Църквата чества Възнесение Господне

Църквата чества Възнесение Господне

Православната църква чества големия християнски празник Възнесение Господне. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, 40 дни след Великден. 

Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал многократно на учениците Си. Разяснявал им царството Божие, отварял ума им за да разбират Светото писание (Лук. 24:45, 49). Потвърждавал обещанието Си за идването на Утешителя Дух Свети - третото Лице на единия Бог (Иоан 14, 16, 17). Всички се убедили, че Той е възкръснал наистина.

На четиридесетия ден от Възкресението им се явил за последен път. Апостолите били на молитва, в очакване Божието обещание да се изпълни. Както били събрани, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от града на Елеонската планина (на около два километра от Иерусалим, до Витания, където бе възкресил Лазар).

Поразени и разтърсени издъно от Христовото възкресение, някои ученици, които още не разбирали, че царството Божие не е от този земен свят, си помислили, че Христос ги е извел, за да им обяви едно свое земно, израилско царство (Деян. 1:6). Господ назидателно им обяснил, че хората не бива да се ръководят от своите лични, користни сметки и очаквания, а да следват Божия промисъл: "... не се пада вам да знаете времената или годините, които Отец Е положил в Своя власт" (Деян. 1:7). Господ отново им изяснил слизането на Светия Дух, което се извършва на Петдесетница и Неговото абсолютно значение като сила, която оживотворява Църквата Христова (Деян. 1:4,5,8).

Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял Се отделил от земята и, подет от облак, Се издигнал към небето при Своя небесен Отец (Лук. 24:50). Не изчезнал веднага от погледа им, а се издигал постепенно, докато станал невидим за погледа им в пространствената отдалеченост нагоре във висините. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат поглед от чудната гледка.

В този момент пред тях застанали двама ангели в бяло облекло, които им казали "мъже галилейци, какво стоите и гледата към небето? Този Иисус, Който се възнесе от вас на небето, ще дойде по същия начин, както Го видяхте да отива на небето" (Деян.1:11). Така небесните вестители потвърдили думите на Христа (Мат. 26:64) за Второто велико Негово пришествие и следващия от това Всеобщ съд.

По думите на св. евангелист Марко, Христос, като се възнесъл на небето, седнал отдясно на Бога (Марк 16:19). Това нагледно изражение означава равночестност с Бог Отец.

Всред апостолите била и св. Дева Мария, която, колкото болезнено понесла страданията на Господа на Голгота, толкова сега се възрадвала при съзерцание на Неговата слава.

Утешени от ангелите за раздялата, апостолите се върнали в Иерусалим, зарадвани, с готовност да вестят Евангелското слово. Нашият Господ пострада от човеците, биде разпнат, умря и възкръсна на третия ден, възлезе при небесния Си Отец; отиде отново там, дето е бил по-преди и седне отдясно на Божията сила. Заради нас прие на Себе Си в единството на Своето лице цялата човешка природа без нейния грях; Господ я възкреси от смъртта и, дарявайки й за втори път вечен живот, чрез възнесението Си я издигна на небето.

Празникът на славното Възнесение Господне се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници. С възнесението Си Иисус завърши делото на спасението. За всички повярвали в Него Спасителят откри небето, за да могат всички да станат съобщници на Неговия живот, да бъдат изкупени и спасени. Затова българският народ му е дал название с дълбок религиозен и богословски смисъл - Спасовден, Денят на Спасителя.

 

от Pravoslavieto.com

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • да да да

    28 Май 2020 8:46ч.

    Колкото възнесения има, толкова втори пришествия ще има. А възнесенията са две - едно по католическия, а другото по православния календар. Във високосие пък възнесението е отместено с един ден, така че вече се е случило - вчера. И когато две призрачни земетресения-близнаци се явяват на екватора в Габон точно на истинската дата на възнесение, на 0.00 северна ширина и 10.00 източна дължина, и тези трусове сеизмолозите твърдят , че не са се случили и упорито ги изтриват ръчно от сайта, а те упорито се възпроизвеждат точно там, то за какви призраци говорим? Кой е пътникът от екватора, който се завръща, и който е обявен за призрак и резултат от афтършоковете от земетресенията в Крит. Де е Крит, де е Габон? Но понеже езикът ни е от Господ даден, а "Крит" е поизводно от "скрит", на който му е скрита 18-тата буква от българската кирилица, или 19-тата буква от руската кирилица, то какво се скрива от целокупното население? Само една буквичка съизмерима с 19-тата в гръцката азбука "Тау", равна на 300!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Габонски

    10 Юни 2021 8:36ч.

    Повторението е майка на знанието. Преди два дена в Хераклия Синтика откриха ликът на Ал. Македонски. починал на 10юни, на същата дата като й Пенчо Славейков - синът на нулевия пациент от 17ноември.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в контекста

    10 Юни 2021 9:49ч.

    А вчерашният инцидент на Черно море, потвърждава напълно максимата : "Те ти булка Спасовден!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванка

    10 Юни 2021 10:49ч.

    Моля за малко повече уважение към Празника , "Христос Вознесе"!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бек вокал на Ивана

    10 Юни 2021 12:02ч.

    Уважението изисква да отбележим факта, че на днешна дата ще се състои и слънчево затъмнение от типа -пръстеновидно, което няма да може да се наблюдава от България. Това във връзка с факта, че църквата и науката, често са скарани по-между си и често взаимно се отричат, отричайки всичко което не могат да обяснят или което застрашава господството им. Ето например днешното затъмнение на Спас овден се пада 23-то събитие от 147-я Сарос на Слънцето. Но това което не искат да знаете, е че номерът на събитието има циклична корелативна връзка с конкретен ден в слънчевата година. Т.е 147-я отговаря на 147-я ден, а той е 27май, който във високосие се равнява на 28 май. А именно 28 май е бил денят на Възнесение в 2020г, от когато е първия коментар, пропуснат от Гласове, които репоствайки статията си от миналата година, са репостнали и коментара, в потвърждение на казаното. от 28 май до 10 юни са 13 дни. Точно толкова, колкото са изтрити от слънчевия календар за период от близо 440 години. Т.е дни откраднати от Слънцето и от Земята! Защото винаги има някой, който затъмнява Слънцето и чието място на 41-я се опитва да заемат, я религията, я науката вместо да вървят заедно по пътя на истината. Това е смисълът на 40-я ден и вечния невървеж на 41-я. А иначе празникът си е празник и никой не може да го отмени. Не случайно народното поверие го свързва с булката и със зачеването! За съжалиние, както вече отбелязах, пръстенът днес няма да бъде видян от България. Поради разни причини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи