"Тренд": ГЕРБ води пред "Промяната" с 6%. "Възраждане" изпреварва БСП. Янев - 7,6%

"Тренд": ГЕРБ води пред "Промяната" с 6%. "Възраждане" изпреварва БСП. Янев - 7,6%

Партията на Стефан Янев влиза като 6-а сила, изпреварва ДБ. Избирателите на Слави най-дистанцирани от коалицията към кабинета. Заради продължаваща ерозия във властта подкрепата за “Продължаваме промяната” спада до 17,5%, с което дистанцията от първия - ГЕРБ, се увеличава на 6%. От своя страна партията на Бойко Борисов запазва лидерската си позиция с 23,8% обществена подкрепа. “Български възход” на бившия служебен премиер Стефан Янев дебютира като 6-а сила - под два процента разлика от БСП, която вече е изпреварена от “Възраждане”. Това са основните изводи от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

При нови избори – 8 формации в парламента. Новата партия на Стефан Янев е шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите. Пореден спад в подкрепата към правителството. Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.  

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.  

ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с „Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава, поради продължаваща ерозия в подкрепата спрямо основната управляваща формация. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. „Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите.


 

Коментари

  • nan

    16 Май 2022 8:54ч.

    трябва да си зле, за да поддържаш ГЕРБ след 10+ години "управление" и пълен идиот да поддържаш на ПП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    16 Май 2022 8:57ч.

    Напълно подкрепям това мнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симо

    16 Май 2022 10:38ч.

    Много им е 17, 5% на Продължаваме Провала - не разбирам кой още им дава дори 1%. ---- А Демокртична БГ е боклук, да вървят назапад да стават чистачи в хотелите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професор А.Т.Балан

    16 Май 2022 10:39ч.

    По-скоро това е проблем в изказа. Българите вече трудно артикулират мислите си, дори когато имат такива. Редно е да се каже " При Боко беше малко по-малко зле, отколкото сега". Което не значи, че е било добре !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От село

    16 Май 2022 14:06ч.

    Стига вярвате на измислени стъкмистики! Нищо от това не е вярно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Застраховката на Тренд е доста голяма = +/-3,1%

    16 Май 2022 16:11ч.

    С толеранс от 6,2% трудно може да не се познае. И най-важното - Тренд не поема никаква отговорност за поръчаната манипулация. А манипулацията е в посока на понижение на подкрепата за неудобните на американското посолство от ВЪЗРАЖДАНЕ и в посока на подкрепа на подлогите на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоест,

    16 Май 2022 16:19ч.

    и да познае, и да не познае, с дадения толеранс на грешката от общо 6,2%, поръчителят на светло (не задкулисният) "24 часа" и изпълнителят "Тренд" не поемат никаква отговорност, манипулират и се гаврят с читателите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    16 Май 2022 18:26ч.

    Народната памет е твърде кратка. Чувам мнения от познати, с които бяхме против герб, че "при бойко беше по- добре". Когато им напомня, какво направи герб с България за 10-12 години, се плесват по челото и казват: "вѐрно бе!" Съгласен съм напълно с nan, но трябва да се записват простотиите на всички досегашни "управници" и непрекъснато да ни се напомнят, че сме късопаметни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майска

    16 Май 2022 8:58ч.

    Това показва , че шайката на Тиквата по места продължава да управлява, изчегъртването се е преместило към 4-те ПП ПП.та...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    16 Май 2022 9:33ч.

    Не може да се очаква изчегъртване на ГЕРБ от П.П., защото Киро няма структури в местната власт. Мисля, че това е и основната причина изборите да са електронни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен това е точно толкова крадлив

    16 Май 2022 12:58ч.

    И некомпетентен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прогноза

    16 Май 2022 9:35ч.

    Дали снимката към статията не е намек: българският премиер - вчера, днес, утре?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    16 Май 2022 9:42ч.

    С такъв политически "елит" и така поставени политически нагласи на обществото, бъдещето изглежда и ще бъде мрачно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Май 2022 9:42ч.

    Тез уж се казват "Тренд", но няма анализ и очертаване на тренд. Мен ме радва "Възраждане" и ме изненадват до недоверие резултатите на Стефан Янев. Радва ме и обратният възход на БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 9:46ч.

    8% подкрепят настоящето правителство, но се регистрира подкрепа на ПП на 17.5%. Това е абсурт, който показва несъстоятелност на изследването. Българският възход при 10 дни живот има подкрепа почти колкото БСП. Тренд колко ви платиха от Козяк?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 12:51ч.

    Не ти ли стига фантазията или ум, за да си избереш ник, който да не е както моят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • моето проучване показва друго

    16 Май 2022 10:07ч.

    Нито една от партиите в управляващата коалиция няма да влезе в парламента, а ако все пак успее, то ще е с около 10 депутати. ГЕРБ ще влязат в парламента, но връщането на Борисов като премиер е пълен абсурд. Шанс да управляват ще имат Възраждане в коалицията с партията на Янев. Войната в Украйна рязко ще пренареди съотношението на силите в следващия парламент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пипи дългото чорапче

    16 Май 2022 10:16ч.

    Стига с тоя янев. Голямо чудо, казал две приказки. Ами казал. И са само приказки. Като тези да червената шапчица и седемте козлета. Кога ще пораснете бе деца??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Врели некипели, този бъркоч не става и за обсъждане

    16 Май 2022 10:15ч.

    Сащ разказват единствено пожелателни приказки. Те от действителност не разбират. Сигурно им липсва цяло мозъчно полукълбо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    16 Май 2022 10:28ч.

    ПП и БСП няма как да вземат такива проценти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПП има ново име "От Развала Към Провала"

    16 Май 2022 10:47ч.

    ПП се преименува, новото име е по-изразително: "От Развала Към Провала"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    16 Май 2022 11:17ч.

    като цяло всички политици са боклуци....нооо ПП и сегашната коалиция са най големите... Пледпочитам Бойко и ГЕРБ...и за тях и ще гласувам ..по малкото зло

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Качеството на злото

    16 Май 2022 18:13ч.

    Мотивираната и издигната в култ крадливост и ярката простащина на умишлено селекционираните измежду най-посредствените и калпавите представители на обществото, не може да се квалифицира като "по-малко зло". То е просто едно абсолютно зло (в качествено отношение), а оразмеряване редом с друго абсолютно зло е неподходящо и неприложимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    16 Май 2022 11:26ч.

    Нищоправенето на четворната коалиция може да я прати в политическото небитие. ИТН и ДБ може да паднат под чертата и да не влязат в следващия парламент, а ПП и БСП да се крепят малко над границата..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не "може"

    16 Май 2022 11:47ч.

    ЩЕ!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    16 Май 2022 12:06ч.

    ПП, ИТН и ДБ трябва завинаги да бъдат зачеркнати от българския избирател! Не може събирани от улицата хора, да се правят на политици и да се упражняват на гърба ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да-беец

    16 Май 2022 12:18ч.

    А, а , а моля ! Без обиди ! Имаме и събирани от НПО-тата, от Службите, както и от пациентските листи на водещи психиатри !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С такъв обем от 1002 респондента по метода полустандартизирано интервю "лице в лице" на изследването резултатите са зашеметяващи, както винаги

    16 Май 2022 12:44ч.

    Хората просто са се помайтапили или побързали да ги оставят на мира. Кога социологическите агенции у нас ще започнат да произвеждат по-обективни проучавания, с поне 10 000-20 000 респондента. И да започват с въпроса "Какво трябва да се случи, за да спрете всичките неграмотни майкопродавци да се класират във властта, за да ви крадат?!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 12:50ч.

    Кой е трън, кой е глог? Защото когото и да изберат българите, ще е "от трън та на глог".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славин

    16 Май 2022 12:54ч.

    Та кой не се изреди да ни управлява и управя? И що? Да гласуваме доверие за “Възраждане”, защото говорят само за българския интерес. И са млади и с бистри мозъци. Ако и те ни успеят, да пускаме кепенците на територията България и дойдат ония, които работят за това. Последен шанс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 13:01ч.

    Господарите няма да го допуснат. Виж какво стана с Атака. Но все пак ще е добре в НС да се чуе и гласа на народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славин

    16 Май 2022 13:14ч.

    Ами да скъсаме с господарите и се опитаме самостоятелно. Земя си имаме, недра си имаме, море си имаме, умове ще дойдат, е народа го поизкривиха, но и той може да проумее, че е по-добре да раработи за себе си а не само да сменя господарите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно. Признават съществуването на опозиция в лицето на "Възраждане", допускат там някакви проценти да им отчитат...

    16 Май 2022 13:20ч.

    ...Разбира се процентите са в пъти занижени. Но тръгне ли Коцето да печели властта, ще включат мръсните номера. Я ще му спретнат автокатастрофа, в която той ще се окаже "виновен". Я ще го сбият "по случайност" с негър, украинец, хомосексуалист. Я ще му намерят луксозен имот на втората братовчедка на баджанака. Няма да го оставят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славин

    16 Май 2022 14:51ч.

    Абе, не бъдете черногледци! Да пазим лидерите, на които вярваме. Дошло е време разделно. Стига вече диванен патриотизъм. Вземайте словата, излезте на барикадите, да променим системата и живата си. Борбата ще е трудна, но изход друг нямаме. Именно, дошло е време разделно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Интересува ме само една анкета

    16 Май 2022 13:12ч.

    Бай Ставри какво е попълнил?Та отговарям на поста какво трябва да стане че майкопродавци да не се добират до власта.Първо раиран кастинг ,после избори.Тренд и т.н. да правят анкети след кастинга.Като гледам колко кандидати за първа красавица има!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мира

    16 Май 2022 13:24ч.

    След като ГЕРБ води, значи бай Ганъо харесва да го крадат> Аферим бре......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За оцеляване и съзидаване

    16 Май 2022 18:23ч.

    Браво, Мира! Напомни им, аз също не пропускам! Забравянето на злото е еволюционен механизъм за оцеляване на социуса и съзидаване като приоритети от по-висок порядък. Злото, което развращава и води към безпътица и загниване, трябва все пак да се помни, да се порицава и да не се допуска до обществения ни живот. Хора, мислете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    16 Май 2022 17:55ч.

    Всеки ден ще пиша:Долу сегашната Колония и Кочина.Да живее старата България.Слава на Русия. Долу фашизма.Вън на предателите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябваше вече да сте се усетили, че тези "проучвания

    16 Май 2022 20:08ч.

    Ни подготвят как сахибите ще нагласят резултатите от следващите "избори". С машинките е съвсем лесно, затова и махнаха бюлетинките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    16 Май 2022 20:18ч.

    Поредната социоложка на повикване подготвя почвата за фалшифицирани бъдещи избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи