Цацаров: Комисията проверява Рашков заради недекларирани влогове и имоти

Цацаров: Комисията проверява Рашков заради недекларирани влогове и имоти
Антикорупционната комисия проверява Бойко Рашков. Това каза Сотир Цацаров на въпрос на Ана Александрова от ГЕРБ, която го попита дали има такава проверка във връзка с публикации в медиите и дали той е оказвал натиск във връзка с такава. "Има непосочване на всички влогове, които той и съпругата му притежават. След това е имало подаване на следваща декларация, финална, при която не са отразени недвижими имоти. Има и декларация, която е подадена със закъснение и затова има проверка", каза Сотир Цацаров. Той каза, че Рашков не е оказвал натиск във връзка с тази проверка.

 

"Причината за отнемането на допуска е "ЦУМгейт". Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС. Ако съм сгрешил, ще се ивиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си". Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия.

 

Той отхвърли "спекулата", че оставката му е вследствие от отнетия допуск от ДАНС. Цацаров нарече това евтин политически пиар и разкри, че е станало точно обратното - след обявяването на оставката е било взето решението за отнемането на допуска.

 

Цацаров разкри, че 10 дни преди да обяви публично, че подава оставка, за това вече е знаел президентът Румен Радев, лично уведомен от шефа на КПКОНПИ за решението. Още по-рано - 15 дни преди да я оповести публично, Цацаров е информирал за личното си решение и лидери на парламентарни групи, в това число от управляващото мнозинство.

 

"Уведомих за намерението си лидерите на основни парламентарни сили. Считам, че след като съм избран от НС, нормално е да направя това. Уведомих президента, защото считам, че институционалното уважение го изисква и считам, че така е редно да се прави. Последва беседа с агенти на ДАНС", разкри хронологията на събитията той.

 

Цацаров обяви, че по негова информация допускът му до държавни тайни е отнет по нареждане на премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

 

„Според данните, с които разполагам, допускът ми до класифицирана информация е отнет по пряко настояване на министър-председателя”, каза той. И отново заяви, че ще обжалва отнетия си допуск. 

 

След беседата с двама агенти на ДАНС шефът на КПКОНПИ разбрал, че допускът до класифицирана информация му се отнема зарпади Цумгейт. По думите му, човекът подал сигнала, е вътрешният министър Бойко Рашков.

 

"Имам основателно предположение да считам, че е Бойко Рашков", каза Цацаров за човека, който е подал сигнала срещу него за отнемането на допуска. "Ако се окаже грешно, аз ще се извиня публично на г-н Бойко Рашков. Ако се потвърди, с него ще се срещнем на друго място, където аз ще защитя името си", намекна за завеждане на съдебно дело бившият главен прокурор.

 

Той коментира мотивите за оставката си.  "В един момент реших, че безкрайните упражнения за моето име и това кой е виновен за всички неуспехи и всички неудачи и неуспехи в тази държава ми дойдоха в повече. Всеки има достойнство, степента на моето е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван, че някой не е направил. Не съм със самосазнанието, че съм безгрешен и че съм направил всичко, което е било в рамките на моите служебни задължения", заяви Цацаров.

 

"В продължения на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, които бяха свързани с отговорността на две-три-четири имена в тази държава, коментирам само моето име, за всички неудачи, които са се случили. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и мой колега сме виновни за какво ли не", каза още той.

 

Припомняме, че на 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия. Ден по-късно остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС.

 

„Готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми бъдат поставени. С ваши две писма са изискани данни и иформация за работата на комисията. Първото касае данни относно производствата, свързани с конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. А второто – пак данни за отнемане на незаконно придобито имущество за период от 2013 г. досега”, заяви Цацаров в началото на изслушването.

 

„На първото е отговорено с известно закъснение поради изключителния обем информация, които се изисква. Отговорът е пред вас. Във второто – бяхте поставили 3-дневен срок, но отговорихме, че той няма как да бъде спазен, защото е невъзможно този обем да бъде събран, при положение че беше изпратено в петък", посоци Цацаров.

 

Той подчерта, че закъснението не се дължи на проява на неуважение, а на невъзможност да се предостави този обем в очаквания срок.

 

„Постарали сме се да предоставим цялата налична информация, която имаме. Пълният обем ще бъде представен в отчетния доклад, ако НС ми даде възможност да го предоставя", добави Сотир Цацаров.

 

„80% от сигналите касаят ситуации в общински съвети. Т.е. те се подават в много случаи по отношение на конфликт на интереси на общински съветници. В много случаи авторите са именно общински съветници”, отбеляза той.

 

Източник: NOVA TV, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • софиянец

    27 Яну 2022 16:09ч.

    абе некой да ме осветли във вътрешно-масонските войни на територията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Яну 2022 17:06ч.

    Неговата 1/3 от обира на века, дали я е декларирал? Или пак след него" омерта" и за него, като върховен прокурор ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господи при бери си версиите

    27 Яну 2022 18:12ч.

    Цацаров ги разби всички невнятници в комисията, върха беше депутат от ИТН Георги, който обвини Цацаров, че бил виновен за демографския прираст в България, то бива некомпетентно, но това вече дори не е смешно, а жалко. Цацаров часове им даваше юридически съвети и то безплатно. Браво господин Цацаров издигнахте ми се в очите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • айде и Цацаров

    27 Яну 2022 18:18ч.

    Първо Гешев, сега и Цацаров ги разби! Джавкат като паленца отстрани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не че ги харесвам

    27 Яну 2022 18:35ч.

    ама и Цацаров и Гешев са класи над "промяната" и "жълтите павета". Във всяко едно отношение. Лошото е от днес се замислих дали пък... ама по-добре да си мълча, че... Абе, сещате се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглите

    27 Яну 2022 19:03ч.

    Ти си го избра! Оттам нататък господинът е корумпиран и това не може да се оспорва. Някой разследва ли съдържанието на този запис? Не. Няма нужда. А вътрешно-масонските борби са ясни - едните са хора на ДС и БКП, стари слуги на САЩ, с необявени връзки с Русия и Турция - поради което са компрометирани пред господарите, а другите са "нови хора", без зависимости с Турция и Русия, но със зависимости от Израел, Гърция и Франция. И разбира се, декларирали вярност на САЩ. Първите държат милиардите и икономиката, вторите са "борци с корупцията", които гледат да прилапат колкото може повече средства сега и веднага, че не се знае докога ще са на върха. Но главното разделение между едните и другите е троянския кон, т.е. международното положение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ехе

    27 Яну 2022 19:18ч.

    И каква стана тя отново? Разбрахме, че Цацарон бил много умен и нацупен. И толкоз ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно беше какво Цацаров каза за Христо Иванов:

    27 Яну 2022 20:44ч.

    „Единствените думи, които съм чувал от него към Бойко Борисов, бяха: „Да, господин премиер. Разбира се, господин премиер!“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ролята на булката

    27 Яну 2022 22:36ч.

    Интересно беше - тия неща не са толкова прости, нито толкова черно-бели. Нали бяха съюзници и ДБ беше в управлението. Какво да каже? При положение, че е един нереализиран адвокат без права, пък станал министър на правосъдието. Задавали ли сте си въпроса защо точно бившия шеф на контра-разузнаването е водач на най-правилната и проамериканска дясна партия? Може да играе роля. За Лех Валенса някои твърдят, че бил човек на КГБ. Такива работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Иванов

    27 Яну 2022 22:47ч.

    Интелигентните хора като Цацаров ще бъдат изчагъртани, защото простият народ избра мошеници като Рашков и Петков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чугун

    27 Яну 2022 23:45ч.

    Единственото, което става кристално ясно е, че КПКОНПИ, МВР, СЪД И ПРОКУРАТУРА, ДАНС ,както и всички останали лостове на властта-функционират само като инструменти и козове в цакането и надцакването на тези, прости Господи, елити. Други функции нямат и не се предвиждат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи