Тревога в НАТО: Руската ядрена подводница "Белгород" е в Арктика

Тревога в НАТО: Руската ядрена подводница "Белгород" е в Арктика

Следвайте "Гласове" в Телеграм

НАТО е изпратил предупредителни ноти до всички държави-членки на Алианса по повод руската ядрена подводница K-329 "Белгород", за която се установило, че е в движение. Подводницата пренася ядрени торпеда "Посейдон" (известни още под името "Статус-6"), известни като "Оръжието на Апокалипсиса". За това информира 20minutos, позовавайки се на италианския ежедневник "Ла Република", предава Новини.бг. 

Новата подводница бе приета на въоръжение през юли и в момента се намира във водите на Арктика след течовете по газопровода "Северен поток". 

Опасенията в НАТО са свързани с евентуално изпитание на торпедото "Посейдон", способно да измине до 10 000 км и да експлодира в близост до брега, предизвиквайки огромно радиоактивно цунами. 

Американските експерти са притеснени, че САЩ не могат да защитят от нападение на руското ядрено суперторпедо. То едва ли може да бъде открито, а дори и да бъде, ще е още по-трудно да бъде спряно. Уязвими са практически всички градове и военни бази, разположени по бреговете на Атлантическия и Тихия океан. Тази атака веднага би унищожила по-голямата част от населението, а вторичните, не по-малко опустошителни последствия, са вълни цунами и смъртоносно ниво на радиация. 

Американските специалисти смятат, че "Посейдон" не е предназначен за атака, а по-скоро за оръжие, което предупреждава за ужасно възмездие. Руското суперторпедо се разглежда в йерархията като оръжие за вторичен удар. Неговата основна задача е силно психологическо въздействие върху потенциалния враг, тъй като в случай на нападение срещу Русия може да последва неудържим ядрен апокалипсис с невероятни последствия. 

Съединените щати са активирали мрежата си от сателити, за да проследят евентуалния курс на торпедото, но поради факта, че е под вода, задачата се усложнява многократно, отбелязва още италианското издание. 

Какво представлява "Посейдон"? 

"Посейдон" (Статус-6) е руска разработка на многоцелева оръжейна система, предназначена да унищожи военноморските бази, инфраструктурата и икономиката в крайбрежната зона на потенциален противник, причинявайки му неприемливи поражения посредством създаването на обширни зони на радиоактивно замърсяване, които са неподходящи или направо смъртоносни за каквато и да било военна, жилищна или икономическа дейност за дълъг период от време. 

"Посейдон" е ядрено оръжие на мегаторпедо с далекобойност 10,000 км, скорост от 185 km/h, способно да се придвижва на дълбочина до 1000 метра, и калибър от 1.6 метра. Водородния взрив е с мощност до 100 мегатона. 

Според руски експерти по глобална сигурност и геостратегия новата руска оръжейна система ще позволи поддържането на стратегически паритет в света и ще намали вероятността от ядрена война. Официално тя е отговор на американските планове за изграждане на ефективна ПРО. 

"Посейдон" като оръжейна система се свързва с най-новите разработки на руски ядрени подводници 5-то поколение. Според руски експерти, Статус-6 е „един ход напред“ в случай, че САЩ успеят да разработят своя ефективна и ефикасна ПРО, способна да прихваща и неутрализира руските междуконтинентални балистични ракети. 

На 1 март 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин представи проекта за стратегически подводен безпилотен апарат "Посейдон". Русия планираше да построи 32 такива устройства, които да бъдат използвани със специално модифицирани ядрени подводници от клас "Антей".

 

Коментари

  • Марк МЕТА Шикългрубер

    02 Окт 2022 19:05ч.

    Шутки кончились

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делекобойна Берта

    02 Окт 2022 19:13ч.

    Рашките наистина приключиха с встъпителните шегички. Нещо не им е смешно на янките. А, за еврогейците няма измислени такива памперси, каквито им трябват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Окт 2022 19:15ч.

    Защо имам забрана ....а нищо нецензурно тука отдавна не съм писал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    02 Окт 2022 21:32ч.

    И на мен ми сложиха забрана, вярно е писал съм нецензурни неща, но винаги срещу лоши играчи и марионетки на сатанистите! Забраната дойде в момента в който написах нещо критично за Путин, преди това никога не съм го коментирал, но това че толерират троловете на Сорос е отвратително и непростимо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Окт 2022 19:17ч.

    В денят за избори можеше да се спестят съобщения за ракети подводници НАТО какво казали и прочие.Малко спокойствие за хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    02 Окт 2022 20:08ч.

    Какво спокойствие,колега?Отивам днес да гласувам,а в училището навсякъде стрелки с надпис "Скривалище".Как мислиш,дали са за да се крият учениците от учителите,или обратното?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още санкции

    02 Окт 2022 19:24ч.

    Измислете още санкции да се самосанкционираме, да не ни санкционира Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въх не думай

    02 Окт 2022 19:26ч.

    сащ сега да не вземат да ритнат петалата от притеснение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    02 Окт 2022 19:31ч.

    Нищо ново. Отново се потвърждава принципа- който стреля първи ще умре втори. Крайно време е САЩ да се приберат в своята държава и да признаят,че на света има и други държави със свой език, интереси, култура и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    02 Окт 2022 19:36ч.

    Еха, значи утре Путин казва на САЩ: Ежедневно със самолет ще ми носите в Масква по 1 трлн долара иначе пращам торпедото по Ню Йорк! И янките изпълняват, така ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още ли не си разбрал?

    02 Окт 2022 20:17ч.

    Никой не иска американската шума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АЛБАНЕЦ

    03 Окт 2022 16:05ч.

    И пускат печатницата за долари! За САЩ това не е проблем! Хартия и мастило за пари имат бол.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се прехласвайте

    02 Окт 2022 19:41ч.

    До няколко дни подводницата ще потъне от само себе си. На руснаците няма да им е за първи път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мащерка ще да е туй

    02 Окт 2022 22:32ч.

    Доста високо ниво на разсъждение, личи си академичната шлифовка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантиците

    02 Окт 2022 22:47ч.

    винаги разсъждават на ниво. Руснаците нали сами си обстрелват АЕЦ-а, дето е под техен контрол, сами си взривяват газопроводите, вместо да врътнат едно кранче, сега защо да не си "самопотопят" и подводницата. Проблемът е, че докато тече специалната операция по "самопотопяването", екипажът може да натисне копчето за изстрелване на торпедата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посейдон не е за "еврогейците"

    02 Окт 2022 19:58ч.

    Той е за Кравария и затова краварите са в шок и ужас. 300 метрово цунами от 100 мегатонен взрив , плюс кобалтово облъчване за 1000 години, не са шега работа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • A, те се притесниха сега, но ако Нато е на границата на Русия, то е нещо обикновено

    02 Окт 2022 20:08ч.

    Как ви харесва вражеска сила на границите ви? Но когато НАТо искаше да граничи с Русия, тогава Русия не трябваше никак да се притеснява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    02 Окт 2022 20:17ч.

    Тъй като съм забелязал известно "неразбиране" сред евроатлантиците относно сериозността на ситуацията, искам да кажа, че 100 мегатонна бомба никога не е взривявана до момента. Никой не знае какво ще стане, когато това нещо избухне. Най-голямата бомба, изпитвана до момента е 50 мегатона, и ето тук може да прочетете за ефектите от нея: https://en.wikipedia.org/wiki/Tsar_Bomba#Test_results

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    02 Окт 2022 20:55ч.

    Не могат да го спрат, но при такава скорост ще измине 10000 км за 54 часа?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    02 Окт 2022 23:46ч.

    Ниската скорост е част от технологията, която прави тези торпеда трудни за засичане. Това е оръжие за вторичен удар, не е важно дали ще стигне бързо, важното е, че ще стигне, тъй като е много трудно да бъде засечено и спряно. https://en.wikipedia.org/wiki/Status-6_Oceanic_Multipurpose_System#Stealth_technology

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Павел Медев

    02 Окт 2022 21:42ч.

    Хора, да не се радваме толкова - посоката в момента е КЪМ "края на света"! Повечето "ключови хора" взимащи решения не са адекватни и не го разбират! ... Май е време да се чуем с близки и приятели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щтранг

    02 Окт 2022 22:41ч.

    Не виждам повод за тревога. Със сигурност торпедата са сглобени с компютърни чипове от съдомиялни машини и хладилници. Най-вероятно подводницата вече е пленена от рибари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    02 Окт 2022 22:51ч.

    Американците лошо си првят сметките, ако си мислят, че войната ще запали чергата само на еврогейците! Те също ще горят в ядренния огън! Тази война в покрайна я подготвяха дълго. Джордж Фридман чудесно я предсказва още през 2015 г. https://www.youtube.com/watch?v=D0Gs0X8KBhA&ab_channel=BG%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Харпун

    03 Окт 2022 2:19ч.

    Опасявам се , че стратегическите нюкове ще бъдат използвани ефективно. Просто бесовете са отвързани и беснеят. Ако има хора на ключови позиции , които са достатъчно устойчиви на психоатаки и могат да вземат адекватни решения, може и да се размине ядрения апокалипсис. Ще гледаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович дава знаци на US, но те продължават да са вторачени в изключителния си пъп

    03 Окт 2022 3:49ч.

    Ако не бяха, щяха да разберат от речта му на 30 септември, че не Европа е врагът на РФ. Но в US и EU явно са останали само политкоректни хуманитари, та няма кой да им разтълкува посланието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адмирал кузнецов

    03 Окт 2022 8:15ч.

    Дано не потъне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъпотията е сила

    03 Окт 2022 10:03ч.

    А Урсула Лайнен и Лиз Тръст ко казаха по въпроса за Посейдон и Антей ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоя луд, луд свят

    03 Окт 2022 10:39ч.

    Няма да има разум, след като света го управляват деменция и луди дърти жени, които няма кой да ч.ка и вече не им се живее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    03 Окт 2022 11:26ч.

    Сега загадката е: до Калифорния ли ще паркира, или до Ню Йорк ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи