Транс плувкиня е номинирана за "Жена на годината" на Колежанска атлетическа асоциация на САЩ

Транс плувкиня е номинирана за "Жена на годината"  на Колежанска атлетическа асоциация на САЩ

Автор: Стюарт Пери, unilad.com

Лиа Томас привлече вниманието на вестникарските заглавия по целия свят, след като спечели няколко престижни състезания в колежанската система на САЩ.

В края на миналата година в Охайо тя постави рекорди в състезанията на 200 и 500 ярда свободен стил. Два месеца по-късно тя спечели надпреварите на 100, 200 и 500 ярда свободен стил на първенството на Бръшляновата лига за жени. През следващия месец тя стана първият транссексуален спортист, спечелил титла в дивизия I на Националната колежанска атлетическа асоциация (NCAA).

CNN съобщи, че тя финишира на първо място в състезанието за 500 ярда свободен стил при жените и записва най-бързото време за сезона в NCAA.

Оттогава Томас се превърна в лице на дебата за транссексуалните спортисти, тъй като много от критиците ѝ смятат, че не трябва да ѝ се позволява да се състезава срещу жени от цисджендър.

Журито на NCAA "Жена на годината" ще избере 30 отличени, преди да разкрие деветте финалистки. В раздела за финалисти ще има по трима номинирани от всяка дивизия на NCAA.

След като тези девет финалистки бъдат разкрити, Комитетът по женска атлетика на NCAA ще избере победителката, която ще стане известна през януари 2023 г.

Наградата "Жена на годината" се присъжда от повече от 30 години и отличава "студентки-спортистки, които са изчерпали правото си на участие в конкурса и са се отличили в своята общност, в атлетиката и в академичните среди през цялата си университетска кариера".

Лиа Томас е номинирана като спортистка от Дивизия I по плуване и гмуркане от Университета на Пенсилвания, където учи.

Въпреки критиките, Лия казва, че е плувала по-бавно, отколкото когато е била мъж, и не смята, че има несправедливо предимство.


В интервю за "Добро утро, Америка" тя обясни как е загубила мускулна маса по време на смяната на пола си.

"Не се нуждая от ничие разрешение, за да бъда себе си. Не можеш да бъдеш половинчат и да кажеш: "Подкрепям транссексуалните хора, но само до определен момент. Ако подкрепяш транссексуалните и те са изпълнили всички изисквания на Националната колежанска атлетическа асоциация (NCAA), не знам дали можеш да не бъдат подкрепяни. Транссексуалните жени не са заплаха за женския спорт".

Томас попита критиците си дали цисджендър жените, които се състезават, също трябва да бъдат дисквалифицирани, ако "са високи, мускулести и имат повече тестостерон".

Тя също така потвърди, че планира да продължи да плува и има за цел да се състезава на Олимпийските игри през 2024 г. Световният ръководен орган по плуване, ФИНА, обаче обяви по-рано тази година, че на транссексуалните жени няма да бъде позволено да се състезават срещу жени от цисджендър.

Общо 71% от гласувалите предпочетоха да спрат транссексуалните спортисти да се състезават в елитните женски състезания, ако са преминали през някоя част от процеса на мъжкия пубертет.

Това означава, че транссексуалните състезатели вече ще трябва да са приключили своя преход до 12-годишна възраст - т.е. да са имали мъжки пубертет, потиснат от хормонални блокери - за да могат да се състезават.

Източник: unilad.com

 

 

 

 

Коментари

  • Gen.Gurko

    20 Юли 2022 8:52ч.

    Лудостта на загиващите продължава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 20 Юли 2022 8:52ч. Лудостта на загиващите продължава.

    20 Юли 2022 9:06ч.

    Това означава, че транссексуалните състезатели вече ще трябва да са приключили своя преход до 12-годишна възраст - т.е. да са имали мъжки пубертет, потиснат от хормонални блокери - за да могат да се състезават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    20 Юли 2022 9:30ч.

    Тъй като не знаех какво е цисджендър, проверих и от чичко Гугъл разбрах, че и аз съм цисджендър. Брех, много модерно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    20 Юли 2022 10:18ч.

    Идиотия до шия! Да повърне човек от тия ненормалници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лесбиеца

    20 Юли 2022 10:24ч.

    ей аман от педерасти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • либерта

    20 Юли 2022 10:43ч.

    мъжожен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не обмислиха проблема при спорта

    20 Юли 2022 11:06ч.

    Мъже ще се състезават в художествена гимнастика и ще печелят, както и при други спортове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи