Трима убити при стрелба в мол в Копенхаген

Трима убити при стрелба в мол в Копенхаген

Трима души са били убити, а други трима са в критично състояние след стрелбата в търговски център в Копенхаген вчера, съобщи днес Сьорен Томасен, полицейски началник в датската столица, цитиран от световните агенции. Общият брой на пострадалите засега не е известен, съобщава БТА.

Полицията е убедена, че 22-годишният датчанин, който бе задържан по-рано, е извършителят. При ареста у него са открити пушка и боеприпаси.

Нападението в търговския център "Фийлдс", близо до летище Каструп в датската столица, бе извършено вчера. Полицията не изключва, че мотивът за престъплението е тероризъм.

Томасен отбеляза, че в интернет са се появили спекулации за расистки мотив за стрелбата, но заяви, че досега не са били открити доказателства за това, информира ДПА, като се позовава на датските медии.

Полицията смята, че нападателят е действал сам, но ще продължи широкомащабното разследване по случая.

Датският министър-председател Мете Фредериксен заяви, че скандинавската страна е била засегната от "жестока атака", посова Асошиейтед прес.Това е неразбираемо. Сърцераздирателно. Безсмислено, каза тя. Нашата красива и обикновено толкова сигурна столица бе променена за част от секундата, добави Фредериксен.

Търговският център се намира в покрайнините на Копенхаген, точно срещу метростанция на линия, която свързва центъра на града с международното летище. В непосредствена близост до мола минава и голяма магистрала.

По нареждане на полицията бе отменен концертът на британския изпълнител Хари Стайлс, който трябваше да се състои в намиращата се наблизо зала Royal Arena. В Снапчат Стайлс написа: "Моят екип и аз се молим за всички, засегнати при стрелбата в търговския център в Копенхаген. Шокиран съм". 

Кралският дворец съобщи, че прием с участието на престолонаследника принц Фредерик, свързан с колоездачното състезание Тур дьо Франс, е бил отменен.

В съвместно изявление кралица Маргрете, нейният син - престолонаследникът принц Фредерик, и съпругата му - принцеса Мери, обявиха, че все още не са запознати с пълния размер на трагедията, но вече е ясно, че има загинали и още повече хора са ранени". "Ситуацията изисква единство и грижа", казаха те в изявление.

Междувременно еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отправи призив в профила си в Туитър в социалните мрежи да не се разпространяват кадри от стрелбата. 

Нападението бе извършено седмица след масовата стрелба в съседна Норвегия, където норвежки гражданин от ирански произход откри огън по време на LBGTQ фестивал, при което уби двама и рани над 20 души.

Това е най-тежкото подобно престъпление в Дания от февруари 2015 г., когато 22-годишен мъж откри стрелба в столицата, като уби двама души и рани петима полицаи. Нападателят бе убит от полицаи, припомня АП.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • "Полицията е убедена, че 22-годишният датчанин, който бе задържан по-рано, е извършителят. При ареста у него са открити пушка и боеприпаси."

    04 Юли 2022 9:18ч.

    Младият Путин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами. Наци, не са го пуснали на сафари в Украина да трепе руски унтерменши

    04 Юли 2022 9:25ч.

    и сега си отмъщава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    04 Юли 2022 9:32ч.

    Каквото са посадили - го жънат мултикултита еврогийски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Трима души са били убити, а други трима са в критично състояние след стрелбата в търговски център в Копенхаген вчера, съобщи днес Сьорен Томасен..."

    04 Юли 2022 10:02ч.

    Мммм, дааааа, явно ковид-истерията няма да е достатъчна и тази година се планирали завръщането на терора на територията на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    04 Юли 2022 10:07ч.

    Малиииййй, колко достатъчна и обективна информация дава датската полиция.???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе най-важноно от тази обективна информация е,

    04 Юли 2022 10:44ч.

    Че е убедена. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи