Тръмп бе отстранен от бюлетината за първичните избори в щата Мейн

Тръмп бе отстранен от бюлетината за първичните избори в щата Мейн

Доналд Тръмп бе отстранен от бюлетината за първичните президентски избори в щата Мейн, предаде Ройтерс. Мейн стана вторият щат, забранил участие в първичната надпревара за бившия президент заради ролята му в нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата.

Ръководителката на щатската законодателна власт на Мейн, демократката Шена Белоус, стигна до заключението, че Тръмп, който е основен претендент за президентската номинация на републиканците, е подбудил метеж, като е разпространил неверни твърдения за изборни измами на изборите през 2020 г., а след това е призовал поддръжниците си да се насочат към Капитолия, за да попречат на законодателите да удостоверят вота. "Конституцията на САЩ не толерира посегателство срещу основите на нашето правителство", пише Белус в решението си.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата и Белоус спря изпълнението му, докато съдът се произнесе по въпроса. Кампанията на Тръмп заяви, че бързо ще подаде възражение срещу "ужасното" решение. Адвокатите на Тръмп оспорват, че той е участвал в метеж и твърдят, че забележките му към неговите поддръжници в деня на безредиците през 2021 г. са били защитени от правото му на свобода на словото, посочва Ройтерс.

Решението беше взето, след като група бивши законодатели от щата Мейн заявиха, че Тръмп трябва да бъде дисквалифициран въз основа на разпоредба на Конституцията на САЩ, която забранява човек да заема длъжност, ако е участвал в "метеж или бунт", след като преди това е положил клетва да служи на САЩ. В тяхно изявление се казва, че Белоус "е застанала на страната на демокрацията и на нашата конституция със своето решение".

Решението се отнася само за първичните избори в Мейн през март но то може да повлияе на изгледите за победа на Тръмп на президентските избори през ноември, коментира Ройтерс. То вероятно ще увеличи натиска върху Върховния съд на САЩ да разреши въпросите относно правото на Тръмп да се кандидатира в национален мащаб съгласно конституционната разпоредба, известна като Раздел 3 от 14-тата поправка.

Трима от шестимата консервативни съдии във Върховния съд бяха номинирани от Тръмп през първия му мандат, отбелязва Ройтерс.

Правозащитни групи и някои избиратели, настроени срещу Тръмп, оспорват кандидатурата му в няколко щата по силата на Раздел 3 от 14-тата поправка, която е приета след Гражданската война в САЩ, за да се попречи на бившите бунтовници да служат в правителството.

За разлика от процедурата в други щати, Белоус, която отговаря за надзора на изборите в Мейн, трябваше да вземе първоначално решение за дисквалификация на Тръмп, преди въпросът да може да бъде разгледан от съда.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • путиноидите не са българи

    29 Дек 2023 8:19ч.

    Чудесна новина.Имунната система на Америка със сигурност ще изхвърли чудовищния вирус тръмп19 от себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пожелавам ти да попаднеш в ръцете на малкия бизнес в САЩ

    29 Дек 2023 8:25ч.

    Радостта ти няма да ти стигне да стигнеш до колата си невредим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо ли демократите бягат масово в републикански щатове?

    29 Дек 2023 8:27ч.

    Аномалия някаква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • порта L

    29 Дек 2023 10:01ч.

    Авторът, написал първия пост, е безнадежден фашист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Пожелавам ти да попаднеш в ръцете на малкия бизнес в САЩ

    29 Дек 2023 12:22ч.

    Всичко, което социалистическата пропаганда ни говореше за американската демокрация се оказа ВЯРНО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    29 Дек 2023 8:26ч.

    Ха ха. Демократично. И подло. Щото страх лозе пази.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До горния ром

    29 Дек 2023 8:42ч.

    Идва време когато българите се осъзнават и ще поемат правилния път . Само вие от прайда ще мяукате, но всеки сам си преценя. Господи прости им простотиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ са пред ясна дилема

    29 Дек 2023 8:57ч.

    1-Или провеждат що-годе честни избори, и Тръмп размазващо печели ! 2-Забраняват на Тръмп да се кандидатира, или повтарят изборните ИЗМАМИ 2020 , но в още по-гигантски размери...което ще отприщи Втората Гражданска Война. Да не се забравя че в САЩ има около 300 милиона ствола огнестрелно оръжие по населението. 90 % от това оръжие е в нормалните американци - тръмпистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    29 Дек 2023 9:44ч.

    На абсолютно същото мнение съм. Стигне ли се до нея, Втората Гражданска война ще доведе до разпада на САЩ като единна държава и ще бъде по-жестока от първата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виновен до доказване на обратното!

    29 Дек 2023 9:19ч.

    А преди не беше така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Принцип

    29 Дек 2023 9:22ч.

    Права се отнемат след влязла в сила осъдителна присъда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неоснователно

    29 Дек 2023 9:31ч.

    Твърденията са неоснователни. Няма решение на съд че Тръмп е участвал в "метежа". То ако имаше такова решение, нямаше изобщо да бъде допуснат да се кандидатира и вече щеше да е в затвора с влязла в сила присъда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да е метеж?

    29 Дек 2023 9:36ч.

    Нали всеки има право на глас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Дек 2023 9:36ч.

    Значи когато администрацията на Путин забрани участието в изборите на опонент (Екатерина Дунцова), медиите пишат "Русия забрани на опозиционерка да се кандидатира за президент...", но когато администрацията на Байдън забрани на опозиционер да се кандидатира, няма писания ала "Белия дом забрани на опозиционер да се кандидатира за президент - Незабавното торпилиране на кампанията на Тръмп ще бъде използвано от критиците на Байдън като доказателство, че на никой с истински опозиционни възгледи няма да бъде позволено да се изправи срещу него на първите президентски избори, откакто той започна войната в Украйна, изтъква Ройтерс. Противниците на режима във Вашингтон смятат, че изборният процес е фалшив и е възможен само един резултат от него". Последният цитат е взет от клубZ, като само замених имената на държавата и кандидата, но подобни статии за прецакване на опозицията няма да прочетете в "демократичните" медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    29 Дек 2023 11:37ч.

    Шена "БЕЛОУС"? Беломустакова на български. Тая да няма укрофашистско потекло?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    29 Дек 2023 11:41ч.

    Първо - в случая не може да се говори за бунт или метеж, защото тези 300 000 американци се събраха мирно и невъоръжени. Тоест с подобни решения индиректно забраняват на гражданите си правото на мирен протест, което реално е диктатура. Ако тези хора бяха въоръжени, щяха да изметат превратаджиите,фалшифицирали изборите. Впрочем точно това трябваше да направят. Второ - изборите бяха фалшифицирани и доказателствата за това са много и неопровержими. Самият отказ на върховният съд дори да РАЗГЛЕДА исковете от 21 американски щата (от щати, а не от екипа на Тръмп) говори повече от достатъчно. Трето - да се преследва и лишава от права някой без съдебно решение нарушава основният правен принцип - презумпцията за невинство. И след всичко това някои още твърдят, че САЩ били... "ДЕМОКРАЦИЯ" ???? Аз не виждам друго решение, освен революция на американският народ и физическо изтребление на чучуловистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи