Църквата почита паметта на 14 хил. невинни деца, избити от цар Ирод във Витлеем

Църквата почита паметта на 14 хил. невинни деца, избити от цар Ирод във Витлеем

Автор: проф. Иван Желев за БТА

Тези 14 хиляди младенци почитаме като първите мъченици заради Христос. За тези невинни дечица, загубили живота си заради манията на цар Ирод, ни разказва евангелист Матей. 

Когато във витлеемската пещера скромно и безшумно се родил Иисус Христос, духовният "цар юдейски", мъдреци от изток отишли в Йерусалим и разпитвали къде е този новороден юдейски цар. 

Според преданието мъдреците познавали еврейските свещени книги и знаели за очаквания Спасител. Затова, щом видели "звездата Му на изток", т.е. едно ново, непознато небесно тяло, те разбрали, че това е знак за раждането Му и тръгнали да Му се поклонят. Звездата ги водела и така стигнали до Йерусалим. Разпитвали за него, докато вестта стигнала до цар Ирод. 

Царят сериозно се притеснил, защото сметнал, че това ще е някой самозван претендент за престола му. Допитал се до учени евреи и те му казали, че според Писанията Христос трябва да се роди "във Витлеем юдейски", т.е. в земите на племето на Юда. Тогава Ирод поискал от мъдреците, щом намерят Младенеца, да му съобщят, за да отидел и той да Му се поклони. А когато те отишли във Витлеем и с любов, и с почит се поклонили на малкия Иисус, през нощта били предупредени от ангел да не се връщат при Ирод, а да си отидат по друг път. Те така и сторили. 

Но щом Ирод разбрал, че е излъган, много се разгневил и по обичая си решил да си отмъсти. Той неведнъж бил отнемал човешки животи, дори на свои синове. Затова не се поколебал да заповяда войниците му да избият всички момченца до 2-годишна възраст, за да е сигурен, че е убил и въображаемия претендент за неговия кървав престол. 

Така жестокият Ирод принесъл в жертва на своето необуздано властолюбие хиляди младенци, като не знаел, че Иисус Христос се родил да устрои царство не на земно господство, а на вечното спасение. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • smb

    29 Дек 2023 8:32ч.

    Ако питате Делян Пеевски и академик Сапун най-вероятно това я спорна дата и по-добре да бъде забранено каквито и да са почитания, за да не разделят хората, а най-добре е Витлеем да бъде разрушен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    29 Дек 2023 13:58ч.

    същото е и сега, 20 хиляди убити в Газа, това изглежда е национален манталитет, Витлеем е палестински

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По същия начин Нетаняху избива палестинските младенци

    29 Дек 2023 14:25ч.

    и техните родители и прави Газа необитаема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи