"Тренд": ГЕРБ води пред ПП-ДБ със 7%. "Възраждане" са трети. 68% не харесват кабинета "Денков"

"Тренд": ГЕРБ води пред ПП-ДБ със 7%. "Възраждане" са трети. 68% не харесват кабинета "Денков"

Статична картина на обществените нагласи – електоралната подкрепа спрямо партиите и оценката за институциите остават сходни с проучването през юли. Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%. ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,9% сред гласуващите, следвани от обединението “Продължаваме промяната” - “Демократична България” с 18,3%.

Дистанцията между първата и втората сила се увеличава - в представително проучване на “Тренд” от юли ГЕРБ бе пред ПП-ДБ с 5,7. През септември се повишава делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими. Това са само част от данните от проучването на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено между 4 и 11 юли сред 1001 пълнолетни граждани при пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”.

“Възраждане” запазва третата си позиция с подкрепа от 16,1% от гласуващите, а на четвърто място се нарежда ДПС с 13,4%. На пета позиция е БСП, която регистрира 8,7%. На ръба на парламентарната бариера е ИТН - 4,2%

Данните на “Тренд” не регистрират съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина. Парламентът остава с традиционно ниско ниво положителни оценки - 14%.

Не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли. Малко повече от 3 месеца след встъпването в длъжност на новото правителство 22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета “Денков”, коментират от “Тренд”. В трето поредно изследване обаче се увеличават отрицателните оценки към него, които през септември достигат 68%. Най-голям дял подкрепа правителството среща сред привържениците на “Продължаваме промяната” - “Демократична България” - над три четвърти от тях подкрепят кабинета.

Данните от проучването показват, че се запазва разделението в отношението към кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи.

Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка. Отчита се незначителна промяна и в оценката за работата на президента Румен Радев . Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава положителните оценки за работата на Радев запазват познатите си нива от 36%, а отрицателните - 52%.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината (47%) от българите.

 

 

 

Коментари

  • клоун шваб

    14 Sep 2023 11:32ч.

    новата идея на нациста клаус шваб - ей такива като тренд казват какво е съотношението процентното; иииии - няма нужда от избори - приема се че такива ще са резултатите и това е...... ся ясно ли вие избори ще има или не

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • клоун шваб

    14 Sep 2023 11:37ч.

    е то всички идеи на назишваб са генерирани от педото ювал ноа харари преподавател социология/философия в телавив университет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ерво-алтантик

    14 Sep 2023 11:47ч.

    Горе-долу 70 % не одобряват денковизмите, значи горе-долу толкова е таргета на Шваб за унищожение на българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • клоун шваб до евр....

    14 Sep 2023 12:00ч.

    да процента дето споменаваш е добър; милион за тези земи полуживи стигат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Петко на Кирча

    14 Sep 2023 12:16ч.

    Знаем ги тия проучвания. За мен 99% са против псевдо академика Плевню 2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пентагон-Пропаганда

    14 Sep 2023 13:17ч.

    За кьопек бугаре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Или сме много

    14 Sep 2023 11:33ч.

    Прости, или гласуват само грантаджии и чиновници. Или и двете...70% не харесват кабинета, обаче ГЕРБ и ПП пак на чело...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В България има все още много дърти комунета

    14 Sep 2023 11:45ч.

    Както и лумпени, които нямат и 500 лв. Настрана. Партия като Възраждане с такъв резултат няма в нито една европейска страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • радко

    14 Sep 2023 13:11ч.

    Млъквай жълтопавтен боклук

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лекенце, тези опорки да вземеш да седнеш

    14 Sep 2023 13:33ч.

    на тях. Моментално ще ти се подобри кръвообращението

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това от 10:33

    14 Sep 2023 13:34ч.

    е до 8:45

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Млъквай ти бе

    14 Sep 2023 14:25ч.

    Произлязъл от селска септична яма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • селската септична яма

    14 Sep 2023 15:03ч.

    е за предпочитане пред градската клоака, където си се пръкнал и където ще пукнеш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както и да гласувате

    14 Sep 2023 11:33ч.

    Резултатите са в софтуера на британското посолство. Бананова колония, без банани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласувайте, като си нямате работа

    14 Sep 2023 12:17ч.

    Правете се на маймуни за кефа на ПосолстваТА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • театър на абсурда

    14 Sep 2023 12:25ч.

    Пак смятат да ни убеждават колко важно е - заради подкрепата на тоя техен цирк отвсякъде - да не сме били отивали за гъби. Баста на тоя смешен маскарад бе, конюнктурни плазмодии! Ако гласуваш, легитимираш съучаствайки официални решения и закони на сюзерена да погребва България. Поне си запазете чистата съвест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуните

    14 Sep 2023 12:32ч.

    Сте вие дето не гласувате ,точно вие негласувалите докарахте на власт ГЕРБ , ДПС ДБ ,ПП и цялата фашистка сган на главите на Българският народ . А целта на неофашистите във България е точно такава ,колкото по малко хора гласуват толкова повече са им процентите Кои хора гласуват за ГЕРБ това са цялата администация във държавата и техните роднини и много малък процент от останалите Българи . Точно тези бастунджии и готованци много добре знаят че ако например Възраждане дойдат на власт почт цялата държавна администрация ще станат клиенти на бюрата по труда .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прочее, бдете и се молете!

    14 Sep 2023 12:53ч.

    Умните хора не са се отказали да гласуват, те просто не искат да съучастват в измисления им конюнктурен маскарад. Това, което ни предлагат проамериканските марионетки, окупирали държавата и нейния пърформанс, прилича на предлагане на външно иначе хубави, ала жени, предлагащи платена любов, чийто интерес е не да те обичат, а да ти опразнят джоба. Нека се научим да различаваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Sep 2023 13:30ч.

    "Поне си запазете чистата съвест." Ах! Чиста пред кого? Пред себе си, децата си? Съвестта е чиста, когато правиш, каквото трябва. Пък да става, каквото ще. Ключовата дума е "правиш". Правиш, а не наблюдаваш, пропит от възхищение от себе си и чистата си съвест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умните и отговорни хора, драги, отдавна

    14 Sep 2023 13:44ч.

    са разбрали, че негласуването само задълбочава кризата. Ако имаше в избирателния закон минимален процент, при който се зачита вота, тогава - да, бойкотирането на изборите би имало смисъл. Не знам дали може да разберете една простичка истина - при отказ от гласуване, процентът на фалшифицирания, контролиран и принудителен вот само се покачва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • преди 10 години

    14 Sep 2023 16:48ч.

    Щях да кажа че си прав, трябва да се гласува ! Днес , след това което виждаме от 2020 насам, ще кажа че си един наивник ! Изборите и у нас и навсякъде , са превърнати в ПЪЛЕН ФАРС ! И с ниска, и с висока активност, все ще бъдат фалшифицирани за когото трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свидетел

    14 Sep 2023 11:35ч.

    Какво значение кой води, след като после пп-то и дъбъ-то правят ала-бала с машините и се изкарват победители? Вижте кой внася машините и коя партия спонсорира, следете развитието на вта през деня и внезапното хабиране на гласове за въпросните “партийки” минути преди 18 часа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    14 Sep 2023 22:16ч.

    ГРОБ-джии и с 20 % да водят пред ПП_ДБ няма никакво значение, защото Посолството ще накара Тиквуний отново да им даде властта! Това без да отчитаме, че английското посолство ще се погрижи за софтуера на машините! Колко бяхме наивни през 1989 г., че сме щяли да станем Швейцария на Балканите и щяло да има демокрация у нас! Помагахме на страните от третия свят, а стана така, че ние станахме четвърти свят-бананова република, но без банани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е демокрацията

    14 Sep 2023 11:48ч.

    В Русия др. Путин го харесват даже майките на убитите в неговата война мужици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе и ти си

    14 Sep 2023 12:45ч.

    Във регистрите на ФСБ на Русия . И на дъното на океана да се скриеш ФСБ пак ще те намери .Знаят ти служебните адреси частните ,телефоните и всичко за теб и родата ти до девето коляно . Наскоро следственият комитет на Русия разпозна над 380 фашистки лумпени във европа които са рушили паметниците на СА във държавите от ЕС ,сред тях са и сините фашисти от футболният отбор на Левски .Мислеш ли че за тези хора ще има пощада .Това са кръвни обиди срещу Русия и тяхната армия която освободи със цената на 27 милиона жертви европа от фашизма .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дете на дявола

    14 Sep 2023 12:54ч.

    Него Господ не го е пощадил по рождение. Само полуграмотен лумпен може да фенства на наглосаксонската измет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вместо от пиянство

    14 Sep 2023 13:22ч.

    Мужика умира за Путин, а майка му му целува и му благодари и гласува за него. Измет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Измет си ти

    14 Sep 2023 13:40ч.

    Путин е президент на Русия и затов мужика ще се бие и умира за него и Руският народ . А ти си страхливец и никога няма да се биеш за Българският народ .Даже и за англосаксите няма да се биеш ,щото си страхлива отрепка .Такива като теб умират като последните мерзавци забравени и от БОГА и от народа .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • този от 10:22

    14 Sep 2023 13:47ч.

    отдавна е умрял. и защото е умрял не знае как вони от него

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко“

    14 Sep 2023 11:50ч.

    Казано от К. Петков в онзи запис

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 10 %, ама от гласувалите

    14 Sep 2023 12:13ч.

    Копейкин е 7 %.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каквото ти пожелаем, става, защото ти ни съдействаш

    14 Sep 2023 12:55ч.

    Един ден от немотия ще отидеш да захлебваш с копейките на тия, които днес хулиш, за да не пукнеш от гад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    14 Sep 2023 12:05ч.

    Изследването е от 4- 10 ЮЛИ !!! От тогава доверието в самозванеца, "академик" Денков се срина главоломно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    14 Sep 2023 12:48ч.

    аз не гласувам защото няма за кого на никого не вярвам избори до дупка докато случим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми като не гласуваш,

    14 Sep 2023 12:55ч.

    За какво ти са избори? На теб, и на такива като теб..Ще си гласуват само любителите на ГЕРБ и ПП, и пак ще е същото..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сок рат

    14 Sep 2023 12:57ч.

    Прочети за изкушенията на дявола спрямо Христа в пустинята. А иначе да му купуват калпавата стока на дявола тарикати винаги ще се намират. Познай себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеята

    14 Sep 2023 12:53ч.

    Нито една страна, която е разделена не е силна. Колкото повече партии, по-голямо разделение и по-слаб народ. Това е военен принцип. В "демокрацията" казват, че трябвало да има опозиция, че иначе било "тоталитаризъм". Значи обединен народ зад една идея и една кауза е "тоталитаризъм". По тази причина за господарите от запада такъв народ не е угоден, а е угоден народ, който е разделен между различни мнения, като един от начините е създаването на различни партии, към които човек да чувства принадлежност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаме

    14 Sep 2023 13:15ч.

    мажоритарни избори в един тур.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тогава

    14 Sep 2023 13:16ч.

    ще гласуваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо с 52 %

    14 Sep 2023 13:23ч.

    Неодобрение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    14 Sep 2023 13:46ч.

    Много отдавна е ясно кой накъде ни води, но този народ не разбира и туй то!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много даже добре си разбира народа. Затова влезе в режим "оцеляване под робство"

    14 Sep 2023 14:04ч.

    Изобщо не търсете българите за вашата демокрация и останалите простотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    14 Sep 2023 14:08ч.

    Тренд са се завряли в центъра на София и си правят завряни трендове. Ако пообиколят страната, ще излезе, че Възраждане са първа политическа сила и то без манипулации на числата. ППДБ+ и ГЕРБ ще съберат едва по 10% и то след "ала-бала с президента".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както си правят трендовете, така и съгласуват резултатите от изборите

    14 Sep 2023 14:13ч.

    Данните от избирателните секции никой не ги гледа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мазохисти или родени за роби

    14 Sep 2023 14:12ч.

    68% не харесват правителството, но отново ще гласуват за същите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласуват тези ~30%, които са ваксинирани за Ковид

    14 Sep 2023 20:33ч.

    Конформистите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ей, неваксинираният,

    14 Sep 2023 22:14ч.

    печелиш приза за най-тъп коментар на седмицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро подлогите от ПП и ДБ ще са четвърти.

    14 Sep 2023 14:29ч.

    Всички медии и агенции са инструктирани от където трябва да крият, че Възраждане са втора политическа сила. Както и да се крие, че ПП/ДБ вече са четвърта, защото и ДПС е преди тях. Като гледам политиката на сглобката за превръщането ни във втора Украйна, скоро Възраждане ще станат и първа. Като отиде човек в Благоевград какво вижда - половината град завзет от сградите на американския университет - факултети, администрации, общежития. Ще кажете - нищо лошо. Така е, ама от всяка сграда се вее не българското знаме, не американското, а украинското. Да се чуди човек това България ли е, или Украйна. Трябва да се забрани със закон на публични сгради да се поставят други знамена освен това на България и ЕС, където сме член. Повръща ми се, като ги видя тия знамена в собствената си родина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • важно е не кой как гласува, а кой брои резултатите

    14 Sep 2023 14:30ч.

    То какви са нагласите и кой как гласува е едно, а резултатите в софтуера, давани от Посолството, са съвсем друго. Без машинките ПП/ДБ са общо 7-10%, както те сами си признават на записа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ванко

    14 Sep 2023 15:01ч.

    очакван срив при ПП и ДБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нови избори

    14 Sep 2023 15:04ч.

    Иначе ще има нови беди и щети. Киро да се изсели насилствено в Канада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тони

    14 Sep 2023 15:09ч.

    ПП-ДБ още ще паднат, хората ги разкриха що за стока са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    14 Sep 2023 15:11ч.

    Тези данни с ала-балата ли са или без нея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    14 Sep 2023 15:45ч.

    До Много даже добре си разбира народа. Затова влезе в режим "оцеляване под робство" Народът разбира колкото и ти разбираш какво пиша. Режим на оцеляване под робство - живот ли е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живот в ЕСОТАН, тоест робство

    14 Sep 2023 20:32ч.

    Това е сега за сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Формалист

    14 Sep 2023 15:51ч.

    Да приложим малко формална логика. Възможно ли е да бъде купена социологическа агенция? Да, напълно! Някои от тях са известни с това, че са много отзивчиви към потребностите на възложителите. Възможно ли е да бъдат купени няколко социологически агенции? Да, напълно! Съгласувано? Да, напълно! Възможно ли е да бъдат купени всички агенции съгласувано? Оценявам вероятността за нещо такова като много малка величина. А възможно ли е да бъдат купени всички СЪГЛАСУВАНО и след това да се купи ИЗБОРНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, като от същото (купуващо агенции) място и се нареди да ДОКАРА реалните резултати ДА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАТ в голяма степен прогнозните. Оценявам вероятността за нещо такова като още по-малка величина от горната. И всичко това да се възпроизвежда пак и пак във времето?? Без "ала-бала" машината да се счупи?? Нека чуем и други мнения! Ако има нещо вярно в разсъжденията ми, значи идиотите сме си ние съвкупно! ПЪРО И НАЙІВАЖНО, ЗАЩОТО НЕ ГЛАСУВАМЕ! Гласуват около една трета. От гласуващите над половината са зависими, смачкани, купени, користно мотивирани, етнически гласуващи, отчаяни по техен специфичен начин, откровени олигофрени, и др. с прагови стойности на важни личностни параметри. Някой може да е готов да спори. Нека го направи! Някой би попитал: Ами, каква беше тази кирилчовата "ала-бала". Нямам убедителен отговор, не го и търся! За мен кирилчо не е Б.О. човек. Къде ми куца логиката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • възможности

    14 Sep 2023 16:56ч.

    Възможно ли е да бъде купена социологическа агенция? Да, напълно! Някои от тях са известни с това, че са много отзивчиви към потребностите на възложителите. Възможно ли е да бъдат купени няколко социологически агенции? Да, напълно! Съгласувано? Да, напълно! Възможно ли е да бъдат купени всички агенции съгласувано? Оценявам вероятността за нещо такова като много голяма величина. Няма как няколко агенции да са продажни, а другите няколко агенции да не са продажни. А възможно ли е да бъдат купени всички СЪГЛАСУВАНО и след това да се купи ИЗБОРНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, като от същото (купуващо агенции) място и се нареди да ДОКАРА реалните резултати ДА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАТ в голяма степен прогнозните. Оценявам вероятността за нещо такова като абсолютно реална възможност, нещо което се прави от години. И всичко това да се възпроизвежда пак и пак във времето?? Естествено че се възпроизвежда ! Без "ала-бала" машината да се счупи?? "Ала-бала" е постоянна тактика, просто сега й казаха името.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Формалист

    14 Sep 2023 17:26ч.

    Възможен, куца ти формалната логика! В едни избори има победители и победени. Обаче, и едните и другите желаят победата и се стремят към нея! Агенциите са доста. Знаем, че има концентрация на ресурса, но преди избори могат да купуват и едните и другите. И ТЕ ГО ПРАВЯТ! Купуването на резултата се изразява в скромно модифициране! Няма агенция, която да се съгласи да прогнозира, че БСП или пък ДПС, ли пък Славчо ще спечелят изборите. Да обяснявам ли ЗАЩО?! Интересното е, че въпреки различните възложители, разликите в прогнозите на различните агенции не се различават значително! Да, аз не мога да разбера, как един човек с нормална церебрална функция и приличен етично-морален статус може да иде и да пусне глас за геппса и за ппдб, но хората очевидно го правят! Значи, обяснението е ОЧЕВИДНО! Що-годе нормалните знаят и виждат, че с геппс и ппдб начело, България скоро и официално ще си замине окончателно в небитието, но фаталистично не виждат друга възможност от тяхната си кула, искат да изсмучат някакви дребни позитиви в оставащото време! Две трети са се сбогували с живота, дори и самите те още да не го знаят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    14 Sep 2023 17:10ч.

    Докато ЦИК крие секционните изборни протоколи, никой не е в състояние а ревизира преброяването. Съвременният интернет позволява пълна прозрачност на пътя от секията до изборите, но правителството работи срещу демократицията и нарочно затъмнява възможността за прозрачен изборен процес. А медийните агенти само това и чакат - да сеят фалшиви прогнози и настроения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    15 Sep 2023 0:42ч.

    ДБ дърпат яко надолу тази измислена коалиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    15 Sep 2023 5:30ч.

    Какво още трябва да се случи за да престанат идиотите да гласуват за ППДБ? Или всичко е ала-бала?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко

    15 Sep 2023 18:25ч.

    ДБ се оказаха воденичния камък, който ше потопи тая дисфункционална коалиция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Таня

    15 Sep 2023 18:26ч.

    Отдавна е очевидно, че ДБ и ПП не струват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи