Цената на газа в Европа достигна 2 900 долара за 1 000 куб. м

Цената на газа в Европа достигна 2 900 долара за 1 000 куб. м

Спот цената на газа в Европа се покачва с 30% до почти 2 900 долара за 1 000 куб. м заради продължаващото спиране на "Северен поток". Най-близкият фючърс за TTF (октомври) на ICE Futures поскъпна до 2855 долара за 1 000 куб. м в началото на търговията в понеделник, в сравнение с 2213 долара в края на търговията в петък.

Данните от лондонската борса ICE, цитирани от ТАСС, сочат, че цената на газа се повишила с 32,5 на сто и вече превишава 2900 долара за 1000 кубични метра в днешната търговия за първи път от края на август.

Доставките по газопровода "Ямал" от Германия към Полша отново са възстановени, сочат данните на мрежовия оператор, цитирани от Ройтерс. Притокът беше спрян за кратко като част от подготовката за подновяване на работата на "Северен поток". В петък (2 септември) обаче "Газпром" обави, че доставките по газопровода изцяло ще бъдат спрени за неопределено време, поради сериозни увреди, които трябва да бъдат отстранени.

Полша не получава природен газ директно от Русия от април насам. От декември 2021 година потокът по газопровода "Ямал", по който по традиция влиза около 1/6 от руския газ в Европа, е обърнат и газът тече на изток.

Заради войната в Украйна и непредсказуемото поведение на "Газпром" цената на газа се повиши с 400% за последните 12 месеца, изчислява още Ройтерс. Москва намали доставките по тръбопровода "Северен поток" до 40% от капацитета през юни и до 20% през юли.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че, ако санкциите бъдат вдигнати, ремонтните работи ще бъдат приключени лесно и газовите потоци ще бъдат възобновени

Кремъл обяви днес, че прекратяването на газовите доставки за Германия през тръбопровода "Северен поток" е причинено от западните санкции, които пречат на поддръжката на инфраструктурата, предаде АФП.

"Проблемите възникнаха заради санкциите, които бяха наложени над нашата страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, няколко дни след като ключовият газопровод без спрян за неопределен срок от време.

Той допълни, че, ако санкциите бъдат вдигнати, ремонтните работи ще бъдат приключени лесно и газовите потоци ще бъдат възобновени.

 

Източници: news.bg, БНР, dariknews.bg

 

 

 

Коментари

  • Малко е. Но има време.

    05 Sep 2022 15:49ч.

    Ще стане и пет-цифрена към Коледа ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естет

    05 Sep 2022 15:57ч.

    6660 долара ще звучи по-символично! Само требе да се развали компресорна станция Суджа на руско-украинската граница.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от криводол

    05 Sep 2022 16:18ч.

    както жабата умира като я затоплят по малко докато заври ,така и тъпанарите от европа по малко ще замръзват и накрая ще станат на буци лед с американското знаме в задник......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    05 Sep 2022 16:51ч.

    Хората много са се затъжили за високи цени на газа :)))). Сякаш намират някаква особена романтика в това :(((. Някога помня нещо подобно при курса Долар/Лев. Заради истината, трябва да се каже, че до 26.08 цените на газа растяха. След това до 02.09 имаше сериозен спад, сега пак растат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такъв рубладжийски

    05 Sep 2022 19:24ч.

    Плач беше има рубли - има газ, а сега като се оказа, че кагебистите спират газта заради санкциите мученето е, че цената ще удари тавана. Долна русофилска измет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи