"Тренд":ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ - 19.4%, „Възраждане“ - 15.3%

"Тренд":ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ - 19.4%, „Възраждане“ - 15.3%

Близо една трета от българите одобряват кабинета на Николай Денков. Ерозия в подкрепата на ПП-ДБ от 5%. Спад в положителната оценка за работата на президента. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+. 

Политическата динамика от изборите насам е дала отражение върху електоралната картина в страната. Ако изборите бяха днес, 24.9% от гласуващите щяха да подкрепят ГЕРБ-СДС, докато 19.4% биха гласували за Продължаваме промяната-Демократична България. Видно е че ПП-ДБ в по-голяма степен са понесли електорална щета вследствие на общите действия между двете големи формации. „Възраждане“ (15.3%) отбелязва минимален ръст в сравнение с изборния си резултат. ДПС (13.5%), БСП (8.9%) и „Има такъв народ“ (4.3%) запазват позициите си от изборите насам. Под парламентарната бариера остават „Български възход“ и Левицата съответно с 2.2% и 1.9% от гласуващите. 5.8% пък биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“. 

Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%.

Регистрираме спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца.  Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни отчитаме 36%. Има покачване и при отрицателните с 5% - от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на Продължаваме промяната-Демократична България. Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – положителна. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение. 

Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от 32%, докато 43% не го одобряват. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част подкрепят кабинета, но една четвърт от тях изразяват неодобрение. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ одобрението напълно доминира.  

Според 42% от пълнолетните българи, „партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет“. 37% пък смятат, че „партиите направиха безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори“. Електоратите на ГЕРБ, ПП-ДБ споделят в огромната си част първата опция. От ДПС преимуществено също посочват първата опция, докато симпатизантите на останалите партии – втората. 

След 10 месечното управление на двата служебни кабинета на Гълъб Донев, тествахме и оценката за тях. 35% дават положителна оценка (3% изцяло положителна и 32% по-скоро положителна), а 45% отрицателна оценка (31% по-скоро отрицателна и 14% изцяло отрицателна). Най-силна подкрепа служебният кабинет среща сред симпатизантите на БСП, като единствено сред тях правителството на Донев се ползва с доминиращо положителна оценка. 

 

 

Коментари

  • "Тренд":ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ - 19.4%,

    21 Юни 2023 12:43ч.

    друг път

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    21 Юни 2023 12:46ч.

    7% изчезнаха. Ала-балата е тренд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • една мангафа

    21 Юни 2023 13:56ч.

    Ти пак ли си умирисала будката за гласуване ма?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lizard

    21 Юни 2023 12:51ч.

    Малко нагласено изглежда това социалогическо проучване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    21 Юни 2023 13:01ч.

    Пак ли ала- бала?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    21 Юни 2023 13:06ч.

    Всички преди мен ме изпреварихте. Няма лошо. Поздрави и дано скоро се отървем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    21 Юни 2023 13:12ч.

    Дай, Боже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нагласените социологически "проучвания" са част от системата за фалшифициране на изборите

    21 Юни 2023 14:31ч.

    Гласуването на избирателите няма връзка със състава на парламента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалността

    21 Юни 2023 16:10ч.

    Основополагаща част. След това купените по веригата просто реализират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    21 Юни 2023 14:31ч.

    трендьовците си изхвърлиха трендовете в трамбованото пространство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗАПЛАХА

    21 Юни 2023 14:43ч.

    ПОРЕДНИТЕ ФАЛШИВИ ПРОУЧВАНИЯ------ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ПЪРВА ЩЕ БЪДЕ ВЪЗРАЖДАНЕ -- -90% ---ОСТАНАЛИТЕ ---10%

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И после защо ⅔ от плебса не намира за необходимо да си губи времето с гласуване в почивните дни

    21 Юни 2023 14:53ч.

    Фалшифицирани са даже даните за избирателната активност, дописват си там поне едни десетина процента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е щом не е необходимо да гласувате

    21 Юни 2023 15:53ч.

    Хак да са ви военнопрестъпниците от ГЕРБ ,ДПС ,ДБ И ПП и СДС . И да не съм ви чул да се правите на Родолюбци на 19.02, на 03.03 и на 02.06, защото всички вие сте СРАМ ЗА ПРЕДЦИТЕ НИ…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей плебса

    21 Юни 2023 16:03ч.

    Дето не искаш да гласуваш ,виж какво ти готвят ала балите Кредитори унищожават закона за личния фалит Да бъде повишен размерът на дълговете, за които ще важи законът за несъстоятелност на физическите лица, настояват от асоциацията на банките и от Камарата на частните съдебни изпълнители. Искат да опрощават дългове само в размер над 30 хил. лв. Банки и събирачи на вземания се обявиха против текстове от подготвения проект Настояват да влезе в сила след две години Проектът на закон за личния фалит на граждани предизвика остри негативни коментари от страна на кредитори и събирачи на дългове. Част от техните забележки са, че законът ще даде твърде много права на потребителите. Същевременно омбудсманът Диана Ковачева и отделни граждани в свои позиции по законопроекта заявяват, че той не защитава в достатъчна степен длъжниците. Омбудсманът Диана Ковачева: Да бъдат опрощавани и малки дългове Не е ясно какви са основните потребности Законът за несъстоятелност на физическите лица трябва да важи и за хора със свободни професии, да се отнася за задължения с по-малък размер от предвидения, както и да допуска погасяване на задължения, обезпечени с ипотека, гласи официално становище на омбудсмана Диана Ковачева. Ограничението, че законът няма да важи за задължения в размер под 10 минимални заплати, изключва в повечето случаи хора с неплатени битови сметки за ток, вода и парно, посочва омбудсманът. Та ей плебса ,стой си дупката и не ходи да гласуваш .Ама ще духаш супата и ще си скубеш косите през идващата зима . Та ще ти гледам сеира на теб и другите 60% от негласуващите мазохисти .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викаш...

    21 Юни 2023 16:42ч.

    Викаш, да се засилим всичките да гласуваме, че да накажем mafiqta... Много добра стратегия. Mafiqta е безсилна срещу пускането на хартийка в кутийка... Що за наивност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    21 Юни 2023 15:17ч.

    Явно пак е имало Ала бала. ППДБЛГТБ+ едва ли имат и 10%. Т

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проучването е сред роднините на ППДБ и ГЕРБ

    21 Юни 2023 15:38ч.

    Иначе при този антибългарски буламач из парламента и политически боклук, че и чуждоназначеното ротационно правителство за да изпълнява антибългарски и антинародни задачи - няма как и 5% да получат. Защо лъжете народа си бе, социолози, как не ви е срам бе, за пари душата ни извадихте, сърцата ни български стопихте. Всичката лъжа да ви се върне лично и колективно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    21 Юни 2023 16:21ч.

    Партията "Ала-бала" стартира с 15% и който там се излъже - ето още 2-3%. Така се правят 18% от нищо. После Лорер до откат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    21 Юни 2023 17:16ч.

    Поредната поръчкова стъкмистика... Нещата са много по-зле, както за ПП така и за ГЕРБ, но това ще лъсне на следващите избори, още през есента... На лъжата, краката са къси и това се доказва вече със всеки изминал ден, а безкрайните идиотщини на сегашната либераст-джендърска пасмина ги закопава все по-надълбоко. Споко, само въпрос на време е, нещата коренно да се обърнат. Два са факторите - външен, свързан с глобалната война на Запада с Изтока и вътрешен, изразяващ се в изчерпването на овчето търпение на плебса...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разочарован от нашата "демокрация"

    21 Юни 2023 18:49ч.

    Абсолютно съм съгласен, че това е поръчкова социологическа стъкмистика, целяща да подготви информационно "електората" за резултатите на следващите "демократични избори". Обаче да се вярва на това чудо на природата "демократични избори" у нас, които ще подредят политическия пъзел в татковината ни, според електоралните нагласи е тежка форма на идиотизъм и зомбираност с евроатлантически ала-бализми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи