"Труд": Кирил Петков предложил на ГЕРБ Денков “да си остане премиер още малко”

"Труд": Кирил Петков предложил на ГЕРБ Денков “да си остане премиер още малко”

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Напрежението в управляващото мнозинство заради настояването на ППДБ да получат след ротацията на премиерите външно министерство и категоричната позиция на ГЕРБ-СДС, че постът на дипломат №1 трябва да е при тях заради подписаната програма за управление, е станала повод Кирил Петков да предложи временно замразяване на смяната на Николай Денков с Мария Габриел, научи “Труд news” от депутати на ППДБ.

От четвъртък вечерта идеята на съпредседателя на ПП била коментирана и с народни представители на ГЕРБ-СДС, а аргументът - туширане на разногласията около правителството, за да може мнозинството да се концентрира върху смяната на регулаторите, където с изтекъл мандат са около 80 ключови позиции. Петков предложил и всички министри да си останат, а “само който иска - да си ходи”.”Не можем да си позволим точно сега да отидем на предсрочни избори, трябва да се намери решение”, признаха неофициално от ПП и ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен, че партията му няма да отстъпи повече от компромиса “без смяна на министри”, а депутати от ГЕРБ-СДС припомниха, че Мария Габриел трябва да стане министър-председател по силата на споразумението с ППДБ. Борисов за втори път посочи, че без спазване на уговорките ще се отиде на предсрочни избори заедно с европейските през юни. За този вариант при криза с ротацията говори преди ден и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Предложението на ПП “Денков да си остане още малко премиер” срещнало отпор и в малката им коалиция с ДБ, защото освен смяната на премиерите, в ротационната схема е и постът за председател на НС. Според предварителните уговорки от март месец председател на парламента трябва да стане лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Ако завъртането на премиерите в сглобката се забави, то Росен Желязков ще продължи да е председател на 49-ото НС. Нещо повече, в идеята за временното замразяване на ротацията липсвал какъвто и да е срок за това. От ДБ настоявали ротацията да се извърши по програмата, в която ясно е казано, че след първите 9 месеца Денков става вицепремиер и министър на образованието, както и условието “всеки от министрите и повереното му министерство ще изпълняват заложените мерки за следващите 18 месеца в своя ресор”.

Самият Денков също обяви, че “хората, които имат най-силна позиция, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър”, като първо каза, че не иска поста външен министър заради себе си, а “гласът на ППДБ да се чува в чужбина”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Избори 2 в 1, ако външно министерство не е на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ясно условие на ППДБ - ако след ротацията министерството на външните работи не се ръководи от представител на ГЕРБ, отиваме на предсрочни избори, които за икономия може да се проведат заедно с европейските избори на 9 юни. “Мария Габриел - премиер. Външно министерство, единственото което имаме - при нас, да се избере министър, който защитава държавните, а не партийни интереси”, каза Борисов.

“Всички други министри и областни управители остават при ППДБ. Разбрахме тяхната червена линия - или Външно, защото трябвало ПП да се показвали, иначе нямало да се показват, или всичко друго се чупи”, отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

“Щом има такава червена линия, разбираме ги, единственото, което можем да предложим разумно, е поне изборите да са 2 в 1, да не харчим пак 300-400 милиона лева. Не се ли случи ротацията, това ще се случи в последствие”, категоричен беше Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и думите на премиера Николай Денков относно претенциите на ППДБ за външно министерство: “Не да се чува гласът на България, на правителството, на народа, а му трябвало Външно министерство, за да се чува гласът на ППДБ? Ние как сме се доверили да се чува гласът на правителството?”

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • Отвратен

    10 Фев 2024 8:34ч.

    Къде живеем?! Що за примитивизъм?! Тези ще да са живяли в наколни жилища, след като в името на властта и парите, са готови на всичко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Фев 2024 8:42ч.

    Винаги съм твърдял, че Тиквоний си намери майстора в лицето на Кирил и Асен.Боци си мислеше, че той е най-нахалния в Мамковината. Ама не се беше срещал с възпитаници на "Бръшляновата лига". Ганьо си е Ганьо.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винаги съм твърдял, че си тъп като гъз

    10 Фев 2024 9:02ч.

    Айде спри поне да се излагаш публично

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    10 Фев 2024 9:15ч.

    Защо Кирчо е така нагъл и иска отново цялата власт след ротацията на некоалицията? Отговорът е прост, но не е, че Кирчо е чак толкова прост и нагъл, а защото знае, че ще стане така, както каже Галя от Посолството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Констатация

    10 Фев 2024 9:34ч.

    Очевидно на Простокиро и Ко им е нужно още малко време за да свият каквото са набелязали и после тихомълком да се изнижат, кой откъдето е дошъл...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    10 Фев 2024 9:39ч.

    И колко е вероятността за ротация според вас? С всеки изминал ден намалява. Чакаме Галя от посолството да си каже тежката дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Фев 2024 9:59ч.

    Ми прайлно. Нека "да си остане" още малко. Много иска да отиде до Дисниленд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стамат

    10 Фев 2024 9:59ч.

    При Кирчо оптимизма е нескончаем. Винаги изненадва, че с тъпотия може да чупи рекорди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Фев 2024 10:12ч.

    Киро, че е тъп, тъп е. Но Денков е и жалък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    10 Фев 2024 12:19ч.

    Кичо не се усеща, че това не е Лена и не върви да иска "да си остане още малко".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    10 Фев 2024 12:20ч.

    Грешка - Кирчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешката е вярна

    10 Фев 2024 13:20ч.

    Кирчовците са истински политически кич.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страшно бедствие са тези

    10 Фев 2024 12:58ч.

    Общинските съветници били купени навсякъде и особено в градовете, където имат кметове. Ще теглят огромни кредити за сметка на общините вдигайки местни данъци и такси. С тези пари правят малки обществени поръчки без търг, раздават пари на определени фирми, от които после искат подкрепа на изборите. Тоест с перфектни схеми (на гърба на населението) точат обществен ресурс към бизнеса, т.е. СЪЗДАВАТ СИ ЛОБИЗЪМ, който да им осигури ВЕЧНА ВЛАСТ над българите и България, като заличават националната и държавна идентичност! п.с. И изобщо няма да бягат на никакви острови, да знаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи