Трудоустроиха бившия министър на икономиката Даниела Везиева за шеф на борда на БДЖ

Трудоустроиха бившия министър на икономиката Даниела Везиева за шеф на борда на БДЖ

Поредна рокада в БДЖ. За два месеца закъсалият държавен жп превозвач се сдобива с четвърти поред председател на Съвета на директорите. Новият титуляр на поста е Даниела Везиева, която бе служебен министър на икономиката във второто правителство на Стефан Янев, пише OFFNews. Назначението е било  разписано от Събев на 15 март. 

На поста тя замени настоящия премиер Кирил Петков през септември, когато той заедно с Асен Василев реши да се явява на изборите на 14 ноември 2021 г., които впоследствие спечели с „Продължаваме промяната”.

Трудоустрояването на Везиева изглежда доста странно. От биографията на някогашната активистка на партията на Меглена Кунева ДБГ става ясно, че тя няма какъвто и да е опит в транспортния сектор, а още по-малко в железниците.

По време на мандата си в Министерство на икономиката Везиева ще се запомни основно с два скандала - случаят със странните назначения в ДКК и с подозренията, че е преписала наготово собствения си докторат.

Срещу Везиева в Министерството на образованието бе подаден сигнал за плагиатство в дисертационния ѝ труд.Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика се зае, но за първи път това се случи на действащ министър.

От текста на сигнала до МОН ставаше ясно, че за четирима от докторантите с научен ръководител Венелин Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика, има сигнали. Това бяха действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Сигналите са подадени от хабилитирани лица.

От 180 страници дисертация на Везиева на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

Везиева обясни обвиненията срещу нея с атака срещу ДКК.

„Не съм изненадана, че съм обвинена в плагиатство след атаката, която беше за ДКК (Държавната консолидационна компания), моята позиция за ДКК и целия ми труд в рамките на първия и втория служебен кабинет. Това си е чисто политическа атака с перфектен тайминг по отношение на всичко, което се случва в страната ни”, каза тя след подаването на сигнала за плагиатство срещу нея.

Според Везиева „атаката” идвала от хора, които очаквали тя да бъде поканена за министър и в редовния кабинет.

„Всичко това говори, че моделът, който беше и се опитваме да променим, не иска това да се случва това. Мен ме изненадва по-скоро, че се коментира плагиатство за труд, написан с научен ръководител. Като за плагиатство може да бъде обвинен докторант само от научния си ръководител”, каза Везиева.

Тя бе категорична, че не е плагиатствала и че не е притеснена от проверката в МОН. Везиева обясни и че по време на следването си е работила с трима научни ръководители. 

 

Източници: OFFNews.bg, tribune.bg

 

 

Коментари

  • еха

    17 Март 2022 16:07ч.

    Явно са изчакали нещата малко да поутихнат и още по-тихо госпожата е настанена да оправя БДЖ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    17 Март 2022 16:21ч.

    Очертава се Еконт на релси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи