"ТРЕНД": ПП-ДБ и ГЕРБ с изравнени позиции, ДПС и "Възраждане" в битка за третото място

"ТРЕНД": ПП-ДБ и ГЕРБ с изравнени позиции, ДПС и "Възраждане" в битка за третото място

Пет формации със сигурно участие в следващото Народно събрание. Победителят остава неясен. Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%. Това показват данни от проучването на изследователски център “Тренд”, проведено по поръчка на “24 часа” между 6 и 12 март.

В първата седмица на предизборната кампания, паритетът между първите две формации се запазва. Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.5%) разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25.6%). ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%. Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“. Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“. 5.1% посочват „не подкрепям никого“. Резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди. 

 

 

Коментари

  • Иванов

    16 Март 2023 7:49ч.

    Определено се учудвам на хората,решили да гласуват за тези.Вече стана ясно,че тия са довели държавата почти до фалит и ето,че има хора,и то немалко,които ще им дадат властта за да си свършат пъкленото дело и фалита да стане факт.До това ли състояние ни докараха - дебили да избират продажници и чуждопоклонници за да си унищожат държавата?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Иванов 16 Март 2023 7:49ч

    16 Март 2023 8:00ч.

    тава говори за сериозна намеса отвън (разбирай Посолството). американците в тяхната арогантност в един момент сами ще се похвалят за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От село

    16 Март 2023 8:33ч.

    Наистина ли вярваш, че това са истинските нагласи на хората. Колко дебили познаваш, които ще гласуват за тях?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денис

    16 Март 2023 10:17ч.

    @От село В София практически всеки изглежда като дебил от сектата на ПП/ДБ. Краткия отговор на въпроса ти е - много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Учудващо много бих рекъл, но

    16 Март 2023 14:36ч.

    Quod Deus vult perdere - dementat

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    16 Март 2023 8:23ч.

    Медиите и лумпенясаните, упоени от смартфони мозъци решават съдбата на българските деца..Навремето през 19 век. някъде прочетох че богатите евреи се събрали на конгрес и започнали да се хвалят как вече овладели финансите на света и вече можели да разполагат със съдбините му. Тогава излязал един стар равин и казал : " Глупаци, нищо не сте овладяли, докато не овладеете вестниците и издателствата т.е.медиите!". Е, овладяха ги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 8:23 ч. "в 19 век богатите евреи се събрали на конгрес и започнали да се хвалят как вече овладели финансите на света и вече можели да разполагат със съдбините му"

    16 Март 2023 14:10ч.

    А защо богатите евреи ИСКАТ да разполагат със съдбините на света, а не със своите собствени съдбини? Защото могат ли? Защото с пари всичко се купува ли? И ето въпросът: И КАТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА РАЗПОЛАГАТ СЪС СЪДБИНИТЕ НА СВЕТА, НАКЪДЕ ГО ВОДЯТ?! Към мир, благополучие и възход, ИЛИ към войни, мизерия и упадък?! Туй са екзистенциалните въпроси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А защо богатите евреи ИСКАТ

    16 Март 2023 14:39ч.

    Защото Талмудическата религия (НЕ!!! старозаветната) ги учи, че са богоизбрани, не евреинът по рождение има две души (една ваша, която низшите гои нямат) и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "че" - вместо не, "висша" - вместо ваша

    16 Март 2023 14:46ч.

    изключете идиотската програма-редактор... да е учила на времето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    16 Март 2023 8:30ч.

    Значи цели 51 % от тези дето ще гласуват ,ще гласуват за двете партии на войната . И ако е вярна статиската че на изборите ще гласуват около два милиона и седемстотин хиляди души ,това означава че един милион и триста и педесет хиляди души са съгласни България да изпрати воиски на фронта във Украйна .И те също така си дават съгласието да бъдат мобилизирани и да отидят да се бият срещу Русия във тази трета световна война вече .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От село

    16 Март 2023 8:36ч.

    Не, не е вярно. Откога изобщо вярвате на тези престъпници за каквото и да било.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Март 2023 9:12ч.

    Аз познавам хора, които гласуват за ПП. Аргументът им: "ПП вдигнаха пенсиите" :) А що се отнася за войната, смятат, че е нещо, което няма да стигне до тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    16 Март 2023 9:32ч.

    Само необразован и безмозъчен човек може да гласува за тези!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    16 Март 2023 8:41ч.

    Тези така нар. агенции трябва да бъдат закрити.Плащат им, за да обработват съзнанието на хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжат ни като пълни идиоти!

    16 Март 2023 9:41ч.

    Хайде за герб разбирам, че имат някакъв твърд електорат, но за пп и дб КОЙ ще гласува, та те нямат никакви избиратели!!! Просто са назначени от американците за да сформират "правителство на ВОЙНАТА"! Гласят ги за първо и второ място, а за тях не биха гласували и пет човека! Само ВЪЗРАЖДАНЕ са истински!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    16 Март 2023 10:22ч.

    Съгласен за Възраждане, но за "петте човека" не си прав! Блазе ти, че не познаваш такива хора, но между моите роднини и приятели са над 50% за дебейците на джуджето Дългоноско. Престанах да ги разбирам тези хора, все едно сме от различни паралелни вселени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до: Фак Били ГейЦ

    16 Март 2023 10:42ч.

    "между моите роднини и приятели са над 50% за дебейците" ....................... Предай им тогава да се готвят за фронта да стават курбан! Защото Христо Иванов НЯМА да отиде да мре, но с удоволствие ще прати избирателите си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    16 Март 2023 12:51ч.

    точно тия няма да отидат на фронта - всичките са жени.Най-лошото, което може да им се случи, е след изборите да изпаднат в когнитивен дисонанс, когато любимецът им се коалира с гербаджиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дебейците на джуджето Дългоноско

    16 Март 2023 14:43ч.

    +10 - кръстоска от гнома и глигана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мирише на кравари

    16 Март 2023 9:42ч.

    Всичко е пълна лъжа и фалшификация, както при предходните четири избора. До преди две седмици ГЕРБ водеше с 2% и никакъв шанс на ПП-ДБ да ги изпревари. После шефът на фирмата у нас, където обработва резултатите от изборите бе привикан в САЩ, а след връщането му вече всички прогнози са обратни. Изборите трябва само да потвърдят нареденото от краварите. А като знаем, че в посолството на Боко са му наредили да е втори и безпрекословно да подкрепи ДБ и ПП, нещата вече се връзват на 100%. После - решение на дебилите за вкарване на България във война с някаква измислена провокацийка срещу Русия и вой как трябва да защитим родината. Хора, мислете като гласувате, защото ДБ и ПП 100% ще ни превърнат в пушечно месо и слуги на укрите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    16 Март 2023 9:56ч.

    Само безмозъчни самоубийци може да гласуват за четирите партии на войната - герберасти, ПеПерасти, бойкикевци и турския башибозук! Невероятно е да има толкова много самоубийци, колкото ни представят в това" "проучване"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турците не ги месете

    16 Март 2023 14:41ч.

    и те са империя и целите им не са от днес за утре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички тези съчинения,

    16 Март 2023 10:03ч.

    които се опитват да ни внушават, вече не им вярват и децата! Имаме си многогодишен горчив опит на какво са способни тези фиктивни спасители на страната, така че умря вече Марко да вярва на лъжи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре де,

    16 Март 2023 10:25ч.

    Тези, които няма да гласуват въобще са по-опасни от тези, които гласуват за сектата ПП/ДБ и ГРОБ. След като на 65% им е все едно (под формата на извинението "няма за кого"), а други 30% са ОК с война, може би една истинска война на територията на България, с падащи ракети, бомби и куршуми би бил един много добър лек за Ганю. Ганю трябва да се ошамари, дори и това да не налее никакъв акъл в простата му чобанска тиква. Защото като яде бой става поне кротък и хрисим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е никак добре

    16 Март 2023 10:38ч.

    Ами не е така. Мързи ме отново да ти обяснявам защо не си прав. Проучи какво е бойкот и гражданско неподчинение в условията на надигаща се фашистка диктатура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дорис

    16 Март 2023 10:28ч.

    Колективната безпомощност на българите да решат дори елементарни проблеми трябва да се патентова!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъжно, но е истина! И това се използва от "партньорите" ни!

    16 Март 2023 11:12ч.

    Както каза проф. Иво Христов - не можем да се разберем и чистачка на входа да си изберем. А това ни прави единствено само по-слаби пред външните хиени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако ви кажа за това, кой да поддържа един вход в Лозенец

    16 Март 2023 14:44ч.

    че има враждуващи Фейсбук групи и очаквам и граждански сдружения да се регистрират...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стъкмистик

    16 Март 2023 10:34ч.

    Мога веднага да ви представя друга графика за истинските нагласи на българите, но се опасявам, че тя не е в синергия с данните, фиксирани от ФАЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диоген Киника трябва да доййде, за да ви научи какво е бойкот

    16 Март 2023 10:34ч.

    Тия, които са решили не просто да гласуват за такова позорно статукво, но и изобщо да гласуват за нещо, което е напълно властово и управленски изчерпано, каквото е политическата система в условията ва все по-надигащ се явен, а не криптофашизъм, ми приличат на ония мравки по селата, които се лепят на петната мазнина в мивките и там се издавят, когато стопанинът пусне водичката. Защо го правят? Защото така трябвало - отговорните мравки така правели...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диоген тръгнал с изпружена ръка

    16 Март 2023 14:50ч.

    показвайки среден пръст, подире му се повлякла тълпа, а той рекъл (по отношение символа): Ето демагогът (народоводачът) на атиняните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    16 Март 2023 10:41ч.

    Формата е правилна и не е извинение, а факт. Трябва да си много прост да гласуваш за хора, които откровено унищожават страната, с извинението, че все пак трябва да изберем някой от тях. Да кажем имаш дъщеря и ти доведе трима наркомана да одобриш някой за неин съпруг какво ще направиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Март 2023 10:51ч.

    Ти сериозно ли ? Как ти се струва вариантът - ти не одобряваш никого, но дъщеря ти си избира един от тях за съпруг, защото е нейно право? Ако не гласуваме, ГЕРБ ще спечели с 51% вместо с 20%, защото има твърд електорат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и къде е логиката?

    16 Март 2023 11:35ч.

    Ето защо, дайте да гласуваме за инфантилите от ПП. ПС: Тук става въпрос за бойкот, обаче ще трябва да се хаби мастило да се обяснява на някои какво означава почти нулева легитимност на който и да е избран. Гласуваш ли, легитимираш статуквото. Така е при фашистка диктатура - случайности не се допускат. Случайности са възможни само при неизвънредни ситуации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Март 2023 11:56ч.

    Има партии, които са за спиране на войната. Поне за това можем да гласуваме. Като не гласуваме, циментираме властта на войнолюбците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @логиката

    16 Март 2023 13:05ч.

    Призивът за бойкот е оправдан, САМО ако в избирателния закон е записан минималния процент гласували, при който изборите са зачитат. Ако не е записан, тогава бойктът трябва да е 100% (което е практически невъзможно), за да има някакъв предполагаем ефект от него. Така, че - има ли в закона минимален брой гласували за да са легитимни изборите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Март 2023 14:14ч.

    Няма изискване за минимален брой гласували, за да са легитимни изборите. Такова изискване има само за референдумите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за читав закон натиска суверенът, понякога именно с бойкот

    16 Март 2023 15:02ч.

    И как ще си извоювате такова правило, след като им гласувате? За да са самите депутати заинтересовани да променят закона, поставяйки минимален праг на изборно гласуване за лигитимен вот, трябва да ги оставите с много малки проценти на участие в изборите, за да се засрамят даже самите те от свръхниската легитимност на вота и да променят закона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Март 2023 17:26ч.

    До - за читав закон натиска суверенът, понякога именно с бойкот - Ако написаното не е шега, единственото обяснение е, че авторът му току-що слиза от Марс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • среден пръст

    16 Март 2023 11:17ч.

    Тази стъкмистика се реди според настроението на кравата херо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещата вървят към класически цугцванг

    16 Март 2023 11:17ч.

    Най-вероятно мандатите ще бъдат подредени от преброителите във формат 70-70-40-40-20

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    16 Март 2023 12:13ч.

    Твърдо съм убедена, че тези "резултати" са измислени и са в интерес на горните партии, начело в "изследването"! Съответно са си платили да се публикуват, защото това им е необходимо за зарибяване на глупаците. Умните хора не се заблуждават и не се доверяват на продажни медии, които за пари са готови да лъжат на поразия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отчаян

    16 Март 2023 12:22ч.

    Мамата си джаса, никва светлина в тунела не се вижда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко,

    16 Март 2023 12:30ч.

    Най-тъмно е току преди зазоряване..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвсем прясно проучване от някои страни в Ес.

    16 Март 2023 12:55ч.

    Въпрос на тема динозаври. 80% от населението на Германия, Швеция, Холандия и Чехия дава положителен отговор на въпроса, че техните баби и дядовци са се ръкували с динозаврите приживе. Ако у нас се проведе такова изследване, имаме шанс да спечелим поне една класация в Европа - по дебилизъм. За Сащ априори е ясно, че %-тът е над 100 и без анкета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    16 Март 2023 13:52ч.

    Първо, проучването не е прясно, а е публикувано на 02.11.2021 и второ, данните не са верни. Българите са на първо място по твърдението, че хора и динозаври са живели по едно и също време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българите са на първо място по твърдението, че хора и динозаври са живели по едно и също време

    16 Март 2023 14:53ч.

    Мислят, че става дума за завиране на дини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито!

    16 Март 2023 13:41ч.

    Ама вие сериозно ли се чудите на тия данни? Българинът е тъп та дрънка. Да ви припомня ли няколко вица за българи и техния "ум"? Проф. Христов го каза преди тодини - 80% от българите са дебили. Аз, като човек, дълги години занимаващ се с подрастващите, мога да ви кажа, че огромна част от младите са социални олигофрени. Изобщо не откриват причинно-следствените връзки в събития, определящи съдбата на обществото и държавата. Самият факт, че вече 33 години държавата ни деградира, е показателен. Тя не може да деградира от само себе си. Деградираха хората. Големият въпрос е - защо така се получава? Как така тоя същия български народ след 1944 г. построи една успешна във всички сфери държава и то за исторически много кратко време, а сега същия тоя народ тъпче на едно място, че и даже деградира? Отговорът според мен е, че страната и обществото ни нямат никаква национална стратегическа идея. Да си част от ЕС и НАТО не може да бъде национална идея. Някакви си "евро-атлантически ценности" пък хептен. Народ без идея и идеология е обречен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "сега същия тоя народ тъпче на едно място, че и даже деградира?"

    16 Март 2023 14:17ч.

    Ми много лъжа, много измама, ама много. Отвън идват специално обучени психоексперти, които прилагат непознати техники за РАЗДЕЛЕНИЕ и за омраза между хората от една нация, от един народ. И резултатите ето ги. За ОБЕЩАНИЯ за лични благини и пари, интересите на индивида стават приоритет пред общностните, пред общността без която този индивид е никой и нищо, грубо казано. .......... Късно разбрахме, че ОБРАЗОВАНИЕТО и ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО са най-важните елементи на НАЦИОНАЛНАТА СИ СИГУРНОСТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Късно разбрахме, че ОБРАЗОВАНИЕТО и ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО са най-важните елементи на НАЦИОНАЛНАТА ни СИГУРНОСТ!

    16 Март 2023 14:20ч.

    На националната НИ българската сигурност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • *Честито!

    16 Март 2023 15:45ч.

    Мдаа... 17-18 годишни идиоти да видите, по-скоро да чуете как крещят като 2-годишни деца продължително и високо. И то всеки ден. Турете надгробния камък вече на България, защото от тези отърваните и следващите след тях няма да стават за нищо. Поне да ги ползват за лабораторни експерименти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стойчо

    16 Март 2023 13:44ч.

    Новата политическа коалиция на олигарха Иво Прокопиев от ПП и ДБ явно ще останат на второ място, но пак ще бъдат незаобиколим фактор за съставянето на правителство, каквато е и целта на Прокопиев, за да не бъде в затвора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи накратко:

    16 Март 2023 14:29ч.

    Всеки мъж на възраст между 35 и 55 години, който не гласува или гласува за герб/пп/дпс, на практика гласува да бъде мобилизиран и пратен на фронта. Всяка съпруга или майка на такъв мъж - също. Не трябва да има никакви, ама никакви колебания за това. От друга страна, тъщите и те не са малко, така че гласове за пращане на обичаните зетьове на фронта вероятно ще има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тяхното презрение към нас

    16 Март 2023 15:08ч.

    Гласуваш за Възраждане (ако допуснем, че няма да се окажат втори прецедент на изтънчената измама след случая с "пилота-президент" Радев), в събранието всички останали се обединяват срещу тях, и ето ти пак на фронта. Стига илюзии, вземете най-после да мислите. Бойкот до дупка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Досега като противници на войната

    16 Март 2023 15:41ч.

    са се декларирали Възраждане и БСП. Така че ако не искаш да ходиш на фронта - за някой от тях. Негласуването не е решение - така освен всичко друго увеличаваш тежестта на купения вот, който пак е за войнолюбците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гражданско неподчинение срещу фашизма

    16 Март 2023 18:31ч.

    Вярата понякога е сляпа. А да вярваш на политици не е най-подходящото вярване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дени

    16 Март 2023 14:52ч.

    Киро колко сериозно ще се сгромоляса, еле па партньора му Ристю...Провал, пълен провал ще е тая коалицийка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    16 Март 2023 19:39ч.

    ДБ пак ще се клатят краката в парламента, но вече като първи. Това са парадоксите на родната политическа сцена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симо

    17 Март 2023 12:47ч.

    Това само доказва, че 25,6% от българите са любители на простотата, а 26,5% са мега заблудени неолиберали…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калин

    18 Март 2023 17:00ч.

    Тези проучвания са нагласени. ПП и ДБ нямат никакъв шанс за толкова висок резултат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи