Тръмп води на Байдън в проучванията за президентските избори през 2024 г.

Тръмп води на Байдън в проучванията за президентските избори през 2024 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Джо Байдън изостава в проучванията от вероятния кандидат на републиканците за следващите избори за президент на САЩ Доналд Тръмп, а опасенията за икономиката и разцеплението в Демократическата партия относно войната между Израел и Хамас намаляват перспективите за преизбиране на американския президент през 2024 г, пише в. "Файненшъл Таймс", като цитира две социологически проучвания, проведени в неделя.

роучване на "Ню Йорк Таймс" и "Сиена" показва, че Байдън изостава от Тръмп в пет от шестте най-важни щата, в които се води битката, като причина за това са съмненията относно справянето му с икономиката, въпросите за възрастта му и недоволството по други въпроси като конфликта между Израел и Хамас.

Проучване на CBS News също сочи, че Тръмп изпреварва Байдън една година преди изборите през 2024 г. Проучването установи, че повече избиратели смятат, че ще бъдат по-добре финансово осигурени, ако Тръмп спечели през 2024 г., и че Байдън не е успял да спечели демократите по начина, по който Тръмп е убедил републиканците.

Американските гласоподаватели са склонни да гласуват повече по вътрешни проблеми като икономиката, отколкото по външната политика. Но и двете анкети показват, че Байдън е изправен пред широко разпространено недоволство по редица въпроси, включително националната сигурност.

Избирателите са заявили, че се доверяват на Тръмп, а не на Байдън по отношение на икономиката, съответно с 59% срещу 37%, което е най-голямата разлика по който и да е въпрос, установи проучването на "Ню Йорк Таймс". В целия електорат Тръмп има по-добри оценки по отношение на икономиката, независимо от пола, възрастта, образованието или нивото на доходите.

Ако изборите се провеждаха сега, Байдън щеше да загуби от Тръмп с разлика от 3 до 10 процентни пункта в щатите, в които се води надпреварата - Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада и Пенсилвания, установи проучването на вестника. В Уисконсин Байдън има преднина от два процентни пункта. През 2020 г. той е победил във всички тези щати.

Войната между Израел и Хамас в частност разцепи Демократическата партия, като по-младите избиратели и цветнокожите се отдръпнаха от президента и потенциално влошиха перспективите му в надпреварата през 2024 г.


Проучването на "Ню Йорк Таймс" установи, че демографските групи, които през 2020 г. са подкрепили Байдън със значителна разлика, сега са много по-оспорвани, като две трети от избирателите посочват, че страната се движи в грешна посока.

Избирателите на възраст под 30 години предпочитат Байдън само с един процентен пункт, преднината му сред латиноамериканските избиратели е спаднала значително и той има по-малко предимство в градските райони, отколкото Тръмп в селските райони, сочи проучването.

И докато жените продължават да предпочитат Байдън, мъжете гласуват за Тръмп с разлика две към едно. Чернокожите избиратели, които отдавна са крепост на демократите, сега подкрепят Тръмп с 22% в тези щати. Това е безпрецедентно ниво за републиканците в съвременната президентска надпревара. Байдън и Тръмп са непопулярни. Но гласоподавателите показват разочарованието си и това се отразява на рейтинга на президента на САЩ.

Байдън е подложен на натиск от страна на някои демократи, които искат той да подкрепи незабавното прекратяване на сраженията между Израел и Хамас. Байдън заяви, че подкрепя усилията на Израел да унищожи Хамас в Газа, след като групировката предприе смъртоносна атака миналия месец. Но той призова Израел да спазва международните закони за водене на война и да направи повече, за да избегне цивилни жертви.

Палестинско-американската демократка в Конгреса Рашида Тлаиб, най-острият критик на Байдън, го обвини, че подкрепя "геноцида над палестинския народ" и заяви: "Подкрепете прекратяването на огъня сега или не разчитайте на нас през 2024 г.".

Запитан за тези коментари в неделя в ефира на ABC News, заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Файнър заяви, че макар администрацията да не е съгласна с някои от термините, използвани за описание на конфликта, тя знае, че той предизвиква силни реакции.

"Знаем, че това е конфликт, за който има силни мнения от всички страни", каза той.

"Смятаме, че [някои от термините] имат технически определения, имат определен исторически отзвук и тежест и че не приемаме прилагането им към тази конкретна война, дори и да продължаваме да изразяваме сериозната си загриженост относно жертвите, които това нанася на цивилния живот, и необходимостта да се направи още повече за неговата защита."

Кевин Муньос, говорител на Белия дом, заяви, че ранните проучвания на общественото мнение погрешно са прогнозирали поражения за бившия президент Барак Обама и за Байдън на междинните избори през 2022 г.

"Ще спечелим през 2024 г., като сведем глави и си свършим работата, а не като се притесняваме от социологически проучвания", казва той.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

 • Най-добре за човечеството ще бъде Байдън да повтори мандата си. Заедно с Бринкен и останалите кретени там

  06 Ное 2023 16:43ч.

  Още един мандат на тази циркова трупа ще довърши Чичо Сам от един веднъж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  06 Ное 2023 18:05ч.

  Най добре ще е Путин да изкара още 2 мандата. Тогава всички мужици ще станат дръпнати като него с първи език китайски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин ще изкара точно още два шест годишни мандата. Ако ви дават да гледате телевизия в Белене, ще разбереш как са протекли те

  06 Ное 2023 18:26ч.

  Ако не ви дават да гледате телевизия в Белене, неинформиран ще си умреш. Прасетата там и такъв ще те изядат. Все едно, ще бъдеш преброен като предател. Какъвто си. Лайно жълтопаветно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  06 Ное 2023 18:30ч.

  Това със статиката хубаво, ама не забравяйте, че и САЩ, както в България гласуват с машини на частна компания, както и има гласуване по пощата. Иначе Байдън "спечели" президентските избори с най-много гласове в историята на САЩ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи