"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите, кой ще е трети - също

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите, кой ще е трети - също

Димитър Ганев, агенция "Тренд"

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4%-вата бариера. Това показва социологическо проучване на "Тренд" по поръчка на Нова телевизия. 

Три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство.

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.1% от гласуващите) се запазва. Регистрира се по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията.

На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и „Възраждане“ (13.3%).

От "Тренд" припомнят, че проучванията се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите.

Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-тото Народно събрание има коалицията „Левицата“ (3.6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3.5% сред гласуващите). „Има такъв народ“ остава с 3% сред гласуващите.

5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“. Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели.

 

Коментари

  • Ясно е кой ще победи на изборите:

    31 Март 2023 9:15ч.

    козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5,2% декларират ще гласуват с "не подкрепям никого"

    31 Март 2023 10:43ч.

    Няма толкова много невменяеми, не се излагайте

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите, кой ще е трети - също

    31 Март 2023 13:19ч.

    Има ли някакво значение? Който и да “победи”, ще бъде победен, а народа по беден!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно е "надрусан"

    31 Март 2023 14:09ч.

    или живее в чужбина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има, има.

    31 Март 2023 14:34ч.

    Невменяеми са тези, дето вярват на тези приказки за уж "негласували за никого". Защото е ясно, че това ще са гласовете на ГЕРБ и Възраждане, които трябва да бъдат прецакани по две причини: 1. Да се изкарат подлогите и джендърите от ДБПП на първо място, за да ни набутат във войната. 2. Да се закара Възраждане колкото се може по-назад, защото реалните резултати му дават второ място. Затова и викаха шефа на информационно в Америка, да му спуснат тези задачи, които да изпълни при "броенето" на гласовете и тяхното уж "отчитане". А накрая, всички ние сме виновни, че позволяваме този цирк вече трета година да продължава - да ни слагат от вън кой да ни управлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    31 Март 2023 9:47ч.

    А въпросът , кой ще загуби, не се задава, историята показва, че това е наридът и България. Възниква въпрос-ДО КОГ?!?!?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    31 Март 2023 9:48ч.

    Орбан:ЕК е близо до решение за изпращане на военни "мироопазващи" сили в 404!?! Гласувайте против партиите на войната!!! Единствена възможност да се измъкнем от военното блато!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“

    31 Март 2023 9:58ч.

    И като към тях се прибави процента на негласуващите, става ясно кой е суверена в България. Лошото е, че от този суверен нищо не зависи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Батко

    31 Март 2023 10:08ч.

    Българите ще победят ако излезат да гласуват срещу войната и Козяк, иначе мутрите ще ни пратят на война, ще ни организират дългова и банкова криза и в общи линии ще ни вземат парите, децата, домовете и земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • третият

    31 Март 2023 10:08ч.

    Прави впечатление, че Всички т. нар. социолози винаги показват Възраждане на четвърто място, винаги с няколко десети от процента след ДПС, интересно, как пък винаги получават тази разлика от десети от процента, вероятно по системата "нагодейшън". Относно първите две места, през 2001 г. Костов също беше сигурен в първото място, но беше отвят от партия, която не беше управлявала, така, че нищо чудно четвъртите според т. нар. социолози да станат първи и да отвеят военолюбците и ментарджиите от ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФАРКАТИЧКО

    31 Март 2023 10:12ч.

    Затова всички като мен за седесе с бюлетина № три (3) ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля

    31 Март 2023 10:15ч.

    колегите от форума,дайте съвет кое е по-сигурното гласуване-с машина или с бюлетина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-несигурното е с машина

    31 Март 2023 10:18ч.

    по-несигурното е с машина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сигурност

    31 Март 2023 10:38ч.

    По-сигурното е с машина, която ще принтира бюлетината, тя ще се брои вече (което е много важно) и никога не може да е недействителна, за разлика от хартиената, за която ЦИК е приел четири случая на недействителност, което естествено е субективна преценка и при нея могат да са в действие указанията на един бивш пловдивски кмет за правене на недействителни бюлетини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    31 Март 2023 12:25ч.

    По-сигурно е гласуване с машина на тези избори. Машините са превърнати в принтери. Но при тях няма начин драснатото с химикалката да излезе извън очертанията на квадратчето при отбелязване на избраната партия или преференция за кандидат и някой член на комисията да реши, че е недействителна. Важно е отрязъкът, който отпечатва машината да се погледне, дали правилно е отразен избора и след това да се сгъне на четири. Понеже бюлетината от машината е по-малка от хартиената, комисията може да възрази, че няма място за печата, но вие разгънете бюлетината с избора надолу, нека сложат печата и тогава я сгънете на четири и я пуснете в прозрачната урна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Машините са превърнати в принтери

    31 Март 2023 12:43ч.

    По-добре машини-принтери, вместо само вълшебни флашки без броене на хартиените отрязъци, поради което ментарджиите от ПП на предишните избори си знаеха предварително резултата, а пък ДБ имаха алиби, че ако са част от фалшиификацията, нямаше да са на предпоследно място. Наистина с машината-принтер не може да се произведе недействителна бюлетина, което е най-голямото й предимство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    31 Март 2023 10:26ч.

    " Възложител: NOVA Broadcasting Group" без повече коментари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    31 Март 2023 10:40ч.

    Познавам хора, които ще гласуват за БСП. Познавам хора, които ще гласуват за ГЕРБ. Познавам хора - за ДПС. Други са хвърлили око на "Възраждане". Обаче не познавам нито един, ама нито един - за ППДБ. Освен ако лъжат, ама що пък да лъжат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    31 Март 2023 10:47ч.

    Има някой, друг плоскоземец! Да не дава Бог да ги познаваш, още по-малко да говориш с тях. Все едно да спориш с радиоточка, по която са пуснали реч от времето на Мусолини.... Но да сме мъдри и да гласуваме срещу военолюбците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    31 Март 2023 11:17ч.

    Ами Сигналисте, тези които ще гласуват за ПП/ДБ не можеш да ги видиш в смрадливата кръчма,където се наливаш с пърцуца,затова не познаваш такива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    31 Март 2023 12:36ч.

    Наблюдателю, изборът е един - ВОЙНА или МИР! Иронията ти тук е неуместна. Ако поддържаш жълтопаветния плактон, гласувай да те пратят на фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • реалностите в България

    31 Март 2023 10:54ч.

    Ясно е едно,че умишлено се насаждат условия на живот на българската народност,целящи частично или пълно физическо унищожаване на населението. В резултата на това България е на първо място по смъртност на населението. Съвсем на скоро В България жена беше разкъсана и убита от кучета, дете оставено само взривено, бомбени заплахи в цялата страна,удавен младеж във езеро в Перник, разстрелян баща от сина си,масови побоища ,гонки с мигранти из градовете и т.н. Всеки ден криминалната сводка на медиите е ужасяваща. Време е да се сезира Международния съд на ООН по случващото се в малката Балканска страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адддд

    31 Март 2023 11:49ч.

    ОСНОВЕН ЗАКОН В КОНСТИТУЦИЯТА -----ЩОМ НЕ СИ ГЛАСУВАЛ НА ИЗБОРИ ----ЗНАЧИ ВЛАСТТА Е НЕЛЕГИТИМНА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уотсън

    31 Март 2023 11:50ч.

    Браво на Фак Били ГейЦ: забол е пръст в нещо много важно! Кой поръчва музиката? Музиката е поръчана и платена от една чужда и враждебна на българския интерес медия. Те се интересуват от спокойна и блатна ТЕРИТОРИЯ, в която могат да вършат каквото им е угодно. По отношение на партиите от първата петица. 4 от тяха са от типа - НАДЕЖДА ТУКА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ! Гарантирано всички 4 са провалени и посрамени. Опитът вече категорично сочи, че няма абсолютно никакъв смисъл от възлагане на какви да е надежди. Да вършиш доказано и проверено грешни неща и да се надяваш на благоприятен резултат е психологическо и интелектуално РАЗСТРАЙСТВО! Можем да разчитаме само на ВЪЗРАЖДАНЕ! Има ли някакви гаранции от и за ВЪЗРАЖДАНЕ? В интерес на истината - гаранции няма! Все пак това не е провалена и посрамена организация, каквито са другите - където главни действащи лица са доказани лъжци, крадци, корупционери, користолюбци и слуги на чужди интереси! А чуждият интерес е открито враждебен за България! Всичко е толкова просто!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еркюл Поаро

    31 Март 2023 12:46ч.

    Браво Уотсън, размърдал си малките си сиви клетчици. И аз съм за Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    31 Март 2023 13:34ч.

    Няма никаква гаранция относно Възраждане, но това е единствената партия и избор, който ни е останал! Гласувам за тях от няколко години и така ще бъде! Какво ще стане, знае само Бог и Той да има милост към нас. Дано да прогледне народа, за да гласува за Възраждане. Пък каквото ще става, ще става! Амин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    31 Март 2023 12:30ч.

    Ясно, че нищо не е ясно. Ами така кажи, че да ми стане ясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целта е постигане на конституционно мнозинство

    31 Март 2023 13:34ч.

    Ако ГЕРБ, ДПС и ППДБ успеят да съберат 180 гласа ще има правителство.. Ако изборите са предварително нагласени, както предполагам, разпределението на мандатите ще 70-70-40-40-20, плюс-минус 2, с цел достигането на заветните 180

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • петицата

    31 Март 2023 13:37ч.

    Според т. нар. социолози от Тренд по поръчка от небългарската телевизия Нова, в парламента влизат пет участника в изборите. И в тази петица единствено само Възраждане не е управлявала, така, че редно е да получи доверието на избирателите. Останалите военолюбци и ментарджии ги видяхме - ГЕРБ крадат от магистралите и санирането, ментарджиите от ПП крадат чрез посредниците за газа, зомбираните неофашисти от ДБ знаят само едно - повече оръжие за Украйна, депутинизация и когато кажат, че Путин е военнопрестъпник, получават душевен оргазъм. За ДПС е ясно - винаги разпределят порциите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • германец

    31 Март 2023 14:00ч.

    Човек , който не е роб , няма да гласува за разни кухи чучела , правещи се на клоуни пред публиката за да докопат облаги. Свободния човек няма нужда от овчар да го ръчка със гегата. За България ще назначат някакви кухи фигури да изпълняват командите на шефовете. Който разбрал - разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милена Върбанова

    31 Март 2023 14:06ч.

    "Утре, в официалния ден "за размисъл" - добре си помисли! Ако гласуваш за ПП/ДБ - получаваш гей Асен Василев + бонуси като Трета световна война и Истанбулска конвенция! Ако гласуваш за "леваците" - получаваш гей СерГей Станишев + ТСВ и ИК! Ако гласуваш за Герб - получаваш гей Къдравата Сю + ТСВ и ИК! Ако гласуваш за БСП - получаваш гей ВиГейнин + ТСВ и ИК! За ДПС не знам кой е в задължителната роля на гея, ама ДПС-то си има характерна слава и хм, хм, хм ... могат всички ни да изработят като гейове! ТСВ и ИК пак са ти в кърпа вързани! Във "Възраждане" гейовизацията уж не е толерирана, ама ... знае ли човек кога ще му смъкнат потурите? А сега сериозно, българи! След две и половина десетилетия бойкот на извратените избори за НС, реших да гласувам. И ще гласувам с бюлетина 21 за Коалиция "Вън от ЕС и НАТО" на Пламен Пасков!" "Осъзнавам целия риск на гласуването за малки партии и коалиции. Ако те не прескочат 4%, вотът ми ще бъде опорочен и разпределен между търгашите от статуквото. Мисля си обаче, че ако повече родолюбиви българи гласуват като мен - за една и съща малка партия, обединяваща некомпрометирани, интелигентни личности - и успеем да вкараме тези личности в парламента, вотът ни няма да бъде ограбен от сатанистките формации на джендъризма и войната. Напротив, ще им заседне като рибена кост в лакомата паст. Ще обърка вече подредените им планове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Условно наклонение

    31 Март 2023 14:31ч.

    В понеделник изборите ще са вече история, а както е известно в историята няма "ако". Често сте използвала условната форма, а очевидно разбирате процеса и трябва да си дадете сметка, че Три/Четвърти от гласа ви ще "отиде" за партиите на войната! Дали ще бъде резултат на реално гласуване или ще става дума за нагласяне на резултатите по проект на козяк - това не знам, но в момента се дискутира реалната заплаха от достигане на конституционно мнозинство от същите партии. Давате ли си сметка, че с подобно на вашето гласуване тази група може да получи напълно реално още няколко недостигащи мандата и ТОВА ЩЕ БЪДЕ КРАЯТ НА СТРАНАТА НИ. Тогава няма да има условно наклонение! Доста съм изкушен от темата избори и политика, но си признавам с нежелание, че дори не бях чувал за тази коалиция и се изненадах. Да, има ги, регистрирани са, проверих! Познавам отделни тези на Пасков. Някои са интересни. В ЦИК е дадена инфо, че представляващи коалицията са:Георги Петков Манолов, Кирил Владимиров Гумнеров, Светозар Стоянов Съев. За съжаление, същите са непознати на широката общественост. Вероятно са свестни хора, но малцина подозират за съществуването им. Решението си е ваше!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    31 Март 2023 15:01ч.

    Уважаема г-жо или г-це Милена Върбанова! За съжаление това ще бъде пропилян глас, поради простата причина, че тази коалиция няма да влезе в парламента. Да, там има свестни хора, някои от които задочно познавам от няколко години. Относно П.П. (Пламен Пасков) имам забележка, защото той разпилява гласа за България, опитвайки се да влезе в политиката от тук или от там. Говори добре и говори верни неща, но не иска да плати цената и да се обвърже с нещо повече. Имам лични наблюдения и си имам моето мнение. Едно е вярно, ако той искаше да помогне, щеше да загърби личните си предпочитания и да се обвърже с Възраждане, не защото са идеални, а защото са единственото, което остана като възможност за истинска промяна. По начина по-който той прави нещата, той вреди на България. Кокошо и да не ми е приятно да го пиша и говоря, това е самата истина за съжаление. Всеки е свободен да гласува или да не гласува, и всеки е свободен да избира, но ако искаме да опитаме да се освободим от всичките тези престъпници, които са се загнездили във властта през последните 33 години, трябва да опитаме с бюлетина №3! Бог да ни е на помощ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    31 Март 2023 14:24ч.

    Нещата са ясни както от птичи поглед, така и отблизо. Повечето от социолозите, да не кажа всички известни, са платени поръчкови манипулатори. Както е известно от психологията, колебаещите се накрая гласуват за този, който има най-голяма вероятност да спечели. Излиза, че социолозите направляват общественото мнение и играят значителна роля в изборния процес. Според мен е необходимо да се въведе забрана за оповестяване на изборните нагласи поне месец преди изборите. В България обаче има един голям проблем и това е подмяната на вота чрез купени гласове и фалшифицирани резултати. Купуването на гласове е най-масовият спорт, практикуван от натрупалите чрез кражби, богатство партии. Напоследък се купуват не само цигани, а и бедни българи, за които едни 100 - 150 лв. са значителен приход. Ако имаше работещо МВР, щяха да се минимизират щетите от тези незаконни действия, но днес положението е отчайващо. Надявам се повече българи да преодолеят апатията и да гласуват. С бюлетина № 3, естествено.))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • яснота по въпроса

    31 Март 2023 14:30ч.

    Всичко е ясно. В една далечна задокеанска държава, в една стара сграда, в един мрачен кабинет в мазето, близо до служебните тоалетни, има един дърт изкуфясал чиновник, отговарящ за едно чекмедже. В чекмеджето с напис "Колонията България" е записано: Избори 2023 г. ПП-ДБ - 70 мандата ГЕРБ- 70 мандата ДПС - 39 мандата Възраждане - 36 мандата БСП - 23 мандата Съставяне на правителство задължително от партии, подлоги на НАТО, а именно ДБ-ПП, ГЕРБ и ДПС. Опция - изхвърляне от правителството на част от групата на ПП около Петков-Василев /възможна, но не задължителна/. Първа задача - набутване във войната. Затова преди десетина дена ултимативно привикаха там шефа на фирмата, която обработва резултатите от изборите, за да му спуснат задачите. Сега в неделя предстои само цирка, наречен "избори"; фалшивите репортажи; още по-фалшивите проучвания и екстаза на задъханите мисирки, които уж отразяват нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гълъб Гълъб братовчед на Фатих Фатих от Баден Баден

    31 Март 2023 15:22ч.

    Много точно описано , приятелю ! Мисля , че точно така ще се получи. Само дето популацията в по голямата си част /около 75%/ не схваща цирка и си въобразява , че нещо зависи от нея. Но нека шоуто продължи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    31 Март 2023 14:49ч.

    Първо - трябва да се гласува! Който призовава към бойкот на изборите е или платен саботьор или дебил. Не знам колко е трудно да се разбере, че при липса в избирателния закон на долен праг гласували, след който изборите се считат за нелигитимни, негласуването облагодетелства точно тия, от които искаме да се оттървем. Второ - За кого? Просто е като 2+1=3!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи