плащат най-ниската цена на водата в сравнение с всички останали в България, въпреки че получават едни от най-високите доходи.

По време на предизборната кампания коалицията ПП-ДБ-Спаси София обявиха, че ще се опитат да спрат планираното поскъпване.

Ако все пак КЕВР, която има крайната дума, удовлетвори искането на "Софийска вода", водата в столицата ще поскъпне с 22.5% през следващата година.

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

  • aha

    23 Дек 2023 8:52ч.

    Водата е природен продукт, например в Автрия нокой не плаща вода. Освен водата плащаме и данък 20%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой трябва да поддържа тръбите и инсталациите и да поправя

    23 Дек 2023 14:02ч.

    авариите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    23 Дек 2023 8:56ч.

    Това вече е безобразие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    23 Дек 2023 8:57ч.

    Сега ще ни омайват, че на концесия водата е по-евтина, а понеже "държавата е лош стопанин", за това в провинцията е скъпа. После ще дадат водата в цялата страна ще я дадат на концесия, на едни "инвеститори" от запад, които ще вдигнат цените до небето, и българите ще им плащаме и воден данък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българин

    23 Дек 2023 8:58ч.

    Да пожелаем на всички в КЕВР през новата година проблемите им да се увеличат със 100%. Айдуци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Товарищ Артём

    23 Дек 2023 14:34ч.

    българино, не са виновни марионетките от КЕВР, при този обществено-икономически строй и това ни е малко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    23 Дек 2023 9:03ч.

    Така е. В София са "най-богати", ама водата за тях не се помпа изпод земята, а се ползва ...... земната гравитация за да достигне до чешмата. И, аре стига с тез пинизи, че цената трябва да се увеличи, щото трЕбало да се правят инвестиции по мрежата. Ми, ВиК дружеството/а да си тегли заем, който да изплаща с по-малък марж на печалбата - демек да дере по-малко клиентите си. До скоро кубик вада в София преди пречистването и даставката бе с цена 2 стотинки ( да, да, ДВЕ СТОТИНКИ ). А, до 2,94 лв к'во плащаме ? А ? М ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, до 2,94 лв к'во плащаме ? А ? М ?

    23 Дек 2023 12:17ч.

    Данък "демокрация" плащаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    23 Дек 2023 9:06ч.

    Още не сме стигнали латвийците на които им сложиха данък и на дъждовната вода, така че дерзайте. Териториалните наместници ударно приключват с местното население, а то гледа тъпо и мрънка нещо под нос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    23 Дек 2023 9:20ч.

    Ще ви вдигнат водата с цената на една кутия цигари, голяма работа. Радвайте се, че имате вода щото много хора по света нямат, а са по-свестни и по-работливи от вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @д-р Косев 23 Дек 2023 9:20ч.

    23 Дек 2023 9:23ч.

    ей, цървул мизерен, проблемът не е в цената на водата, а че срещу тази цена не се прави нищо за подобряване и развитие на инфраструктурата - всичко се краде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕРШ

    23 Дек 2023 9:32ч.

    Докторе, ти май работиш в някое ВиК . Или не си българин. Но е сигурно че не си доктор. Такава тъпня си написал, дето само "доктор" на науките по пожарникарски шлангове може да измъдри. Потрес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    23 Дек 2023 10:03ч.

    Заради това,че натресоха тези гробари на държавата софетата заслужават всякакви привилегии.Каквито,впрочем,и Тато щедро им раздаваше,а те щедро го аплодираха.Докато разбраха,че иде нов повей и се събудиха на другия ден демократи и антикомунисти,а любимият Тато изведнъж беше провъзгласен за кървав диктатор,от когото най-много са страдали столичани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    23 Дек 2023 10:19ч.

    Геноцид на българския народ! Геноцид!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    23 Дек 2023 10:42ч.

    Сакън! На френските пенсионери да не намалеят пенсиите! https://www.youtube.com/watch?v=LWEO4MpM1Oc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    23 Дек 2023 11:05ч.

    А тези хитреци от КЕВР успяха ли да изяснят след многомилиардните инвестиции с колко са намалели "загубите" на вода по уж "рехабилитираните и новоизградени" мрежи? Доскоро бяха 80-90 0/0. Реален показател за нищоправенето на ВиК операторите и съответно кражбите. Или щото не е написано в някоя Наредба си взимат големите заплати и си правят пас. За безобразията с Т Е Ц-овете се обадиха чак когато стана ясно, че ще са вън от хранилката. Ползването на вода за питейни нужди за производство им боде очите сума ти години и обърнаха внимание чак, когато Перник беше на път да остане без вода. Дума не обелиха т. нар инвеститор да плати откраднатото. Взеха да проверяват чак, когато покриха следите от грабежа в предприятието. Некадърни и безотговорни отпадъци! И да не забравяме, че този с русиенският акцент не само не е закачил нищо от Прекрасните хора, живеещи там, но е и едно от сините лица на прехода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    23 Дек 2023 11:43ч.

    Колко да се вдига цената в София, когато водата се купува почти без пари от язовира и се доставя по тръби благодарение на гравитацията до блоковете с десетки домакинства. Колко са разходите за пренос на кубик вода през дебела тръба, без необходимост от помпи и съответно, колко е надценката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс

    23 Дек 2023 12:19ч.

    Честито! Някой да е чувал за "инфлационна спирала"? A според другата причина се оказва, че цената трябва да се намали. Има ли някъде намалена цена на водата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди малко се зарових

    23 Дек 2023 12:59ч.

    в търговския регистър за "Софийска вода". Последният им отчет е от 2021г, за 2020. Интересно четиво. Приходи от доставяне и отвеждане на вода - към 177 милиона лева, за тогавашната цена на водата. Печалба към 38-39 милиона преди данъци. "Ремонти и поддръжка на концесионната инфраструктура" е ВЪНШНА услуга. "Отчитане на водомери" също е ВЪНШНА услуга. След като от новото пластмасово кметче се разбра, че можело някакви пари за инвестиции във ВиК мрежата да се "изгубят", т.е. общината инвестира във ВиК мрежата, все по-силно се налага въпроса - КАКВО ТОЧНО Е ДЕЙНОСТТА НА КОНЦЕСИОНЕРА?!?!? Да пише фактури?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравих да спомена

    23 Дек 2023 13:05ч.

    Цялото перо "Ремонти и поддържа на концесионната инфраструктура" за 2020г. е 5.1 милиона лева. Строителството (предполагаемо на ВиК) също е ВЪНШНА услуга и за 2020г. възлиза на 11.7 милиона. Може да сравните с приходите от доствяне и отвеждане на вода. И тези също имат наглостта да искат увеличение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doom and gloom

    23 Дек 2023 14:56ч.

    Крайцерът-разрушител Иван Йорданов Костов от Драгалевци и крадливия хайдук Софиянски се обогатиха от концесията - Демоните на Съсипията. http://www.optimiced.com/wp-uploads/2011/08/img_2391_pre_1989_public_transport_ticket_sofia.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    23 Дек 2023 13:46ч.

    Управляват ни престъпници - нагли, безхаберни, крадливи, сервилни!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    23 Дек 2023 14:00ч.

    Точно, Забравих да спомена. Концесионният договор на ВиК София е свръх секретно четиво. Защото преклузивните срокове не са изтекли и съответно всички управляващи София след сключването му следва да понесат отговорност. Но Лаура Кьовеши си мълчи, въпреки, че е получила сигнали по надлежния ред. Смятайте за какви двойни стандарти става въпрос. Но нищо след като Румънските данъкоплатци усетят как са прецакани в лично качество след Нова година, ще направят необходимото повече да не помирише магистратски пост. И никакво изтичане на срокове няма да помогне за оправдание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обикновен капитализъм, сър!

    23 Дек 2023 14:31ч.

    През 1989 г. един кубичен метър сладка софийска вода (1000 литра) струваше 4 стотинки = 0,04 лева!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи