Трифонов за ПП: Тези хора не стават за управление на държава

Трифонов за ПП: Тези хора не стават за управление на държава

Най-големият компромис беше да участваме с БСП, каза още лидерът на ИТН

Нямам никакъв контакт с ДПС, за последно видях Ахмед Доган преди 15 години

„Повече от ясно е защо човек може да е против управлението на ГЕРБ с негласна коалиция с ДПС, което правеше в продължение на 10 години, използвайки различни патерици като НФСБ, ВМРО, Реформаторския блок и т.н. Това управление на ГЕРБ изкара хората на улиците – беше съвсем логично ГЕРБ да приключи с този начин управление. Проблемът е, че „Продължаваме промяната“ приличат на тях като поведение – виждам го отвътре и затова взимам такова решение. Кирил Петков каза „това е моят министър, аз решавам“. Той се държи авторитарно“. Това каза лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в първото си интервю за годината по Дарик радио. Това е и първото изявление на Трифонов, след като обяви, че изтегля министрите си правителството заради държавния бюджет и казуса около ветото за Северна Македония.

Лидерът на ИТН заяви, че във всички министерства има хора подчинение не на министрите, а лично на Кирил Петков.

„Моето мнение е, че тези хора не стават за това да се занимават с власт. Те трябва да стоят максимално далеч от властта, за максимално дълго време", каза още той по отношение на „Продължаваме промяната“, каза Трифонов.

По думите му четворната коалиция се появи с една единствена цел - да престане начина на управление на ГЕРБ.

„Авторитарно и без да се съобразява с останалите. Кирил Петков прави същото. ПП управлява като ГЕРБ - искат еднолично да управляват“.

Трифонов обвини Петков, че не е спрял да с опитите да прескача ИТН по отношение на Северна Македония.

„Не чу съвети, не проумя факта, че има друго отношение към този казус. Говореше едни неща на посланиците и на големите политици в Европа и в света. В България говореше други работи, а истината е, че просто лъжеше“.

"Най-големият компромис беше да участваме с БСП, защото преди това БСП беше част статуквото. Те са част от статуквото - аз съм наясно с цялата ситуация от промяната от 10 ноември 1989 г. Оттогава всичко е ясно за БСП". 

"Спечелихме избори, за които трябваше да поемем отговорност. Решихме да не се събираме с други партии, за да поемем сами отговорност. Тогава направих изявление, в което казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, следващия път ще направя каквото зависи от мен, за да има правителство", каза още Трифонов. И припомни, че от ИТН са подписали споразумение само с ПП, а не с останалите партии, за да има правителство. 

Той допълни, че целта на ИТН за участие в управлението е била да се въведат в действие решенията на референдума от 2016 г. 

"Аз не съм популист. Аз казвам това, което смятам, че е правилно. Имам цел и не се изживявам като реформатор. Моята цел е да върша работа", каза още той.

По думите му след като през юли е спечелил изборите предложил на Петков и Василев да станат част от кабинета му кабинет. Но Петков поставил условие в кабинета Асен Василев да е министър на финансите.

Трифонов описа Кирил Петков като емоционален,  а Василев като гъвкав.

Аз просто съм изтеглил министри. За да се развали, трябва да има други действия и ходове. Аз не съм развалял нищо, каза още лидерът на ИТН. И допълни, че не е човек, който гледа отстрани.

„За добро или за лошо съм участник в цялата тази работа. Има две основни причини – поводът е, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, бяха пропуснати. А причините са две. Основната е, че по отношение на Македония се води двойна политика – едната от МВнР, за която отговорност носи ИТН. Другата е финансова – държавата, според мен и според информацията, която имаме, е доста зле финансово“, каза още Трифонов, опирайки се на информация на министрите на енергетиката и регионалното развитие и благоустройството.

По отношение на Македония той посочи Весела Чернева, която по думите му дублирала външния министър Теодора Генчовска.

Слави Трифонов заяви, че последният път, когато е виждал Ахмед Доган, е било преди 15 години.

„Нямам никакъв контакт с ДПС. Нямам никаква представа какво говорят, нито какво ги мотивира“.

На въпрос дали Македония е популистка тема, той отговори, че музиката е естествен път, по който емоциите влизат директно в човека и му влияят.

„Македония и тази част от България е разделена на няколко области, които са свързани с музиката, която е много различна една от друга. Македонската музика е единствената част от българската фолклорна музика, която може да бъде съпричастна на съвремието. Със своя ритъм и разделение между куплет и припев, и най-вече със своите текстове, е актуална и днес. Когато започнахме да правим музика с „Ку-ку бенд“ и да искаме да иновираме български фолклорни песни, така че да звучат модерно, много ни беше лесно да го направим с македонската музика“, каза още той.

И допълни, че това е много силен емоционален казус за всички българи.

Той попита риторично защо в Македония хората се страхуват да се нарекат българи, а се редят за паспорти?
„Някой ги спира и прави проблеми на хората с българско самосъзнание. Говорил съм с българи там - те са подложени на стрес. Докато Македония не приеме българите в Конституцията си и не спазва договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да стартират преговори за членство в ЕС“, каза още той.

На въпрос за експертно или програмно правителство Трифонов заяви, че винаги се е уповавал на експерти. И уважавал хора, които вършат работа.

„За мен единствената възможност е да свършиш работата добре. И затова могат да го направят експертите в определени категории. Моето разбиране е е такова, но не е задължително да е така обаче. Има си различни форми за управление. Не съм казал нищо за това какъв специалист е Лорер или жена му. Нямам никаква представа. Това е решил Кирил Петков. Това е част от играта да имаш коалиционни партньори“, коментира още Трифонов. И похвали министрите си, че са се справили с отговорност, качества, лоялност и професионализъм. 

Той обърна внимание, че според Конституцията има възможности това правителство да продължи, както и че няма да има отцепници от "Има такъв народ".

„Не беше много почтено да излиза Петков и да обяснява, че половината от депутатите от ИТН били свестни, и той разчитал на това, че щели да вземат друго решение. Аз смятам, че депутатите на ИТН са почтени и лоялни и няма да постъпят предателски“.

"Опитът ми с БНБ е печален за това как действат ПП. Историята с Рашков я стартира Кирил Петков. На другия ден каза, че не е вярно. После отново върна кандидатурата на Рашков. Това са неща, които би следвало да бъдат обсъждани, когато има коалиция, която вече я няма“, каза още Трифонов.

Слави разказа по отношение на БНБ, че Кирил Петков му се е обадил по телефона в 23 часа, за да му каже, че коалиционните партньори са се събрали да се обсъдят с кандидатурата за гуверньор на БНБ.

“Аз казах, че не съм бил поканен и че ако ме бяха поканили, щях да дойда. Той каза „тук са коалиционните партньори, ще те включа на спикер (високоговорител б.р.). В момента, в който ме включи на спикер, казах, че преди да коментираме избора за шеф на БНБ, не ги ли притеснява факта, че Кирил Петков арестува Бойко Борисов без да ги предупреди. Имаше пълно мълчание“, разказа Трифонов.

"Те не казаха нищо. Кирил Петков каза, че ще говорим лично. Каза: “Който и да е шеф на БНБ, само да не е Каримански“. Казах му, че това звучи нелепо и че предложението на Каримански е още отпреди коалицията“, каза още Трифонов".

От своя страна Кирил Петков му отговорил, че Каримански е леке и не го харесвал.

"Оттогава не съм разговарял с него”, призна Трифонов.

Той допълни, че е безапелационно за членството на България в еврозоната, както и част от Шенген. И потвърди категорично, че Македония е причината ИТН да напусне коалицията.


Източници: "24 часа", NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • топ 10

    12 Юни 2022 17:27ч.

    Щом тоя при македонския случай говори за стрес относно българската идентификация, смятайте за какво става дума в хванатата на ръчно управление от Запада Украйна - там направо ще те застрелят като куче, ако обявиш, че се чувстваш руснак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези хора не стават за управление

    12 Юни 2022 17:31ч.

    Пък аз ставам. А мога и да пея. Почти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славчо щеше да е абсолютно точен, ако бе казал:

    12 Юни 2022 17:41ч.

    Тези хора не ставаМЕ за управление на държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хвани единия, удари другия

    12 Юни 2022 17:47ч.

    Кой изобщо допусна ИТН до парламента, че и до правителството. Що за система прегръщаме. А пък ПП са върха на управленческия потенциал, ми те дори нямаха партия и за 6 месеца се набутаха във властта. Някой знае ли им програмата? Ръка на сърцето, те правят това което им кажат началниците. И сега, проблема не е кризата която сътвориха, ами някой друг им е виновен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    12 Юни 2022 22:45ч.

    ПП са проект на САЩ и както се видя крайно неуспешен! То и затова САЩ оттеглха Херо Мустафа! Тя постигна задачата, която и бе поставена (да свали Б. Борисов, който хитруваше и гледаше да е добре със САЩ, ЕС и Русия, като в същото време направи и нещодобро за страната ни). Само, че в резултат антиамериканските настроения в България нарастнаха до още по-големи размери!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    12 Юни 2022 17:48ч.

    мъка да ги слушаш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин черпи, БайГън плаче!

    12 Юни 2022 17:51ч.

    Киро простия с последен опит чрез слугинското радио дарик и напористия мисир-водещ да вкара Слави в правия път - да не напуска четворната кочина. Невероятно падение на журналистиката и поредно потвърждение на вредата от слушане на продажното радио. Дарик изпълни ритуално самоубийство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е баш така

    12 Юни 2022 17:54ч.

    Слави каза, че самият той си е избрал кой да го интервюира. Освен това интервюто беше в неговото студио, където той се чувства комфортно и може да се прави на велик колкото си иска. Жалка картинка бяха и интервюиращият и интервюираният.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да!

    13 Юни 2022 0:42ч.

    Чак ми стана мъчно за интервюиращия, толкова е репетирал пред огледалото, пък нищо не му се получи! Тъжна, сервилна, безсилна бг журналистика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ощипана мома

    12 Юни 2022 18:00ч.

    Какво значение има какво казал. По делата ще ги познаеш. Стига са си мерили речта пред хората. Не ни интересуват интригите и глупостите на петков. Интересува ни петков да го няма. НЯМА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    12 Юни 2022 18:00ч.

    Пълна загуба на време беше този час и половина. Само научихме, че Слави е добре. И много работи не знае. А как подскочи като разбра, че Косьо е от жълтите павета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    12 Юни 2022 18:02ч.

    А това е интересен разговор между интелигентни хора: --- https://egoist.bg/ivajlo-nojzi-tsvetkov-zagubih-bitkata-za-modernost/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отдалеч

    12 Юни 2022 18:02ч.

    Много са смешни като почнат отдалеч интервюто с книги за бокс и кукли-Пинокио, сентенции и алегории. Гледат много американски водещи, Лари Кинг и прочие, и си мислят, че са яко куул като донесат на масата две книги за бокс и една кукла. Само Кеворкян навремето ги можеше тези пинизи, и пак не беше толкова плакетно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-те трябва да са в Белене

    12 Юни 2022 18:18ч.

    ''Моето мнение е, че тези хора не стават за това да се занимават с власт. Те трябва да стоят максимално далеч от властта, за максимално дълго време", -Петков,Нинова,Василев,Лорел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    12 Юни 2022 18:18ч.

    Любознателният български народ знае защо.И ако перефразирам М.Белчев-с Белене започва и свършва България.Няма Белене няма България.Костадинов и т.н е само дим.Белене е истината,правдата и живота на държавата ни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    12 Юни 2022 18:30ч.

    Съгласен съм с почти всички което каза, само за Македония трябва да гледаме напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ежко Бежко

    12 Юни 2022 18:35ч.

    Слави Трифонов да се ориентира да постъпи в някой манастир - и от такава позиция да философства за морала, истината и т.н. Но да участва в управлението на държавата, да предлага политики за една или друга област не става, пълен профан. Неговите депутати са членове на неговите фирми или консултанти на фирмите - с една дума зависими са, Б.Б. №2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македония, та Македония, а за другите работи питайте Каримански,

    12 Юни 2022 18:36ч.

    това бе резюмето на изказването на Слави, като изключим словесните трикове и емоционалните заигравки. Ама като знам, че спорът винаги е "къде са парите", това всъщност значи "Каримански, та Каримански за шеф на БНБ", ама пусто Кирчо не го харесал. Колко ни липсва един Ботев да ги опише сатирично тези образи на съвремието ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Юни 2022 18:38ч.

    Хъм. Извинявам се, че и тук се е появил мой дубъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    12 Юни 2022 20:06ч.

    Позволявал съм си да пиша най грозни обиди срещу Слави, но определено му свалям шапка и има моите почитания за това което направи, по добре късно от колкото никога... Трябва да отбележа обаче че той най силно лансираше през годините "българите" зад граница, които са обикновени дезертьори и предатели, както се видя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zaho47

    12 Юни 2022 20:29ч.

    "Асен Василев: Не очаквах ИТН да хвърлят държавата под автобуса"?! Каква умна харвардска мисъл изречена от "Кокорчо"! След като един автобус може да обърне държавата, какво да кажем за българския танк само на 19 км., заловен от руските сили в Украйна! А правителството твърди, че България не изпраща военна помощ за Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    12 Юни 2022 20:32ч.

    Абе, Славчовчетата не могат да ме убедят, че се оттеглят от правителството заради Северна Македония. Както реално не участваха в протестите срещу ГЕРБ през 2020 г., а се "лепнаха" за протестърите, така и сега ми липсва някаква предишна тяхна пламенна позиция в защита на интереса ни в Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комарницки има една нова карикатура

    12 Юни 2022 21:49ч.

    Слави, диванчето и една изхвръкнала пружина, която казва всичко. А дрънканиците на тоя не ми се четат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мои впечатления от интервюто

    12 Юни 2022 22:05ч.

    Журналистът се постара много, направо си беше говорител на ПП. Забрави обаче, че Слави е правил много повече интервюта от него с важни хора и усеща кога го хлъзгат. А за егото му всички знаем ...... такъв си е. Вълков как си е представял да натика Слави в миша дупка в собственото му студио!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Други впечатления от интервюто

    12 Юни 2022 22:24ч.

    Компетенциите на Слави по геополитически, международни, икономически, политичиски и др. Въпроси клонят към нУЛА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи