"Тренд": Най-образовани са електоратите на новата коалиция и "Възраждане"

"Тренд": Най-образовани са електоратите на новата коалиция и "Възраждане"

Евелина Славкова, агенция "Тренд"

Сред партиите и коалициите, които влизат в 49-ото Народно събрание, електоратите на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане" са с най-висок образователен статус - съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти. Това показват данните на социологическата агенция "Тренд" от проведения в изборния ден екзит пол (интервюта с гласоподаватели на излизане от изборните секции). Изследването е било възложено и финансирано от "Нова телевизия".

Ето и по интересните акценти от анализа на "Тренд":

Кога са взели решение?

17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 78% от избирателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласуват за коалицията още преди кампанията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласуват за тях в последните 30 дни. Сред привържениците на „Възраждане“, близо една пета са решили да гласуват за тях в последните няколко дни.

Хартия или машина?

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%). БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Пол

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол. Прави впечатление единствено подчертано по-женския профил на избирателя на „Левицата“ - над 60% от гласувалите за коалицията са жени. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско присъствие в коалицията.

Възраст

62% от избирателите на БСП са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за „Има такъв народ“ са до 40 години. Близо една трета от всички гласували между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. БСП е първа политическа сила сред хората над 70 години.

Образование

Сред основните формации, електоратите на ПП-ДБ и „Възраждане“ са тези с най-висок образователен статус – съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Електорална миграция

При почти всички основни формации, над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за „Продължаваме промяната“ на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април.

Тип населено място

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живеят в селата. 

 

 

Коментари

  • Учител

    03 Апр 2023 13:50ч.

    По принцип за "господарите" , вие, електората , сте публика. Публиката те я имат и за собственост с която си правят забавленията , от време на време я пое.бават. От време на време я подстригват. И се хранят от енергията на тълпата/публиката. От време на време я прочистват от излишните бройки. И най-важното за господарите , публиката е и сцена , пред която господарите си правят гаргара , шоу и си придават важност и значение. По принцип, господарите са чучела, изпълняващи заповеди на тези над тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    03 Апр 2023 13:51ч.

    Тези от коалицията са образовани в Харвард и подобни в специалности от спектъра на евроджендърски политнауки и лгбт банкова дейност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    03 Апр 2023 16:58ч.

    ПОДКРЕПЯМ! Това образование на коалицията от курсове някакви към Харвард, на в София. Каквото образованието, такива и подкрепящите ги- социално и полово неориентирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явна е към кои се причислява Славкова,

    03 Апр 2023 13:54ч.

    и кои намира за най-образовани! А и това е отдавнашен мерак на десницата, за се изкарат учени. Явно е, но въобще не е сигурно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки десен тъпак

    03 Апр 2023 18:58ч.

    може да стане професор, стига да е вярно куче на господаря на капитала, да върти опашка, да назубри правилните за господаря на капитала клишета и да вдига правилните лозунги, които неговият господар нарича слогани...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симитли

    03 Апр 2023 14:02ч.

    Това, че някой е образован не значи, че не е голям идиот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кисинджър

    03 Апр 2023 15:11ч.

    Справка - Кирчо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    03 Апр 2023 15:40ч.

    Много сте прав! За мен висшето образование никога не е било критерий, по който да оценя даден човек. Особено в последните 25 - 30 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    03 Апр 2023 19:57ч.

    Много си прав бай Тръмп! Едно време за 1 място за студент се състезаваха от 10-50 мераклии, а сега всеки, който желае влиза да учи ВИСШУ! У нас вече има редица т.н. висши учебни заведения, които се славят с това, че като си платиш може да си получиш дипломза завършено образование. Любими заведения от този тип са Свищовския икономически университет и Нов български университет! За пример ще цитирам разказа на Явор Божанков, който в едно предаване по телевизията (мисля, че бе "На кафе") възторжено обясняваше на водещата, че една година бил в Лондон при жена си да гледа малкото си чааве и през това време се водел, че учи ( не помня в кой ВУЗ) и представете си никой не разбрал, че бил в чужбина през това време!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всичко е ясно

    03 Апр 2023 14:02ч.

    За пп били гласували високообразовани младежи! Всъщност сега в бг човек с образователен ценз не е непременно високообразован! За въпросните глосоподаватели снабдяването с диплома за образование често върви в комплект с пълна неграмотност! И тогава остават: ПП, ИТН и копейкин! Демек "елате гълъбчета при батко"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Младежите са малоумни в 99% от случаите

    03 Апр 2023 16:21ч.

    Не случайно американците държат на два министерски поста - на вънкашното разложение и на образователното разложение. Те специално си отгледаха цяло поколение душевно болни социопати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    03 Апр 2023 14:20ч.

    фен съм ѝ на г-жа славкова. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    03 Апр 2023 14:25ч.

    захласнах се нещо и пропуснах да обърна внимание на ето това: "Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%)." -- верояно, щеше да е странно, ако тия проценти бяха други. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а някой знае ли как стои въпросът с "кодовете"

    03 Апр 2023 14:54ч.

    този път? Кирчо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    03 Апр 2023 14:21ч.

    А колко са интелигентни повечето от цитираните от госпожата се вижда по резултатите на държавата ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    03 Апр 2023 14:31ч.

    Като видяхме колко "образовани" са киро, кокорчо и компания, се досещаме колко образован е електората им. От тези, получили образование в "демократична" България, когато сульо и пульо вземат дипломи, но без покритие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Апр 2023 14:36ч.

    Ква щеше да бъде реакцията на сий почитаем форум, ако статистиката беше противоположна - "избирателите на Възраждане са с незавършено начално образование и не са карали детска градина".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Апр 2023 14:41ч.

    Сори како, ама едните са изпушили докато са се образовали, ей на глей ко пише: "Демократическата партия се ръководи от педофили" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    03 Апр 2023 14:42ч.

    Как ли се връзва това с легендата за простите и необразовани "копейки"?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    03 Апр 2023 15:03ч.

    снощи Карбовски и Дачков отбелязаха любопитна подробност от презентацията на резултатите - цветовете на победителите (първите две партии) са синьо и жълто - наистина се сформира "украинска коалиция" на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Завършилите ПУЦ в Харвард

    03 Апр 2023 15:14ч.

    образовани ли се водят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и психодесни

    03 Апр 2023 15:26ч.

    Е, нали им викаме умнокрасивитет? ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    04 Апр 2023 8:12ч.

    "психодесни" тоже е верно. и още как.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    03 Апр 2023 15:46ч.

    Най-накрая се развенча дълго лелеяният мит, че избирателите на Възраждане са нискообразовани, прости чукундури. Не сме прости, неуважаеми тролове на ГЕРп и амбасадата. Напротив, както вече няколко пъти имах възможността да подчертая, мислещите и високо просветени българи са гласували за Възраждане. Време е да измислите нови "компроментиращи аргументи", които да оправдаят неистовия ви страх от възхода на единствената пробългарска партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    03 Апр 2023 21:02ч.

    Браво Лорче! Добре им го каза! Не се притеснявай, вече измислиха новата опорка и я тиражират във вестници и по тв. А тя е, че Възраждане е проруска партия. Направо да си умреш от смях.))) Докладваха ми, че по Нова и битиви говорещите глави непрекъснато повтаряли новата опорка. Също и в Стандарт нюз. Май не се усещат, че по този начин напомпват нови избиратели на Възраждане. Поздрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миловидна

    03 Апр 2023 16:18ч.

    Кирчо и Кокорчо са умнокрасиви,алчни мошеници.Само да си спомним за Джемкорп и Нексо.Едра риба,хищна.Това са умните и красивите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    03 Апр 2023 16:21ч.

    Много е недемократично, зная, но не е ли време да се въведе образователен ценз при изборите? Може ли човек, който не знае български език, не може да чете и пише, не е успял да получи поне основно или прогимназиално образование, не знае за какво или кого гласува, да определя бъдещето на страната? По този начин естествено ще отпаднат купените цигански и турски гласове. Каквито и възражения да получа след това предложение, крайно време е да надделее здравият разум. Каква държава сме, ако купените цигански и турски гласове формират държавното управление? А българите да престанат с мълчаливото несъгласие и негласуване. Вижда се, че гласуването има значение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възмутена

    03 Апр 2023 17:02ч.

    Такъв ценз отдавна трябваше да има, но някои "евроатлантически" партии тогава нямаше да са с толкова проценти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен съд

    03 Апр 2023 16:47ч.

    Прави впечатление, че младите гласуват за Продължаваме Пропадането и другите клоуни. Съсипването на образованието, непознаването на историята, разрушаването на обективното мислене и наблюдение чрез зомбиране с лозунги и мантри по медиите дава резултат. Те все още не са разбрали, че на ЕС ние му трябваме бедни и диви за да работим там, а не в родината си. Наивници, разберете - по-тъмно зелените винаги ще бутат автобуса. Дано не съм прав, но май сами си подписахте повиквателната за войната в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    03 Апр 2023 17:08ч.

    Вярно! Ама то като ти е такова менте образованието, няма как да стигнеш до този извод. Зада стигнеш у нужно да можеш д амислиш самостоятелно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Образователният статус"

    03 Апр 2023 18:53ч.

    не е това, което би трябвало да бъде и което беше високото образователно ниво на българите преди контрареволюцията от 10.11.1989 г., която продължава и до ден днешен. ПростоКиро има "образователен статус" на съвременните медийни мисирки, а неговата диплома от Харвард е равна на полувисше училище от времето на Народна република България. Възрастните хора - над 60-70 години - е логично да имат най-висок жизнен опит и да не се подават на масовата дезинформация, която се бълва от телевизията на ЦРУ - Нова и другите две масови средства за дезинформация - бТВ и БНТ, а на последната всички плащаме данъци, за да лъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГВВ

    03 Апр 2023 20:00ч.

    Интересно ми е да видя информация за гласуването на ваксиниране и неваксинираните. Също така дали количеството бустери е повлияло на избора на ваксиниране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    03 Апр 2023 21:04ч.

    Ето и няколко любопитни антропологически акценти от анализа на "Тренд" за вчерашните избори: Тегло: Най-голямо средно телесно тегло е имал избирателят на ГЕРБ-СДС - 89 кг. Общата маса на гласувалите за тази коалиция е малко над 52 хиляди тона. Бастуни: Най-много бастуни в изборните секции са внесли гласувалите за БСП - 28 хиляди. Пари: с най-много пари кеш в портмонетата си са гласували избирателите на ГЕРБ-СДС - средно по 384 лв. Хабилитация: най-много хабилитирани лица, според екзит пола на "Тренд", е имало сред гласувалите за ГЕРБ 244 професори, 903 доценти, 19 ректори, 202 декани и 380 ръководители на катедри. Флатулентна активност: тук оличници са избирателите на градскката десниица. Цели 38% от тях признават, че радостно са подпръцквали по време гласуване. Сексуална активност: По този показател първи са избирателите на ПП-ДБ - истински скокливи зайчета. 44% от тях са правили секс непосредствено преди да тръгнат към избирателните секции, а 11 % са сторили това това по пътя към тях - в автомобили, асансьори, жилищни входове и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако данните за високобразованите избиратели на Костадинов са верни

    04 Апр 2023 0:31ч.

    това е прискърбна новина за нивото на днешното българско образование. Искрено се надявам анкетираните просто да са лъгали анкетьорите от Тренд. Все пак едва ли са си носили дипломите в джоба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешка в интерпретацията!!! За катастрофалното ниво на "образованата" българска младеж говорят резултатите(!!!) на ПП-ДБ, а не на Възраждане!

    04 Апр 2023 10:55ч.

    Свържете възрастовата характеристика на гласуващите за ПП-ДБ и Възраждане и образоваността и ще разберете защо вървим към Небитието...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    04 Апр 2023 8:05ч.

    Истинската социология е наука. Публичното оповестяване на резултатите от "социологически проучвания", особено свързано с избори, е манипулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи