Трифонов: РС Македония не е нормална държава

Трифонов: РС Македония не е нормална държава

Лидерът "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че Република Северна Македония не трябва да бъде приемана в Европейския съюз. Причината - данните от преброяването на населението в страната, които излязоха днес. Според тях едва 3504 души в страната са се самоопределили като българи. 

Според Трифонов Северна Македония не е нормална, европейска държава и докато не стане такава, тя няма място в ЕС. "Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава", пише той.

Публикуваме пълното мнение на Слави Трифонов без редакторска намеса:

Преди малко излезе информация от Държавната статистическа служба на Северна Македония за преброяването на населението в страната. Според тази служба резултатите са следните: 54,25% от всички преброени лица са се определили за македонци, 29,52% са албанци, 3,98% - турци, 1,18% - сърби, 0,87% - босненци, 0,34% - власи. РС Македония преброи само 3504 българи В Скопие днес бяха представени част от резултатите от преброяването на населението в РС Македония, което се проведе от 5 до 30 септемвр... Прочети повече При обявяването на резултатите българите въобще не бяха споменати, а директорът на службата е заявил, че представят единствено етническите общности, които са част от македонската конституция.

При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”.  

Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава.  Говоря само по пътя на логиката - ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. Така че моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани.

Източник: actualno.com

 

 

 

Коментари

 • Степан Бандера

  30 Март 2022 16:58ч.

  В интерес на истината и България не е нормална държава, главно заради премиера си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  30 Март 2022 17:40ч.

  Трифонов: РС Македония не е нормална държава! Също, като Украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  30 Март 2022 18:57ч.

  Не е нормална, заради нацисти като теб. Но нацизмът и в Европа в момента е на мода ! Жалки човекомразци ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината за миналата и днешната война. Руснаците в SS. Неонацистката идеология в днешна Русия

  30 Март 2022 19:07ч.

  https://informnapalm.org/bg/istinata-za-minalata-i-dneshnata-voj/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  30 Март 2022 17:02ч.

  затова затворете темата македония никакво нато и ес балканите зона на мира и дружбата без това ние сме барутния погреб на балканите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бабето Мара

  30 Март 2022 18:54ч.

  Балканите - зона на мира и дружбата, но само със съветските братски орди на Изток и в Евразия. Да се върнем в каменната ера, когато останалият свят ще прогресира след приключването на въглеводородната ера!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русенски войвода

  30 Март 2022 17:04ч.

  Един колхозен плееески "нормален" чалгарски рептил (както сам се самоопредели) взел да дава квалификации за другите! Ай сиктир на къра в Учиндол бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  30 Март 2022 17:49ч.

  Бандеростанска Украйна е руската Македония. Много типично, но има "българи", които при двата случая избират безпринципното заставане откъм две различни страни. Именно на примера на РСМ би следвало да съчувстваме на руските си братя в тая тяхна сходна борба с изкуственото образование, което им засмуква идентичност, история и език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заяц, ну погоди!

  30 Март 2022 18:59ч.

  Всеки путинофил мечате как да стане крепостен селянин на Московията на Путин, за да си купи още две по две яхти, дворци от загниващия Запад, да си живее с нови метреси ала'Кабаева и любовници като чистачки, а другото ще си го открадне от олигарсите и от трудовия крепостен народ с 70% лихва, щото 50% комисионна вече МУ е малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е шанс за избавяне от въпросното

  30 Март 2022 19:03ч.

  Ти май не си видял в тая операция Путиновия трик да се избави от олигарсите, както и от такива като тебе, дето робуват на стереотипни клиширани описания за руската действителност, разпространявани от зомбиращите казионни масмедии на Запада, собственост на милиардери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сетила се Мара

  30 Март 2022 19:06ч.

  А дългият нормален ли е? Питам аз и отговор не искам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  30 Март 2022 19:24ч.

  И " лидера " на ИТН не е нормален човек, а фейсбук явление !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че украйна да не би да е нормална държава!?

  30 Март 2022 20:04ч.

  И БЮРМ и Украйна са измислени държави с изкуствен език и изфантазирана история. Идеалните марионетки за англоезичниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи