Тръмп и Десантис са фаворити за президентската кандидатура на републиканците

Тръмп и Десантис са фаворити за президентската кандидатура на републиканците

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Година преди предварителните избори в САЩ бившият президент Доналд Тръмп набира скорост, докато подкрепата за Байдън е уклончива, сочат данни от национално проучване на информационния канал "Фокс нюз", цитиран от БТА.

С 43 на сто Тръмп оглавява листата от 15 обявени и потенциални кандидати от Републиканската партия, следван от Рон ДеСантис с 28 на сто, Ники Хейли и Майк Пенс с по 7 на сто и Грег Абът и Лиз Чейни с по 2 на сто. Останалите кандидати получават около един процент от гласовете. Дори в този ранен етап само 3 на сто от запитаните не са сигурни за кого биха гласували.

Избирателите на Републиканската партия, които поставят Тръмп на първо място и ДеСантис на второ, са хора без университетско образование. Губернаторът на Флорида води сред висшистите, както и сред онези, които смятат, че Байдън е бил законно избран, а разликата между двамата е минимална сред гласоподавателите в градовете и тези с по-високи доходи, сочи проучването.

"В момента динамиката в Републиканската партия е ясна", каза републиканецът Дерън Шоу, който заедно с демократа Крис Андерсън провежда проучването на "Фокс нюз". "ДеСантис ще се облагодетелства, ако Тръмп направи грешка, защото повечето от поддръжниците на бившия президент виждат губернатора на Флорида като втория най-добър вариант. В същото време други кандидати чакат ДеСантис да сбърка и тъй като неговите поддръжници нямат резервен вариант, те биха се възползвали от тях ако той загуби доверието им", допълва Шоу.

В същото време, докато 37 на сто от привържениците на демократите ще подкрепят Байдън, мнозинството от 53 на сто биха искали партията да излъчи друг кандидат. 84 на сто обаче одобряват начина, по който Байдън се справя със задълженията си на президент на САЩ, сочи проучването.

"Харесват него (Байдън - бел. ред.) и работата, която върши, въпреки че може да искат да имат друг представител през 2024 г.", каза Андерсън.

Общо 77 на сто подкрепят въвеждането на когнитивни тестове за политици над 75 годишна възраст, предложено от 51-годишната Хейли през първата седмица на кампанията ѝ за изборите през идната година, като те биха били задължителни както за 80-годишния Байдън, така и за 76-годишния Тръмп.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Бай Иван

    27 Фев 2023 15:03ч.

    ДеСантис може и да е по-добър администратор от Тръмп, но ми се вижда, че няма тази космополитна нагласа като Тръмп. ДеСантис някак това му е границата - да бъде губернатор на Флорида. Можа да е добър вариант там да си остане дълго време, много работа ще свърши и ще е полезен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В САЩ циркът е важен

    27 Фев 2023 15:44ч.

    Тръмп има излъчването на лидер, Десантис на счетоводител, но най-вероятно изборите пак ще се решат от задкулисните фалшификатори, без значение от увлеченията на плебса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    27 Фев 2023 21:00ч.

    Hit the road, Joe and don't you come back no more!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десантис ще е идеален за президент на държавата Флорида

    28 Фев 2023 8:04ч.

    Колкото по-скоро се раздроби САЩ на по-малки държави, толкова по-добре за американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи