"Трансмедия": Фатмак се упражнява да „ръководи“ болница

"Трансмедия": Фатмак се упражнява да „ръководи“ болница
В публичното пространство се появиха обяви за провеждане на конкурси за управители (изпълнителни директори) на столични лечебни заведения. Стоейки по-настрана от медийния интерес в столицата, наситена с големи университетски и частни структури, все пак и в управлението на столичното здравеопазване има своите пикантности.

 

В 1-ва Специализирана АГ болница /бивша „Тина Киркова“/ кипи активна задкулисна игра между сегашния изпълнителен директор Иван Костов,  утвърден гербаджийски кадър, и бившата шефка на НЗОК д-р Нели Нешева – също активист на ГЕРБ. Интрига обаче няма в столичната Втора МБАЛ.

 

Кулоарната информация говори, че сегашният изпълнителен директор доц. Узунов се ползва с подкрепата на управленските кадри в Столична община и е предизвестеният победител в „конкурса“ заради доброто си управление.

 

Поемайки този пост „временно“ преди повече от година и половина, въпросният изпълнителен директор се заема с партийната общинска заръка да се намалят задълженията на болницата. Като военен, директорът стриктно се заема да изпълни заръката. Месеци наред не се изплащат на персонала никакви допълнителни възнаграждения, а след възстановеното им заплащане то е в пъти по-ниско от размера при предишните директори. В резултат на тези героични действия за същия период задълженията намаляват с около 300 000, изцяло за сметка на намалените плащания към персонала.

 

Нещо повече – в болницата се говори, че размерът на неизплатените възнаграждения надхвърля 600 000 лева за периода от 20 месеца, а както вече стана дума, задълженията намаляват с 300 000. Интересно къде отива разликата?

 

В резултат на този задълбочен и аргументиран мениджърски подход качественият медицински персонал буквално се разбягва. Болницата е напусната от повече от 150 души медицински персонал, който частично е заменен с не толкова качествени медицински кадри.

 

Естествено, администрацията се увеличава. Работа, вършена преди от един човек, сега се върши от 2-3, окрупнени в отдели. Административните заплати по правило са по-високи от тези на лекарите и медицинските специалисти. Но всичко това надали ще има значение. Партията има своя избраник и той смело ще води болницата към пропастта, към която се водят и други общински болници, ръководени от партийни кадри. Но докато там те се ръководят от лекари, отговарящи на формални изисквания, то Втора МБАЛ се ръководи от неотговарящ на законовите изисквания за 5-години лекарски стаж човек. Е, поне настина е завършил медицина и има дори специалност – организация и тактика на медицинската служба, придобита в далечната 1992 година. Може да не е клинична, но за наш човек ще свърши работа.

 

Дали да им пожелаем успех?

 

Източник: http://www.transmedia.bg/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи